StoryEditorOCM
KorčulaPRVA OTOČNA OPĆINA

Vela Luka sufinancira troškove medicinski potpomognute oplodnje. Načelnica Gugić: Neplodnost je problem o kojem se tiho i nedovoljno govori

Piše dora lozica
21. rujna 2023. - 20:51

Vela Luka je prva otočna općina i jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja uvodi financijsku pomoć za medicinski potpomognute oplodnje te će nastaviti sufinancirati troškove i u narednim godinama.

„Ovo je borba za škoj, a ne mostovi, pristaništa i kolpomorta“, komentirao je jedan čitatelj na društvenim mrežama Javni poziv Općine Vela Luka za sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u 2023. godini. Kad je žena na čelu jedinice lokalne samouprave kako je to slučaj u Veloj Luci na otoku Korčuli, čuda se događaju pa se tako opjevano mjesto svrstalo među tek nekoliko gradova i općina u Hrvatskoj koji nude istu mogućnost dok je u kontekstu otočnih općina i gradova prvo mjesto koje će ponuditi pomoć osobama ili parovima u borbi s neplodnosti.

„Mislim da smo prva otočna općina koja nudi financijsku pomoć u borbi protiv neplodnosti, a u Hrvatskoj osim Vele Luke sufinanciranje nude još Umag, Makarska, Ploče, Kastav i Dubrovnik. Neplodnost je problem o kojem se tiho i nedovoljno govori“, uvjerena je načelnica Vele Luke Katarina Gugić.

Kako nam otkriva načelnica, želja da pomogne svojim sumještanima u borbi za vlastito potomstvo postoji već neko vrijeme, prošle je godine mjeru na sjednici Općinskog vijeća predložila vijećnica SDP-a Matas, a sad je došlo vrijeme da se i realizira.

Sredstva predviđena za sufinanciranje troškova medicinski potpomognute oplodnje predviđena su okviru Socijalnog programa Vele Luke, a za sad je osigurano 2,600 eura. Budući da se radi o prvoj godini, taj će se iznos rebalansirati prema potrebi, objašnjava načelnica Gugić, u ovoj i svakoj narednoj kako bude potrebno. Pravo na sufinanciranje može se ostvariti za 50 posto ukupnih troškova postupka, najviše do iznosa od tisuću eura. Na Javni poziv prijaviti se mogu osobe ili parovi koji su iscrpili sve mogućnosti na teret Hrvatskog zavoda za javno zdravstveno osiguranje i oni čiji postupak nije moguće financirati na teret zavoda. Pravo na sufinanciranje moguće je ostvariti najviše za dva pokušaja, a bez obzira na to što je Javni poziv raspisan sad i traje do kraja godine, prihvaćaju se svi zahtjevi od siječnja 2023. Kako bi zadovoljio uvjete prijave, podnositelj zahtjeva u trenutku prijave mora imati najmanje tri

godine neprekidno prijavljeno prebivalište u Veloj Luci, a ukoliko se radi o bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, potrebno je imati prebivalište u Veloj Luci u trenutku podnošenja zahtjeva. To znači da će osobe ili parovi iz Vele Luke, nakon što iskoriste šest medicinski potpomognutih oplodnja koje financira zavod, dobiti financijsku pomoć za još dva postupka od strane mjesta u kojem žive.

„Ovo je ljudska i demografska mjera, neplodnost je za one koji žele postati roditelji velika trauma često praćena osjećajem tuge i krivnje i mi kao društvo ne možemo okrenuti glavu. Ponosna sam što smo među prvim općinama i gradovima u Hrvatskoj krenuli s ovom mjerom. Mjera je novost, ima nekih koji se ne slažu jer nismo svi isti, ali većinom je pozitivno prihvaćena. Sufinanciranje potpomognute oplodnje nastavit ćemo i u narednim godinama budući da sve više mladih ima problema s neplodnosti, a sve kako bi poboljšali demografsku sliku općine“, najavila je načelnica Gugić.

Kao i druge jedinice lokalne samouprave na otoku i Vela Luka je pretrpjela određeni gubitak broja stanovnika prema zadnjem popisu iz 2021. godine, no još je uvijek najveće otočno mjesto s 3,772 stanovnika. Osim ove mjere, veloluška je načelnica nabrojila i druge konkretne mjere pomoći i sufinanciranja kojima je cilj isti, povećati broj mještana.

„Povećali smo potpore za novorođenčad, povećali smo stipendije, uveli smo poklon bonove za djecu od prvog do osmog razreda za kupnju nastavnog materijala, uveli smo subvenciju za sve radne materijale i udžbenike za sve učenike koji upišu Srednju školu Vela Luka. Kroz projekt Radost za obitelj uz pomoć EU fondova osigurali smo sredstva da djeca unutar projekta pohađaju vrtić besplatno, zadržali smo osam radnih mjesta u vrtiću unatoč tome što je projekt završen. Ove smo godine upisali 135 djece u vrtić te smo osigurali da svako dijete ima svoje mjesto, a gradimo i novi vrtić, dobili smo Ugovor za gradnju težak osam milijuna kuna. Osigurali smo veća sredstva za mlade u kulturi i sportu sufinanciranjem osnovnoškolskim i srednjoškolskim programa. Cijela je paleta aktivnosti i mjera kojima se trudimo poboljšati demografiju, ali to ne možemo sami. Naglasak je ipak na onima koji imaju veće ovlasti, na Vladi i Saboru“, zaključila je načelnica Gugić.

02. svibanj 2024 05:42