StoryEditorOCM
NeretvaKraljica voća !

Poljoprivrednici zadovoljni: "Smokve su dobro rodile, samo da ne padne kiša u kolovozu"

Piše Stanislav Soldo
4. kolovoza 2023. - 08:03

U neretvanskoj dolini su počele smokve. Svježe smokve se po tržnicama prodaju po cijeni od 3 do 5 Eura za kilogram dok je sušena smokva 7 do 10 Eura.

image
HANZA MEDIA
Sušioka, Bjelica,Bružetka bijela,Bružetka crna,Padovanka bijela,Petrovača bijela,Petrovača crna,Šaraguja, Signora,Termenjača,Vodenjača,Zimica-najpoznatije su sorte smokava koje su se mogle naći u svakom dalmatinskom vrtu i okućnici. Sadile su se uz rubove vinograda i maslinika, služile su za hladovinu u vrućim ljetnim danima a slatkim plodovima radovala su se djeca i odrasli. Smokva se jede svježa, ali već u drugoj polovini kolovoza kreće sušenje smokava-prerada smokve na prirodan način u trajni proizvod koji će biti dostupan tijekom čitave godine.

Smokva voli tropske temperature, ona je " toploljubiva" voćna vrsta. Manje je otporna na hladnoću ali može podnijeti zimske temperature do -15 °C.

image
HANZA MEDIA HANZA MEDIA
Agronomi smatraju da si idealni uvjeti za proizvodnju smokava pri temperaturi od 35 °C bez oborina. Smokva tada daje izvrsne proizvodne rezultate sa visokom kvalitetom plodova. Upravo su tako visoke temperature u Neretvi išle na ruku proizvođačima koji očekuju iznimno dobar urod smokava, ukoliko ne bude nepredviđenih vremenskih nepogoda i velikih kiša u kolovozu. Dio će se prodati svjež uglavnom u turističkim gradovima diljem Dalmacije, dok će se dio osušiti na tradicionalan način.

03. svibanj 2024 01:22