StoryEditorOCM
KorčulaU KORČULANSKOM HOBERU|

Zapošljavali u petak, dva dana prije lokalnih izbora pa ogorčeni radnici najavili štrajk!

Piše Dora Lozica
7. lipnja 2021. - 07:26
Zaposlenici, članovi NO i tehnički direktor KTD Hobera uz bivšeg gradonačelnika Korčule i njegova zamjenikaDora Lozica

Neočekivanom pobjedom SDP-ove gradonačelnice Nike Silić Maroević na lokalnim izborima i promjenom vlasti u Korčuli, u javnost su procurili detaljni oko zapošljavanja u Komunalnom trgovačkom društvu Hober, zbog kojeg su, kako doznajemo, radnici su najavili štrajk u ponedjeljak. - Žele Marina Lausa uvaliti u kancelariju, zapošljavaju vozače kamiona koji ne žele voziti, rade po dva, tri dana u tjednu i dobivaju ogromne plaće. U firmi ima ljudi koji ne znaju ni što im je posao, rade na izmišljenim radnim mjestima, nas nekolicina moramo hraniti uhljebe u kancelarijama. Zato smo i promijenili vlast, izašli smo na izbore kako se ovo više ne bi događalo. Zato smo i počeli vikati, rekli smo ako se on zaposli u kancelariju, mi više nećemo vozit smeće - poručuje jedan od radnika koji želio ostati anoniman najavivši mogući štrajk djelatnika Hobera u ponedjeljak.

Zapošljavanje po 'teritorijalnoj zastupljenosti'

Da se nešto čudno događa u KTD-u Hober bilo je jasno još u travnju, otprilike mjesec dana prije lokalnih izbora, kad je dugogodišnji direktor Hobera Ivan Ćenan dao iznenadnu ostavku. Ćenan je 30. travnja otišao u mirovinu, a korčulanska se javnost pitala što stoji u pozadini. Sada već bivši gradonačelnik Korčule Andrija Fabris tada nam je potvrdio kako će prokurist Hobera biti Marko Skokandić, predsjednik sada bivšeg Gradskog vijeća i direktor ACI marine Korčula, dok će operativni koordinator u tvrtki biti sada također bivši zamjenik gradonačelnika Ivan Šale. Sve su oči početkom svibnja bile uprte u odabir novog direktora Hobera. Kako se može čuti od zaposlenika, bivši gradonačelnik po uredima te komunalne tvrtke pitao je djelatnike želi li netko biti direktor, no svi su odbijali. Iako gradska tvrtka Hober već odavno slovi kao meka za 'uhljebljivanje', u tom trenutku nitko nije htio direktorsku fotelju. Odluka je na kraju pala na Joška Rađu, dugogodišnjeg zaposlenika Hobera, voditelja luke, parkinga i javne rasvjete. Ono što se samo nekoliko dana prije lokalnih izbora događalo u KTD-u Hober još uvijek pokušavamo detaljno razotkriti, no nakon pobjede nove gradonačelnice u javnosti je procurilo nekoliko imena i detalja njihovih ugovora o radu.

Kako neslužbeno doznajemo, dva dana prije izbora, u petak 14. svibnja, a aneks ugovora o radu na neodređeno je potpisala Marina Pažin, inače kćer lokalnog političara i to za radno mjesto blagajnice.Ove je navode potvrdila i novoizabrana gradonačelnica Nika Silić Maroević. - Navodi su točni. U slučaju Milata koliko znam, ugovor je samo nastavljen, bez povećanja plaće. Zatražila sam izvješće o sistematizaciji radnih mjesta u KTD-u Hober kao i popis koeficijenata, odnosno ugovora o radu. Bit će mi dostavljeno u petak - izjavila je gradonačelnica Korčule.

Također, ugovor na neodređeno bez povećanja plaće potpisao je i Donko Milat koji je zaposlen kao vozač kamiona iako njegove kolege kažu da to nije radio te da je ugovor potpisao na sam dan izbora. - Nije istina da nisam vozio kamione, vozio sam i autobus, cisternu za fekalije, kamion smeća, vozio sam sva Hoberova vozila osim mrtvačkog vozila. Tri godine radim u Hoberu i nisam potpisao povećanje plaće, već samo ugovor o stalnom zaposlenju kojeg bi ionako bio dobio nakon tri godine rada. Ugovor nisam potpisao na dan izbora -  demantirao je izjave dijela zaposlenika Hobera Donko Milat 

Najveću buru podiglo je zapošljavanje Marin Laus, inače HDZ-ovog predsjednika Mjesnog odbora Čara Naime,on je do kolovoza bio član Nadzornog odbora KTD-a Hober za što je primao naknadu od 500 kuna mjesečno. U kolovozu, daje ostavku na to mjesto da bi se 15. listopada zaposlio u Hoberu kao radnik na parkingu. O njegovom se zapošljavanju raspravljalo i na 29. sjednici Gradskog vijeća kad je tadašnji direktor Ćenan objasnio kako se u Hoberu zapošljava po 'teritorijalnoj zastupljenosti', do sad neviđenom kriteriju za zapošljavanje u Hrvatskoj. Očito je, nakon Korčule i Žrnova, red na zapošljavanje je došao i na Čaru, no pitanje koliko su u tim kriterijima zastupljene kompetencija i stručna sprema.

image
Nova gradonačelnica Korčule, Nika Silić Maroević najavila je revizuju ugovora o radu u KTD Hober
Andjela Scepanovic/Cropix

Šef fantomskog reciklažnog dvorišta

Lausu je plaća tad bila oko pet i pol tisuća kuna, doznajemo iz Hobera, a petak prije izbora navodno je potpisao novi ugovor o radu i to za radno mjesto koordinatora za sad nepostojećeg reciklažnog dvorišta. Lausova nova plaća je navodno oko osam tisuća kuna mjesečno plus troškovi prijevoza iz Čare do Korčule. Osim što je ova vijest uznemirila sve djelatnike Hobera koji zaista nešto u firmi i rade, zabrinula je i gradonačelnicu Silić Maroević koja je potvrdila navode. - Navodi su točni. Iskazala sam svoju sumnju u političku korupciju vezano za ugovor Marina Lausa obzirom na prirodu radnog mjesta, nova pozicija još neregistriranog reciklažnog dvorišta. Slijedi analiza ugovora i revizija - najavila je novoizabrana gradonačelnica. Ugovor kojeg je potpisao Laus i Rađa u ime KTD-a Hober navodno prati još jedna kontroverza. Djelatnici Hobera su nam otkrili kako u ugovoru stoji članak koji se odnosi na probni rok kojeg je navodno direktor Rađa posljednjih nekoliko dana pokušao ukloniti iz ugovora o radu, no to mu nije pošlo za rukom.

Kako neslužbeno doznajemo od Hoberovog kolektiva, gradonačelnica je preduhitrila Rađu te mu naložila da ne dira ugovore nakon čega je direktor navodno ponudio svoju ostavku. No gradonačelnica Rađinu ostavku nije prihvatila, jer kako kaže netko treba snositi odgovornost za spomenute radnje. - Ponudio je ostavku, ja je nisam prihvatila. Smatram da nije dobar trenutak za to- kratko je komentirala. Ostavku je odmah nakon izgubljenih izbora ponudio je prokurist Marko Skokandić koju je gradonačelnica i prihvatila. Gradonačelnice nam je potvrdila i da je razgovarala sa djelatnicima Hobera te ih zamolila ih da pričekaju sa štrajkom dok revizija ne bude gotova. - Razgovarala sam s njima, zaključili smo da ih boli nepravda. Tražili su od mene da se pozabavim ovim slučajem, ali i općenito da uvedem reda što ću i napraviti. Slijedi analiza ugovora i revizija - najavila je gradonačelnica Nika Silić Maroević.

image
 Igra Šain Kovacčvić i Vinka Lozica.
 
Duje Klaric/Cropix
Razotkrile smo malverzacije

- Nakon što smo kolegica Igra Šain Kovačević i ja razotkrile malverzacije s navodnim reciklažnim dvorištem građevinskog otpada Zlopoje, počela sam sumnjati u sve što dolazi iz KTD-a Hober. Čak su i neke službene informacije koje su nudili bile lažne. Što se tiče situacije sa spornim zapošljavanjima i potpisivanjem ugovora uoči izbora, uvjerena sam da je takvo nešto moguće jer je prethodna vlast koristila Hober ne samo kao priručnu blagajnu, već i kao mjesto za zapošljavanje svojih poslušnika – izjavila je dugogodišnja gradska vijećnica Vinka Lozica koja će sljedeće četiri godine u Gradskom vijeću predstavljati Novu ljevicu, Srđ je grad i Možemo, a na ovim izborima bila je i kandidatkinja za zamjenicu župana.

Obična formalnost?

Za sve smo ove navode, naravno, pitali potvrdu i komentar direktora KTD Hober Joška Rađe. - Ugovor na neodređeno potpisali su Marin Laus na mjesto referenta za odlaganje i reciklažu otpada i Donko Milat na mjesto vozača. Anekse ugovora potpisali su Andrea Milat na mjesto glavnog blagajnika i Marina Pažin na mjesto blagajnice. Neto plaća Marina Lausa koji je zadužen za mobilno reciklažno dvorište, je oko 7200 kuna obzirom da ima na dvoje djece i poreznu olakšicu bez koje bi bila nešto niža. Po meni važan je podatak ada Mariun Laus ima probni rad u trajanju od 3 mjeseca, od 14.svibnja do 14. kolovoza 2021. godine uz otkazni rok od 7 dana Svi ugovori i aneksi ugovora potpisani su 14. svibnja 2021., a svi zaposlenicu su već i prije radili te poslove tako da je to samo formalizirano potpisivanjem ugovora ili aneksa ugovora: Tako Andrea Milat radi od 2013. poslove koje su sada tek valorizirani potpisivanjem aneksa ugovora, Donko Milat radi od 2018., Marina Pažin od 01. siječnja 2021., a Marin Laus od 06.travnja 2021. Ja sam postavljen za direktora 1. svibnja 2021., a ugovor sam potpisao ugovor 4. svibnja 2021. godine. Nemam pojma za ikakav štrajk i nitko mi se nije obratio u svezi istog. Istina je da sam mandat stavio na raspolaganje gradonačelnici u utorak iz moralnih razloga, ali neznam iz kojih je razloga Marko Skokandić podnio ostavku na mjesto prokuriste KTD Hober – odgovara Rađa koji nam je isprva odbijao dati dogovore i prijetio tužbom.

Dobrostojeća tvrtka gdje su samo neki dobrostojeći

KTD Hober trenutno ima 34 zaposlena djelatnika i posluje u dobitku. Ipak, kriza s koronavirusom nagrizla je i financije komunalnog društva koje već neko vrijeme posluje u minusu. Kako doznajemo, Grad Korčula još uvijek nije Hoberu vratio zadnju pozajmicu u iznosu od 250 tisuća kuna. Poznato je da je Hober financirao most na kuli Svih svetih, zimsko klizalište kraj mora, najam za pametne kante od nevjerojatnih 40 tisuća kuna mjesečno... Društvom upravlja Skupština, odnosno jedna osoba, u ovom slučaju gradonačelnica koja imenuje Nadzorni odbor kojeg u ovom trenutku čine predsjednik Nenad Pecotić, potpredsjednik Mladen Živkušić, članovi Vicko Ivančević i Gordana Šeparović te do kolovoza ove godine Marin Laus, a za taj posao primaju naknadu od 500 kuna mjesečno. I dok radnici rade za par tisuća kuna, direktor Hobera ima plaću oko 14 tisuća kuna neto dok drugi direktor Hobera, odnosno tehnički direktor Marko Milat, ima plaću oko 12 tisuća kuna neto.

19. travanj 2024 06:54