StoryEditorOCM
NeretvaMINISTRICA U PLOČAMA |

MARIJA VUČKOVIĆ Unatoč krizi uspjeli smo osigurati potporu poljoprivrednim proizvođačima

Piše Stanislav Soldo
20. siječnja 2021. - 15:09

Više od deset milijuna kuna potpora za unaprjeđivanje poljoprivredne proizvodnje te ublažavanje šteta prouzročenih panedemijom COVID-a-19 stići će uskoro u dolinu Neretve-najavila je to ministrica poljoprivrede, Marija Vučković koja se sastala sa neretvanskim poljoprivrednicima u Pločama. Sastanku su još bili nazočni i predstavnici lokalne uprave, načelnici i gradonačelnici te župan dubrovačko-neretvanski, Nikola Dobroslavić.

- Bez udruživanja u proizvođačke organizacije nema intenzivne poljoprivredne proizvodnje-istaknula je ovom prigodom ministrica Vučković. Proizvođačka organizacija je oblik temeljnog udruživanja primarnih poljoprivrednih proizvođačima koji će se tako uspješno nositi sa svim zahtjevima na tržištu poljoprivrednih proizvoda a što je i trend u Europskoj uniji.

Unatoč krizi Ministarstvo poljoprivrede je uspijevalo osigurati potporu poljoprivrednim proizvođačima. Među ostali tu su potpore govedarstvu, svinjogojstvu, proizvodnji jabuka i mandarina.

Budući da dio poljoprivrednika ne zadovoljava uvijete da bi mogli dobiti financijske potpore ovo će ministarstvo nastojati pronaći optimalne mjere kako bi financijsku potporu dobilo što više poljoprivrednika-kazala je ministrica Vučković naglašavajući da je u dolini Neretve 1700 obiteljskih gospodarstava koja rade različite kulture ali ipak prevladava proizvodnja mandarina.
Da bi neki poljoprivrednik ostvario financijsku potporu ne mora biti zaposlen na svom obiteljskom gospodarstvu-naglasila je ministrica Vučković. Međutim da bi poljoprivredni dobio potporu iz EU fondova što je ispregovarana i sa Europskom komisijom, mora ispuniti određene uvijete. Tako mora biti upisan u upisnik poljoprivrednih proizvođača, mora imati pola hektara poljoprivredne površine koja je evidentirana u Arkodu, te 7500 tona poljoprivrednih proizvoda stavljenih na tržište što se dokazuje otkupnim blokovima ili računima, naglasila je ministrica Vučković.

image
Ministrica Marija Vučkovi u Pločama
Ante Šunjić


Prema do sada raspoloživim informacijama u dolini Neretve 1180 poljoprivrednih proizvođača ima uvijete za ove financijske potpore. Za proizvođače je međutim sporna odrednica o 7500 kilograma  proizvoda koji se stavljaju na tržište a što se dokazuje računima.

- Upravo tome treba težiti uz uvažavanje objektivnih okolnosti zbog kojih se sezonske kulture ne mogu staviti na tržište. Stoga će Ministarstvo poljoprivrede pokušati iznaći mogućnosti da svi poljoprivrednici dobiju potpore-rekla je Vučković, koja se ovom prilikom osvrnula i na Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i sortama poljoprivrednog bilja koji je posljednjih dana izazvao popriličnu buru u javnosti a glavne primjedbe su bile da mali OPG-ovi neće moći sijati vlastito sjeme u svojim vrtovima.
U ovom trenutku nema razloga za odgodu zakona. Organizirala sam nedavno sastanak sa udrugama i mogu reći da dio izrečenih primjedbi ne stoji. Mali su proizvođači izuzeti od obveze certificiranja i dorade sjemena. Također je izuzeta i ekološka poljoprivreda. Tako da informacije da mali OPG-ovo neće moći prodavati svoje proizvode na tržnicama nisu točne. Mi imamo velikih problema zbog korištenja necertificiranog sjemena u poljoprivrednoj proizvodnji. Prema raspoloživim informacijama necertificirano sjeme se koristi na čak 20 posto velikih poljoprivrednih površina što značajno umanjuje prinose. Dorada i certificiranje sjemena je teška tema ali ozbiljno razmišljamo i o određenim financijskim potporama upravo za te aktivnosti. Zakon neće izbrisati postojanje domaćih sorti i sjemena. Upravo suprotno tradicijske sorte će se na ovakav način sačuvati-zaključila je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

25. travanj 2024 19:25