StoryEditorOCM
KorčulaKVALITETNI PROJEKTI |

VELA LUKA PREDNJAČI U GOSPODARENJU OTPADOM NA OTOKU - Komposteri, sanirani deponiji, reciklažno dvorište i najjeftinije cijene odvoza

Piše Dora Lozica
5. lipnja 2020. - 18:04
Dok Korčulani još uvijek nemaju reciklažno dvorište, a odlaganje otpada skupo plaćaju, Velolučani se mogu pohvaliti komposterima, saniranim deponijem i izgrađenim reciklažnim dvorištem.
 
Načelnica Vele Luke Katarina Gugić jučer je proslavila tri godine mandata, a jedan od njenih najvažnijih realiziranih projekata zasigurno je projekt gospodarenja otpadom na području Općine Vela Luka. Gospodarenje otpada goruće je pitanje u Hrvatskoj, posebno na otocima, te se mnoge jedinice lokalne samoupravo još uvijek teško nose s modernim smjernicama odlaganja otpada, no Vela Luka svojim rješenjima prednjači na otoku.

 „Završen je projekt sanacije odlagališta komunalnog otpada Sitnica na otoku Korčuli za koji je Hrvatska preko Svjetske banke dobila GEF-ovu darovnicu veću od četiri milijuna dolara. Zbrinjavanje otpada na tom odlagalištu bilo je osobito problematično  tijekom ljetnih mjeseci zbog povećane količine odloženog otpada, ali i visokih temperatura koje su često uzrokovale požare na odlagalištu.

Odlagalište je postalo sanitarno, usklađeno sa svim relevantnim propisima i standardima zaštite okoliša te je pogodno za korištenje do izgradnje  centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u Dubrovačkom primorju. Suradnja u provedbi projekta između Svjetske banke, Fonda i predstavnika općina Vele Luke i Blata bila je odlična i zasigurno je pridonijela uspješnom završetku projekta i postignutim rezultatima. Jedno smo od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje se upustilo u ovako velik i važan projekt“, istaknula je načelnica Gugić.
 
Ukupna vrijednost projekta je gotovo 31 milijun kuna, a investitori su Svjetska banka, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općina Vela Luka i Općina Blato.

Osim sanacije deponija, završen je i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u industrijskoj zoni financiran sredstvima iz Kohezijskog fonda. Kako navodi načelnica Gugić, ukupna vrijednost projekta iznosi više od tri i pol milijuna kuna od čega je bespovratnih sredstava gotovo tri milijuna, a ostatak sredstava financiran je iz proračuna Općine Vela Luka. Izgradnjom reciklažnog dvorišta mještanima je osigurana infrastruktura za sakupljanje odvojenih komponenti komunalnog otpada što je od velikog značaja za zaštitu okoliša.
 
Osim toga, tvrtka Komunalne djelatnosti d.o.o. u 2019. godini preuzima novo komunalno vozilo s nadograđenom dizalicom. Teretno je vozilo, kako doznajemo od načelnice, predviđeno za sakupljanje krupnog i rasutog otpada kao i prijevoz, utovar i istovar ostalih roba te popravke javne rasvjete i sječu stabala. U nekoliko ulica korisnicima kuća podijelile su se kante, a domaćinstvima je podijeljeno 150 kompostera.
 
„Općina Vela Luka je, u suradnji s Komunalnim djelatnostima d.o.o., sklopila Ugovor o nabavi spremnika s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupno je pristiglo 20 kontejnera za plastiku, 20 kontejnera za papir i 5 kontejnera za staklo, a kroz par mjeseci trebali bi biti isporučeni i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu.
Vela Luka se danas može pohvaliti najjeftinijom cijenom odvoza  otpada na otoku i jednom od najjeftinijih u Hrvatskoj. U kućnastvu, za dvoje ljude, mjesečna cijena iznosi 32,09 kn“, istaknula se načelnica Gugić.
 
25. travanj 2024 08:28