StoryEditorOCM
NeretvaNi kiša im ne smeta

Neretvani imaju recept za posezonu: kajak i kanu doveli stotine zaljubljenika u vodene sportove, traži se krevet više...

Piše Stanislav Soldo
19. rujna 2024. - 17:06

Metković je ovih dana domaćin Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu maratonu, koje je u grad na Neretvi dovelo brojne zaljubljenike u vodene sportove.

Na Ljetnoj sceni Gradskoga kulturnog središta upriličeno je svečano otvorenje koje je započelo mimohodom zastava država sudionica u pratnji mlađih skupina KUD-a Metković. Tijekom intoniranja himne ICF-a (International Coaching Federation) glumac amater Marijo Jurković u ulozi kneza Domagoja svečano je podigao zastavu te organizacije čime je Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu maratonu na kojem sudjeluje više od  1000 sudionika iz 46 zemalja i službeno započelo.

Podsjetimo, prvi su na Neretvi veslali veterani, a od danas je predviđen nastup juniora, mlađih seniora i seniora. Natjecanja su izlučna za Svjetske igre u Kini iduće godine.

Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu maratonu pridonosi turističkoj promociji doline Neretve. Svi smještajni kapaciteti u Metkoviću i okolici su popunjeni. Valja napomenuti kako rijeka Neretva nije nepoznanica za kajakaše, kanuiste te ostale sportaše koji se bave sportovima na vodi, a koji svoje pripreme odrađuju upravo u Metkoviću. 

image

Zamjenik gradonačelnika Metkovića Robert Doko

Tom Dubravec/Cropix

Zamjenik gradonačelnika Robert Doko je istaknuo kako je grad Metković, u suradnji s Hrvatskim kajakaškim savezom, uložio znatan trud u pripremu kandidature za domaćinstvo natjecanja te napravio velike organizacijske i infrastrukturne pripreme za samu provedbu ovog sportskog događaja.

Zahvalio je predsjedniku Međunarodne kajakaške federacije (ICF-a) Thomasu Konietzku na prilici koja je dana Metkoviću te mu je prezentirao dodatne mogućnosti koje grad nudi kajakašima, kanuistima i ostalim sportašima., prenosi metkovic.hr.

Thomas Konietzko istaknuo je svoje zadovoljstvo organizacijom Prvenstva u Metkoviću, osvrnuvši se na tehničke detalje, ceremoniju svečanoga otvorenja te na same dojmove sportaša.

Pohvalio je dosadašnji tijek Prvenstva, posebno iz razloga što je Metković veličinom mali grad te novi u organizacijski velikih sportskih priredbi.

Nastavno na to, Gradu je predložio ponovnu kandidaturu za ovo, ali i ostala natjecanja, te istaknuo kako će u tome imati njegovu podršku. Obećao je i dodatnu pomoć u promociji Metkovića i doline Neretve kako bi se upravo ovdje organizirali kampovi za sportaše te privuklo još klubova i reprezentacija koje bi u gradu odrađivale svoje pripreme.

Značajno je i to kako je Konietzko Gradu Metkoviću uručio i zlatnu medalju ICF-a za organizaciju Svjetskoga prvenstva u kajaku i kanuu maratonu.

19. rujan 2024 19:36