StoryEditorOCM
KorčulaVEČER PUNA IZNENAĐENJA

Znate li kako je nastala pjesma Zemlja dide mog te što je zajedničko djeci, klapama, vozaču autobusa, Meri Cetinić i Toninu Piculi? Odgovore donosi kulturno-zabavni program u Čari

Piše Dora Lozica
6. lipnja 2024. - 07:43

 

Prošlog je četvrtka Grad Korčula bogatim kulturno-zabavnim programom u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u središtu otoka, u domovini pošipa u Čari, službeno obilježio Dan državnosti, a prekrasna večer koju je prekinula kiša bila je puna iznenađenja.

Ovo je druga godina da se službeno obilježavanje jednog od najvažnijih datuma hrvatske povijesti ne održava u središtu grada, već u malom i šarmantnom naselju Čara na samom rubu Grada Korčule. Zanimljivo je kako mala mjesta, kad imaju priliku biti domaćini, uvijek daju najbolje od sebe, a tako je bilo i ove godine. Glavni organizatori bili su Udruga hrvatskih ratnih veterana Korčula i Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata Čara pod pokroviteljstvom Grada Korčule te u suradnji s Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Gradski ogranak Korčula, MO Čara i brojnim kulturnim društvima iz cijelog otoka.

Brojne posjetitelje tradicionalno okupljene na igralištu pored Doma kulture u Čari, prigodno ispod velikog hrvatskog barjaka koji se vijorio na obližnjoj crkvi sv. Petra, pozdravio je domaćin, predsjednik UHVDR Čara Gordan Tomić, gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo te hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je Čarane iznenadio svojim posjetom. Taman dok je europarlamentarac Picula pozdravljao otočane, na pozornicu se pridružio i zadihani vozač autobusa zamolivši voditeljicu da na mikrofon upozori vozače osobnih automobila parkiranih nasred ceste kako "Zagrebačka" ne može proć. "Zagrebačka" je inače direktna autobusna linija iz Vele Luke do Zagreba i jedna od najvažnijih veza otoka s kopnom, a uletavanje vozača i trk otočana da preparkiraju auta dalo je dodatni šarm i autentičnost dinamike života malog mediteranskog naselja.

U dobrom raspoloženju posjetitelji su uživali u nastupu malih folkloraša iz Udruge mladih Kzara pod vodstvom Ingrid Marelić i Marije Laus, Čarski tanac izmamio je svima osmijeh na lice, a ništa slabiji aplauz nisu dobili ni učenici 2. i 3. razreda PŠ Čara pod vodstvom učiteljica Marije Tasovac i Marele Marelić. Oni su svojim iskrenim glasićima recitirali ̧stihove na temu domovine. Dječji zbor Divne, koji djeluje u sklopu Kulturno prosvjetnog društva Bratska sloga iz Postrane, izvele su nekoliko tradicionalnih žrnovskih, narodnih pjesama koje su Čarani ispratili pljeskom.

Najuzbudljiviji dio večeri bio je nastup jedne od najpoznatijih hrvatskih glazbenica, kantautorica i pijanistica Meri Cetinić. Prisjetila se kad je prvi put dobila pjesmu Zemlja dide mog ističući kako je znala da će postati evergreen. No, prije njene izvedbe kultne pjesme, na pozornici su se, vrlo emotivnom ćakulom, nastanka pjesme prisjetili umirovljeni zapovjednik bojnog broda i zapovjednik obrane Korčule te predsjednik UHRV Korčula Tomislav Katić i autor najpoznatijih hitova hrvatske estrade Vinko Barčot iz Vele Luke.

Zemlja dide mog nastala je 1991. godine na stonskom bojištu. Barčot, Katić i mnogi drugi dragovoljci nalazili su se tek nekoliko metara od prve crte bojišnice u Malom Stonu, preko puta njih bio je samo neprijatelj.

„Čovjek sam koji nikad nije nikome naudio, a u tim smo se teškim trenucima mi otočani našli s puškom u ruci. U meni se probudilo domoljublje pa sam pronašao jednu staru gitaru koja je imala samo dvije žice. Budući da nešto malo o gitarama znam, a znam i o ribanju, pronašao sam neke tunje i od njih napravilo žice za gitaru. Tako je nastala Zemlja dide mog, skupio sam hrabrosti otpjevati je Oliveru, a on je proslijedio Zdenku Runjiću. Dvije godine kasnije, 1993. Meri Cetinić je s njom pobijedila na Melodijama Jadrana. Ta mi je pjesma otvorila sva vrata“, ispričao je Barčot koji je u narednim godinama karijere napisao jedne od najvećih hrvatskih hitova poput „Kad mi dođeš ti“, „Ne diraj moju ljubav“, „Ti si meni sve“ i mnoge druge.

Izvedba pjesme Meri Cetinić u Čari, uz prisustvo autora Barčota i otočana koji su branili hrvatski jug, baš na Dan državnosti i to ispod velikog grafita „Zemlja dide mog“ kojeg je na Tomićevu inicijativu nacrtao poznati splitski street art umjetnik Mario Vučak Raketa, doživjela je svoju autentičnu, otočnu premijeru. „Al‘ mi je ne damo, jer ona je dio nas i ostat ćemo tu“ – poruka je koju su otočani iz šarmantne Čare poslali u sve kutke Lijepe naše.

Večer su uveličale i otočne klape, redom klapa Škerac, klapa HGD sv. Cecilija, klapa Koštil, klapa Pulena, a trebale su i klapa Ricordo i klapa Kumpanji no spriječio ih je pljusak. Ipak, domoljubna klapska pjesma nastavila se do dugo u noć u Domu kulture uz dobru spizu i vrhunsku autohtonu sortu bijelog vina pošip. Čarani su još jednom dokazali da su najbolji domaćini, s nestrpljenjem očekujemo što će nam pripremiti dogodine.

 

22. lipanj 2024 14:28