StoryEditorOCM
NeretvaZabrinuti i u EU!

Mali indijski mungos zaprijetio bioraznolikosti doline Neretve: ‘Tamani sve pred sobom, ptice, gmazove, vodozemce...‘

Piše Stanislav Soldo
28. siječnja 2024. - 09:24

Već nekoliko godina u dolini Neretve se pojavio mali indijski munogos. Riječ je o vrsti porijeklom iz Indije koja je prije više od stoljeća unesena na otok Mljet u svrhu kontrole brojnosti poskoka. Na Mljetu se mungos brzo udomaćio i raznošen je i na neke druge otoke i kopno. Populacija na kopnu se brzo proširila prema jugu sve do Albanije, ali se prema sjeveru širi znatno sporije i došao je samo do neretvanskog područja gdje se na više lokacija trajno zadržao. Srećom, još se nije proširio preko glavnog toka Neretve. Iako je poznat kao lovac na zmije, to mu je tek dio plijena i hrani se raznim manjim životinjama te ugrožava i populacije ptica, ostalih gmazova, vodozemaca i sitne divljači. Zbog svega toga je uvršten na Popis invazivnih vrsta koje izazivaju zabrinutost u EU i Hrvatska, kao jedina članica EU u kojoj je vrsta trenutno prisutna, nosi veliku obavezu kontrole ove vrste. Sreća je u nesreći kod mungosa da je aktivan danju i često se zadržava ili živi pored poljoprivrednih objekata te ga je relativno lako uočiti.

Kako bi se suzbila populacija munogosa, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije provodi projekt "Mali indijski mungos – prijetnja bioraznolikosti doline Neretve".

Trenutačno se traže lokacije za postavljanje fotozamki u svrhu prikupljanja podataka o rasprostranjenosti malog indijskog mungosa na području Neretve i njegovo neškodljivo uklanjanje iz prirode. Analizom podataka dobit će se informacije o trenutnom stanju rasprostranjenosti i brzini širenja ove invazivne strane vrste. Suradnja sa članovima lovačkih društava, njihova dugogodišnja iskustva i boravak u lovištima od velike su važnosti za uspješno uklanjanje i kontrolu populacije mungosa, pa su projekt uključeni i Lovačko društvo Muflon Metković, Lovačko društvo Liska Metković i Lovačko društvo Prepelica.

Projektne aktivnosti uključuju postavljanje fotozamki u pojasu širenja mungosa te korištenje živolovki za aktivno uklanjanje jedinki, a cilj projekta je smanjiti negativan učinak mungosa na bioraznolikost doline Neretve i spriječiti daljnje širenje ove vrste na području Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 204.015,84 EUR-a koji se u financira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Javni poziv Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta.

12. travanj 2024 14:25