StoryEditorOCM
NeretvaVirtualna zdravica

Hrvatske i američke vinarke kušale birana vina: Nazdravile za mir u Ukrajini

Piše Stanislav Soldo
8. ožujka 2022. - 09:08

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Chicagu, Croatian Premium Wine Imports, Inc. Boston te ventLab.hr, Dubrovnik organizirali su virtualnu degustaciju tri vina koje su proizvele hrvatske vinarke.

Prikazujući kvalitetu hrvatskog vinarstva i ulogu vina u hrvatskoj kulturi, vina su kušale tri američke kolegice. Svih devet žena pokazalo je impresivnu pozadinu u svojim diplomama i iskustvima, od poslovanja i enologije do WSET certifikata, ocjenjivanja vina, obrazovanja i sommeliera.

image
Virtualna vinokušnja
Croatian Premium Wine
 

Manifestaciju je otvorila Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu, koja je objasnila dugu povijest vinarstva u Hrvatskoj i ustvrdila da je „i za vrijeme pandemije vino pronašlo način da u ovakvim događajima poveže ljude. Vino ima veliki utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, sretna sam što mogu reći da danas u hrvatskoj vinarskoj industriji nalazimo sve veći broj žena.”

image
Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu
Croatian Premium Wine
 

Mirena Bagur, porijeklom Metkovka, suosnivačicaCroatian Premium Wine, online trgovine sa više od 70 hrvatskih vina u SAD, moderirala je događaj prezentirajući hrvatske vinske regije i autohtone sorte. Potaknula je sve da odaju počast građanima Ukrajine i podignu čašu za mir, što je odmah dobilo odgovor publike, uključujući i komentar Carol Ann Gartner „Da, nazdravimo „miru“. Hvala što ste spominjete Ukrajinu.”

Među vinarkama sudjelovale su Jasna Antunović-Turk, vlasnica/vinarka Antunovic Vina, Dalj, Slavonia, Eva Krištof, voditeljica proizvodnje vina, Dubrovacki Podrumi, Konavle i Gorana Dominiković, asistent vinarka Terra Madre Winery, Komarna Appellation.

Dok su vinarke komentirale pričale o vinskoj industriji, njihove američke kolegice su se usredotočile na kušanje i razgovor o hrvatskom vinu u SAD-u.

Dubrovkinja, Ksenija Matić vinska je sutkinja, sommelierka i suosnivačica Eventlab.hr-a, dubrovačke tvrtke koja se bavi organizacijom koncerata i događanja, a predaje i vinske tečajeve ljetnog semestra na Rochester Institute of Technology Dubrovnik. Ksenija je predstavila degustacijske note za prvo vino, Tango with Life, Antunovic Vinanevintage crveni cuve cabernet sauvignona i cabernet franca, pohvalivši njegovu svježinu i živost.

image
Vinarice na virtualnoj vinokušnji
Croatian Premium Wine
 

Drugo crno vino je bilo Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske pod imenom Crljenak ili Tribidrag. Kušala ga je Luciana Braz, inženjerka po obrazovanju i ljubiteljica vina s odobrenim statusom, koja je stvorila vještinu Winetalk Alexa za audio, međunarodna je promatračica vina koja je posjetila preko 100 apelacija diljem svijeta. Luciana je kušala Zinfandel/Crljenak 2016, Dubrovacki Podrumi,rekavši da je vino glatko i odličan izbor za druženja gdje će se svidjeti svima.

Objašnjavajući prednosti točenja jedne čaše vina i u isto vrijeme očuvanje boce, demonstrirajući kako se koristi CoravinPivot, Mirena je predstavila Lindsay Buck, WSET3 i upravitelja Coravin online trgovine. Lindsay je objasnila ponudu tvrtke uključujući uređaj Timeless i objašnjenje njihovog tržišta, uključujućiCoravin Wine Shop, koja ukljucuje izbor vina za početnike kao i dugogodišnje ljubitelje vina, gdje je uključila tri vina iz Hrvatske.

image
Hrvatska birana vina
Croatian Premium Wine
 

Posljednje i najrobusnije crno vino bio je Plavac Mali Premium 2016, Terra Madre Winery, koji je dobio Decanter Silver iz Londona. Vinska sutkinja iz American Wine Societyi enologinja sa Cornella, Annemarie L. Morse, opisala je vino kao robusno za sljubljivanje s hranom.

28. travanj 2024 21:57