StoryEditorOCM
KorčulaUZ BLAGDAN SVETOG ROKA|

SVEČANA SJEDNICA POVODOM DANA OPĆINE LUMBARDA: Pogledajte tko su dobitnici javnih priznanja

Piše dora lozica
16. kolovoza 2021. - 17:39

Prošlog četvrtka, u kino sali na Levantu, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Lumbarde povodom Dana Općine Lumbarda i blagdana njihovog zaštitnika Sv. Roka.

Sjednica je održana uz poštivanje epidemioloških mjera uz ograničen broj sudionika, općinskih vijećnika, ovogodišnjih dobitnika priznanja i njihovih obitelji te uzvanika. Domaćini su posebno pozdravnili saborskog zastupnika i izaslanika Predsjednika Vlade RH Branka Bačića, saborskog zastupnika Arsena Bauka, glavnu tajnicu organizacije Europa Nostra Snešku Quaedvlieg Mihailović, šefa stalnog predstavništva RH pri NATO-u Marija Nobila, zamjenika župana DNŽ Joška Cebala, gradonačelnicu Korčule Niku Silić Maroević i predsjednicu gradskog vijeća Korčule Mariju Šegedin, gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković, načelnika Općine Blato Anta Šeparovića, načelnika Općine Smokvica Kuzmu Tomašića, načelnika Općine Orebić Tomislava Ančića, delegaciju iz prijateljske Općine Bogdanovci na čelu s Jurajom Mihajlovićem te sveučilišnog profesora Hrvoja Potrebicu.

Načelnica Općine Lumbarda Marija Klisura pozvala je sve sumještane na zajedništvo bez obzira na osobno i političko opredjeljenje.

"Koncentrirajmo se na vrijednosti koje svi dijelimo na osnovi pripadnosti, neovisno o našim unutarnjim sukobima, pozivam vas na zajedništvo kako bi gradili Lumbardu za budućnost naše djece, Lumbardu koja će biti privlačna gostima i posjetiteljima, ali prvenstveno Lumbarjanika i Lumbarajkama", poručila je načelnica Klisura uz čestitke za važan blagdan.

Podijeljena su i javna priznanja izglasana na drugoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 19. srpnja. Kolektivna godišnja nagrada uručena je Daliboru Ćosoviću, vlasniku ronilačkog centra Lumbarda Blue, za izniman doprinos na području zaštite prirode i okoliša. Ronilački centar Lumbarda Blue, osim obogaćivanja dodatnih sadržaja u Lumbardi, godinama organizira ekološke akcije čišćenja podmorja Lumbarde i šire. Nesebično koristeći svoje znanje i opremu, Dalibor Ćosović okuplja prijatelje s kojima dijeli strast za ronjenjem te u suradnji sa TZO Lumbarda, Općinom Lumbarda i KTD Mindelom osiguravaju brendiranje Lumbarde kao ekološki osviještene turističke destinacije atraktivne iznad i ispod površine mora.

"Želim zahvaliti svim prijateljima, a sigurno ih ima sad najmanje 20 koje mogu nazvati i koji bi se odmah odazvali na bilo kakvu akciju, koji su zaslužni za ovu nagradu. Čistili smo podmorje diljem otoka, bili smo Račišću i Brni, kad zaronimo nađemo pod morem svega i svačega i naša je odgovornost da to očistimo. Moramo se zapitati što svatko od nas može napraviti za svoje mjesto, mi smo se odlučili za podmorje i pokušavamo dati što veći doprinos cijelome otoku. Važno je što mi možemo napraviti za Lumbardu, a ne Lumbarda za nas",zaključio je Dalibor Ćosović.

Osobna godišnja nagrada za izniman doprinos od posebnog značaja u području sporta uručeno je mladom Lumbarjaninu Vidu Peručiću. Vid je rođen 2008. godine, a kao član teakwondo kluba Forteca u 2020. dva je puta osvajao zlatna i srebrna odličja. Izvrsne rezutate nastavio je i u 2021. godini kad je na Prvenstvu Hrvatske u taekwondo formama osvojio prvo mjesto u iznimno velikoj i zahtjevnoj konkurenciji. Budući da je Vid simpatičnom gestom odbio davati izjave, okupljenima se obratio njegov trener i predsjednik TKD kluba Forteca Ante Šegedin.

"Ova je nagrada klubu izuzetno bitna, Vid je izniman sportaš kojeg izuzetno kvaliteno prati njegova obitelj. U klubu je kroz naš registar prošlo preko 1400 sportaša, nema mjesta na otoku Korčuli gdje nemamo sportaša s medaljom s

državnih prvenstava. Hvala dosadašnjoj i novoj vlasti u Lumbardi, tu imamo vrlo kvalitetne uvjete za rad, a to pokazuju i rezulati", izjavio je trener Šegedin.

Ugodnu i dinamičnu sjednicu uveličala je mještovita klapa KU Ivo Lozica, a druženje se nastavilo na terasi restorana Maestral na svečanom domjenku.

Lumbarjani danas slave blagdan zaštitnika Sv. Roka i Dan Općine Lumbarda. Zbog epidemioloških mjera otkazana je tradicionalna proslava, no svečana misa i procesija održat će se s početkom u 18 sati u župnoj crkvi Sv. Roka.

27. travanj 2024 02:44