StoryEditor
NeretvaBRŽI IZVOZ MANDARINA|

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić donio odluku da fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče radi i vikendom

Piše dv
2. listopada 2020. - 12:07
Glavni državni inspektor Andrija MikulićGoran Mehkek/CROPIX
Kako bi mandarine iz doline Neretve bez zadrške stigle na tržišta trećih zemalja, Državni inspektorat, odnosno fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, tijekom listopada i studenoga radit će i vikendom od7 do 15 sati.

Tako se Državni inspektorat i ove godine prilagodio poljoprivrednicima, proizvođačima mandarina kako bi pravovremeno plasirali svoje proizvode na tržište EU-a i trećih zemalja. 'Veseli nas što smo logistička podrška našim poljoprivrednicima' rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić i dodao kako ovim potezom Državni inspektorat izravno daje svoj doprinos rastu domaćeg gospodarstva, odnosno povećanju izvoza. Naime, tijekom sezone izvoza plodova mandarina fitosanitarni inspektori obavljaju fitosanitarni pregled pošiljaka i izdaju fitosanitarni certifikat. Ova 'svjedodžba o zdravstvenom stanju bilja' prati svaku izvoznu pošiljku do prispijeća u zemlju uvoznicu. Fitosanitarnim pregledom svake pošiljke jamči se da plodovi nisu zaraženi nijednim karantenskim štetnim organizmom. Kako bi plodovi mandarine bili u skladu s tržišnim standardima voća i EU standardima za mandarine, nadzore će obaviti i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

image
Denis Jerković/CROPIX


Cilj fitosanitarnih nadzora je spriječiti širenje karantenskih štetnih organizama kao što je sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata), štetnik koji u Hrvatskoj, između ostaloga, napada plodove mandarine. Ličinke ove sitne mušica uzrokuju gnjiljenje i neupotrebljivost plodova.Broj pregledanih pošiljaka mandarina u pojedinoj sezoni ovisi ponajviše o urodu. Tako je tijekom listopada i studenoga prošle godine pregledano 12.531,00 tona mandarina namijenjenih za izvoz u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Ako uoči zaraženu pošiljku inspektor za nju ne izdaje fitosanitarni certifikat. Prošle godine u devet pošiljaka utvrđena je prisutnost sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata). Prisutnost ovoga štetnika varira od 1 do 7 posto, ovisno o godini i proizvođaču. Tamo gdje se utvrdi prisutnost štetnika provode se zakonom propisane higijenske mjere
loading...

Izdvojeno

29. studeni 2020 04:51