StoryEditorOCM
NeretvaIZVOR PLOČE

Projektu ‘Smartwater‘ više od 181 tisuću eura iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

Piše Ante Šunjić
31. svibnja 2023. - 10:01
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je IZVOR -u Ploče d.o.o. sufinanciranje provedbe Projekta ”Smartwater”Ante Šunjić/

U skladu s uvjetima Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava: „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“ Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je IZVOR - u PLOČE d.o.o. sufinanciranje provedbe Projekta “Smartwater” bespovratnim sredstvima koja potječu iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Projektni prijedlog će se provoditi u partnerstvu sa Komunalno d.o.o. Vrgorac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 303.459,64 eura od čega 273.113,66 eura bespovratnih sredstava. IZVOR – u PLOČE d.o.o. odobreno je ukupno 201.660,14 eura prihvatljivih troškova od čega 181.494,12 eura bespovratnih sredstava. Komunalnom d.o.o. Vrgorac odobreno je ukupno 101.799,50 eura prihvatljivih troškova od čega 91.619,54 eura bespovratnih sredstava.

Cilj projekta je izrada projektno – tehničke dokumentacije odnosno elaborata katastra infrastrukture te izvedbenog projekta digitalizacije pametnog upravljanja vodovodnim sustavom. Svrha izrade tih dokumenata je centimetarskom preciznošću utvrditi položaje vodomjernih okana, izraditi digitalnu evidenciju vodoopskrbne mreže te odrediti dostupna tehnološka i komunikacijska rješenja za svaku od usluga.

Uvođenje Smart water sustava tj. digitalizacija usluga i primjena digitalnih tehnologija omogućit će građanima vizualno pregledniji i točniji prikaz podataka koji su relevantni za njihovi potrošnju i naplatu usluga, a isporučiteljima javnih usluga efikasnije i objedinjeno upravljanje procesima i isporučivanje kvalitetnije usluge krajnjim korisnicima.

Uvođenjem digitalnih komunikacijskih tehnologija za pametno upravljanje vodovodnim sustavom (Smart Water) postigle bi se značajne koristi za krajnje korisnike javnih usluga. Prvenstveno, uvođenjem Smart Water sustava osigurala bi se potpuna sigurnost očitanja brojila obzirom da se ista ne bi vršila ručni pri čemu je neizbježan faktor ljudske pogreške te jednostavan pristup informacijama o vlastitoj stvarnoj potrošnji u svakom trenutku putem web platforme/aplikativnog rješenja.

05. svibanj 2024 20:17