StoryEditorOCM
KorčulaMOTIVI DOMOVINSKOG RATA

Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata iz Čare napravila nove grafite. Pogledajte kako izgledaju

Piše dora lozica
21. prosinca 2023. - 07:48

Čarani će novu 2024. godinu dočekati s novima grafitima s motivima Domovinskog rata zahvaljujući suradnji Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata (UHVDR) iz Čare i Torcidi.

Jučer su u Čari, malom naselju u središtu otoka Korčule, osvanuli grafiti s motivima i porukama vezanim za Domovinski rat. Kako doznajemo od Gordana Tomića, predsjednika UHVDR, želja veterana bila je napraviti grafite koji će, osim Vukovara i Škabrnje, podsjetiti i na ratna razaranja u Dubrovniku 6. prosinca 1991. godine. Tomić je i sam bio dubrovački branitelj, a za glasoviti je grad i rodbinski vezan.

„Moja je supruga iz Dubrovnika, ovim grafitima htio sam odati počast svima onima koji su branili Dubrovnik. S dubokim poštovanjem spominjemo se žrtve Vukovara i Škabrnje, a zaboravljamo na Dubrovnik. Na savjet Torcide, crtanje grafita dogovorio sam sa splitskim umjetnikom Raketom. Jako sam se iznenadio kad nije htio uzeti nikakve novce, naime, kad crta motive vezane za zastavu, grb i Hrvatsku, napravit će to poputno besplatno“, oduševljeno nam priča Tomić.

Mario Vučak Raketa poznati je street art umjetnik i crtač grafita koji je napravio sve grafite s motivima Hajduka na otoku Korčuli, a rado je na poziv Tomića došao iz Splita u Čaru nacrtati nove i to potpuno besplatno. Tomić ga je bezuspješno nagovarao da uzme makar dio novaca.

Tako će Čarani novu godinu dočekati s novim grafitima koji su mještanima puno više po guštu nego nedavne crtarije na mjesnom groblju s porukom – da se ne zaboravi!

29. travanj 2024 06:17