StoryEditorOCM
KorčulaKREĆE PROTUPOŽARNA SEZONA

Žitomir Lozica obilježio je 20 godina profesionalne vatrogasne službe

Piše dora lozica
7. lipnja 2021. - 16:59

Početkom lipnja zapovjednik DVD-a Korčula Žitomir Lozica proslavio je 20 godina profesionalne vatrogasne službe, a najavio je i početak ovogodišnje protupožarne sezone.

„U protupožarnu sezonu ulazimo spremni, sve što smo tražili, to smo i dobili. Dobili smo sezonske vatrogasce, njih 25 će biti zaposleno u DVD-u Korčula i još pet u DVD-u Lumbarda. Državne postrojbe za Korčulu i Pelješac su odobrene, od 1. srpnja pridružit će nam se i vatrogasci sa završenom školom, ljudstva i tehnike imamo dovoljno kako bi obranili ono što nam je zadatak braniti“, najavio je Žitomir Lozica, dugogodišnji zapovjednik DVD-a Korčula.

Hrvatska je za ovogodišnju protupožarnu sezonu izdvojila 104 milijuna kuna. Većina tih sredstava utrošit će se na zapošljavanje sezonskih vatrogasaca, priča nam zapovjednik Lozica, DVD Lumbarda, Korčula i Smokvica krenuli su sa zapošljavanjem od 1. lipnja, dok će DVD Blato, Vela Luka i Orebić pričekati 15. lipnja. Sezonci su glavna okosnica pet otočnih DVD-ova, na intervencije dolaze i kad nisu zaposleni, a sve ih se više prijavljuje svake godine.

Pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu usporila je epidemiološka situacija, no radilo se na edukaciji zapovjednika i vatrogasaca. Prošlog je tjedna završena obuka mladih vatrogasaca u Orebiću, obuka za Korčulu najavljena je 15. lipnja, a održana je i posebna obuka za spašavanja na visinama i u dubinama u DVD-u Blato, Smokvica i Vela Luka u kojoj su sudjelovali stariji, iskusniji vatrogasci, zapovjednici i zapovjednici smjena.

Iako su vatrogasci spremni, problema na terenu ima, kaže Lozica. Motrionice su postavljene u Smokvici, dnevna motrionica u Lumbardi kao i na Dubovu gdje radi 24 sata. Postavljene su i kamere Hrvatskih šuma, no nelogičnim zakonskim odredbama je onemogućeno loklanim vatrogascima da direktno prate snimke, priča Lozica. Kameru nadzire Županijski centar, dok informacija dođe do otoka, intervencije već započinju. Osim toga, ulaganja su neravnomjerna, ističe zapovjednik.

„Oni koji su najbogatiji, poput DVD-ova u Dubrovniku i okolici, u njih se više i ulaže. Pogledajte JVP županije kako su opremljene, a oni su prvi na listi kad se dijele nova vozila. Premali je i broj vatrogasca koji se financiraju iz državnog proračuna 12 mjeseci godišnje. Korčula, kao poznata turstička destinacija, nema odgovor u slučaju požara u luci i na sidrištima, treba nam komunalno plovilo opremljeno vatrogasnom tehnikom. Ali, što ćemo kukati nad onim što nemamo?“, pita se Lozica ističući odličnu suradnju otočnih DVD-ova kao glavnu kariku obrane otoka od požara.

U 20 godina profesionalne službe doživio je nekoliko katastrofalnih požara, kanaderi su sveta stvar, ističe, no problem je kad ne mogu voziti zbog jakog vjetra. Kad izgori više nego su planirali, kad im „pobjegne“ požar, kad ga ne uhvate gdje su zamislili, kad moraš braniti kuće, ljute se na sebe, kaže zapovjednik, no sve je dobro dok nema ljudskih žrtava.

„Bilo je teških trenutaka, najgore su intervencije kad su ljudski životi u pitanju. Kad vidiš poginule u zdrobljenim automobilima, kad prilikom intervencije uđeš u kuću i nađeš nepokretno tijelo, to je najgore. Tužno je kad otpratimo unesrećene na helikoptersku intervenciju i onda za par dana doznamo kako se nisu uspjeli izboriti za život. Ipak, to je sve dio posla, moramo bit spremni na sve i obučavati ljude da u datom trenutku imaju hrabrosti ići tamo gdje drugi neće“, zaključio je.

Ovu će sezonu korčulanski vatrogasci dobili pojačanje u obliku drona kojim će s rubova moći provjeriti aktivnost požara. Tvrtka Telemah Hrvatska krajem lipnja u Starigradu dodijelit će Visu i Korčuli po jednu bespilotnu letjelicu dron, za upravljanje dronom obučit će se dva korčulanska vatrogasca.

20. travanj 2024 00:19