StoryEditorOCM
NeretvaPonosan na bol proživljenu zbog Hajduka

Preminuo autor Hajdukove himne «Bili su, bili, vrhovi planina»

Piše Ante Šunjić
23. studenog 2023. - 10:57

Preminuo je Mijo Medak iz Komina, čovjek koji je oduvijek bio bezrezervno prožet iskrenom i fanatičnom vjernošću biloj, Hajdukovoj, boji, a svoju ljubav prema «Majstoru s mora» pokazao je na originalan način.

image

Preminuo Mijo Medak, autor poznate Hajdukove pjesme

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Mijo je, naime, autor kultne pjesme «Bili su, bili, vrhovi planina», kojom i danas legije s poljudskoga sjevera nose svoje ljubimce u pobjede.

Pjesma, kako nam je pričao, dar voljenome klubu nastajala je postupno, u dugim plovidbama brodovima «Hvar» i «Kostrena» u Split na utakmice, u neprospavanim noćima nakon bolnih poraza, a nasušnoj potrebi da se pomogne Hajduku. Mijo nam je pričao da se pjesma u Kominu i Neretvi pjevušila već početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, istodobno s dolaskom na scenu zlatne Hajdukove generacije, a 1976. godine, nakon povratka iz Beograda s utakmice protiv Partizana (1:1), na željezničkom kolodvoru u Sarajevu čuli su je i igrači, koji su se vraćali istim vlakom. Oduševljeno su je prihvatili i od tada je ona postala svojevrsnom himnom Hajduka. Iako nije pozivan na proslave Hajdukovih obljetnica, niti mu je itko ponudio besplatnu kartu, ovoga dobrodušnoga Kominjanina nije nagrizla gorčina.

image

Preminuo Mijo Medak, autor poznate Hajdukove pjesme

Ante Šunjić/Ante Šunjić

«Nemoguće je biti ljut na Hajduka, jer je on dio mene, priuštio mi je nezaboravne trenutke radosti, ponosim se bolom koji sam zbog njega proživio i sretan sam što sam upoznao najbolje Hajdukove igrače», rekao nam je Mijo, koji se uvijek s radošću prisjećao Broketina gola Zvezdi s 40 metara, pješačenja s prijateljima iz Kaštel Kambelovca, gdje je jedno vrijeme radio, na utakmice u Split, odlazaka u Mostar na utakmicu Velež-Zvezda, gdje je «izdajnika» Bearu gađao sitnim novčićima i mnogih drugih događaja, koji su obilježili njegovu navijačku karijeru. Mijo Medak posjedovao je i člansku iskaznicu Dinama! Mnogi «bili» i «plavi» navijači to ne mogu shvatiti, ali Mijo je imao odgovor: «Nas Hrvata je ionako premalo. Što će tek ostati od nas, ako se međusobno uništavamo. Moja ljubav prema Hajduku teško je usporediva bilo s čime, ali kao kršćanin i čovjek koji voli svoju domovinu, apeliram na navijače da se ne tuku i da pruže ruku pomirenja jedni drugima. Neka moj primjer pokaže kako se uz ljubav za svoj vječni Hajduk, može voljeti i naš sportski suparnik Dinamo».

26. travanj 2024 22:27