StoryEditorOCM
NeretvaPOLAGANJE VIJENACA U PLOČAMA

Romano Perić: „Pomorcima nikada nije bilo teže!“

Piše Ante Šunjić
6. prosinca 2021. - 13:18

Unatoč lošem, kišnom i vjetrovitom vremenu, povodom blagdana svetoga Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca, a u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske u Pločama je već tradicionalno upriličeno polaganje vijenaca u gradskome akvatoriju u spomen na sve poginule i nestale pomorce. Iz Ploča su isplovili brodovi Lučke kapetanije Ploče, Plovputa, Pomorskog servisa, Pločanske plovidbe, pomorske policije, tegljač Brodospasa i gliser ribarske inspekcije. Vijence su u more položili Stanko Nikolić, član Središnjeg odbora SPH i gradski pročelnik Danijel Štula, a polaganju vijenaca je nazočio predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske, predsjednik ITF-a, inspektor Romano Perić. Svečanosti su prisustvovali predstavnici pomorskih agenata, špeditera, policije, Lučke uprave Ploče, Kapetanije i drugi.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je ova hvale vrijedna tradicija nastavljena. „Prisjećamo se svih stradalih i nestalih. Na žalost, i ove godine imamo jednog nestalog pomorca s našega područja. Suosjećamo s njegovom obitelji, kao i s drugim obiteljima nestalih i stradalih pomoraca. Pomorcima nije lako, posebice u današnjim uvjetima pandemije, ali s ponosom možemo istaknuti kako su upravo hrvatski pomorci među najpriznatijima u svijetu“, rekao je Nikolić, poželjevši svima sretan blagdan i mirno more.

„Usprkos teškoj epidemiološkoj situaciji i lošem vremenu, dostojanstvo smo obilježili blagdan svetoga Nikole, a isto smo napravili duž cijele obale, od Rijeke, preko Zadra, Šibenika i Splita, do Dubrovnika. Godina koja prolazi bila je izuzetno teška i zahtjevna za naše pomorce. Mnogi su ostali zatočeni na morima zbog pandemije i nisu mogli ići kući svojim obiteljima, dok se s druge strane veliki broj pomoraca nije mogao ukrcati na brod i zaraditi za kruh. Nadam se da će ovom stanju uskoro doći kraj i da ćemo iduće godine blagdan svetoga Nikole obilježiti u puno povoljnijim uvjetima za pomorce. Znamo koliko je ovo do sada bio zahtjevan posao, a nakon niza novih okolnosti, užurbanosti rada, piratstva i sl., možemo reći da je pomorstvo postalo opasan posao“, rekao je Romano Perić i istaknuo kako oni u Sindikatu pomoraca i ITF-u, Međunarodnoj federaciji transportnih radnika, odnosno krovnoj organizaciji pomoraca, svakodnevno rade na slučajevima pomoraca i njihovoj problematici, te im pružaju svu moguću pomoć u skladu s znanjima i iskustvom koje posjeduju. Perić je također istaknuo kako danas pomorci nemaju nikakve sigurnosti kada će se vratiti svojim kućama i obiteljima, te da, osim u Europi, ne mogu izaći sa svojih brodova dok su u svjetskim lukama.

25. travanj 2024 17:25