StoryEditorOCM
NeretvaIZNIMAN JUBILEJ

Pločanska ‘Vita‘ obilježava 26 godina djelovanja, predsjednica Nataša Peko: ‘Jedina smo udruga u našoj županiji koja se brine o ženama oboljelima od raka dojke‘

Piše Ante Šunjić
5. veljače 2024. - 10:32

‘Vite‘ su osnovane 5. veljače danas pomalo davne 1998. godine i od tada su organizirale bezbroj manifestacija i događaja kako bi ispunile svoju misiju. Dugogodišnja predsjednica Udruge je Nataša Peko, poznata kao dobar organizator i komunikator, a kao invalid s dosta slobodnog vremena, snage i volje posvetila se u potpunosti radu Udruge, uz pomoć članica.

image
Ante Šunjić

Redovito su se sastajale u neodgovarajuće prostoru, ali su od Grada Ploča dobile primjeren prostor kojega su renovirale. Nabavile su aparat za limfnu drenažu, iz Zagreba je stigao prvi mamograf, izrađivale su razne suvenire, bile su redoviti gosti na svim važnijim događanjima…

Nakon nekog vremena postale su članice Europa Donna Hrvatske i intenzivirale aktivnosti vezane za podizanje svijesti žena o raku dojke, edukaciji i ranom otkrivanju raka. U realizaciji projekata, svu potrebnu pomoć imale su od Grada Ploča i Dubrovačko – neretvanske županija, ali predsjednica pločasnkih „Vita“ posebno će istaknuti i dr. Ankicu Džono – Boban i nekadašnju premijerku Jadranku Kosor.

Godine 2010. sa Šimom Strikomanom snimile su na pločanskoj rivi milenijsku fotografiju „Građani u ružičastoj vrpci“, bila je to prva fotografija na tu temu u Hrvatskoj. Dvije godine nakon toga, u Športskoj dvorani u Pločama organizirale su veliki koncert i prikupljena sredstva uplatile su na poseban račun za nabavku linearnog akceleratora, koji, na žalost, ni do danas nije nabavljen. Godine 2015. Ministarstvo zdravlja odobrilo im je projekt za fizikalne terapije – limfna drenaža, koji se održavao dvije godine s osposobljenom osobom.

image
Ante Šunjić

- Naša povijest je prepoznata po aktivnostima vrijednih članica, kako oboljelih tako i volonterki. Preuzela sam odgovornu dužnost da budem predsjednica Udruge i obavljam je već više od dva i pol desetljeća, kada nas je bilo pedesetak. Na žalost, nekoliko vitica izgubilo je bitku sa zloćudnim bolešću. Korona nas je iznenadila i smanjila druženje i redovite aktivnosti. Međutim, ništa nas ne može pokolebati i nastavljamo sa svojim aktivnostima. Redovito organiziramo Dan ružičaste vrpce i Dan narcisa edukacijom kroz razgovore s građanima. Vjerujemo u budućnost uspješnog rada i postojanja Vite, jedine udruge u našoj županiji koja se brine o ženama oboljelima od raka dojke“, rekla je Nataša Peko, istaknuvši kako su, kao volonterke, obišle sva mjesta i gradove, sve do Korčule i Lastova, ali i gradove poput Makarske u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Uputila je apel sugrađankama da se pridruže udruzi i pomognu u njenom radu i daljnjem djelovanju.

02. svibanj 2024 01:11