StoryEditorOCM
NeretvaMost je tu ali...

Ni ove godine nema Pelješčana u metkovskim srednjim školama, za dogodine najavljen organizirani prijevoz autobusom

Piše Stanislav Soldo
4. rujna 2023. - 09:31

Ni ove godine srednjoškolci sa područja Pelješca nisu nastavili školovanje u Metkoviću. Unatoč očekivanjima da će nakon izgradnje Pelješkog mosta u metkovske srednje škole krenuti pelješki učenici to se još uvijek nije dogodilo. Trenutačno ne postoji autobusna linija koja bi prevozila učenike zbog čega Pelješčani ne mogu u Neretvu a kako doznajemo takva mogućnost se ozbiljno razmatra. Prema HAK-ovoj karti od Janjine do Metkovića preko Pelješkog mosta je 40.20 kilometara (trajanje puta predviđeno je 39 minuta) a od Stona do Metkovića je 49.62 kilometara (trajanje puta 43 minute). To nije toliko velika udaljenost koju učenici kada bi imali organizirani prijevoz ne bi mogli prelaziti na dnevnoj bazi. Primjerice na sličnoj udaljenosti od Metkovića do Neuma postoji organizirani prijevoz koji dovozi učenike u Srednju školu i Gimnaziju u Metkoviću.

image
HANZA MEDIA
Kako nam je kazao ravnatelj Srednje škole Metković, Mario Obradović ova škola je ostala na istom broju učenika kako je to bilo prethodnih godina. Ova škola je u prve razrede upisala 150 učenika što je jednako broju maturanata koju su završili srednjoškolsko obrazovanje u lipnju. Za sada nema upisa učenika sa Pelješca premda postoje najave da će roditelji od osnivača škola Dubrovačko-neretvanske županije tražiti organiziranje prijevoza za srednjoškolce za narednu školsku godinu. 

I Gimnazija Metković je ove jeseni upisala četrnaest učenika više u odnosu na prošlu godinu pa sada u svojim programima opće, matematičke i jezične gimnazije u prvim razredima imaju 103 učenika. Roditelji učenika sa Pelješca su zvali i intresirali se ali djecu nisu upisivali zbog prijevoza-kazao nam je ravnatelj Gimnazije, Jozo Jurković. Kad se uvede organiziran prijevoz u metkovske škole će nema sumnje doći učenici sa Pelješca. 

image
HANZA MEDIA
02. svibanj 2024 13:55