StoryEditorOCM
Neretvaberba prede vratima

Neretvanske plantaže mandarina čekaju berače, za dnevnicu od 40 € mandarine će brati više od tisuću radnika

Piše Stanislav Soldo
15. rujna 2023. - 15:12

Sezona berbe mandarina je pred vratima. Već od iduće srijede na plantaže će početi dolaziti radnici, pripremljene su gajbe za berbu, traže se načini prodaje mandarina. Uglavnom su to otkupljivačka poduzeća koja imaju već ugodan posao ali voćari istražuju i nove mogućnosti poput internet prodaje ili prodaje na štandovima po hrvatskim gradovima što se dosadašnjih godina pokazalo uspješno.

Sukladno rezultatima izvršene fizikalno kemijske analize uzoraka plodova mandarina Zorice rane, Iwasaki i Ichumare od strane Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, Povjerenstvo za mandarine daje preporuku da se s berbom i otkupom mandarina započne 20. rujna 2023. godine za sljedeće dozrele sorte i lokalitete:

sorta Iwasaki s lokaliteta Jasenska, Metković, Bostanac, Glog i Modrič; sorta Zorica rana s lokaliteta Bostanac; sorta Ichumare s lokaliteta Vidrice i Metković.

Spomenutom analizom određuje se najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, odnosno utvrđuje se jesu li uzorkovani plodovi dosegli stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, temeljem čega Povjerenstvo za mandarine daje preporuku o spremnosti mandarine za tržišni plasman, priopćilo je županijsko povjerenstvo za mandarine.

Ove jeseni se očekuje urod od oko 60 tisuća tona. Po mišljenju neretvanskih poljoprivrednika riječ je o dobroj godini, urod je zadovoljavajući kao i kvaliteta.

Budući je urod dobar mandarine će trebati i pobrati. U neretvanskim plantažama očekuje se oko tisuću radnika. Dnevnica je prošle godine bila 40 EUR-a, odnosno 5 EUR-a po satu pa se očekuje da će se takva zadržati i sada. Neki vlasnici plantaža osiguravaju marende, plaćaju gorivo i putne troškove a neki nude i smještaj za radnike koji dolaze izdaleka.

Otprilike svaki vlasnik plantaže već ima svoje berače koji mu dolaze iz godine u godinu tako da se sa radnom snagom ne očekuju značajniji problemi. Istina neretvanskim voćarima računicu je pomrsila turistička sezona, koja se produžila i tijekom rujna jer su mnogi radnici još na poslovima u turizmu diljem Dalmacije. Međutim, dok intenzivna berba krene a to će biti oko 10. listopada završiti će i sezona pa će radnici more zamijeniti plantažama mandarina.

27. travanj 2024 12:45