StoryEditorOCM
KorčulaOGLASILA SE I ŠKOLA

‘Sve se događalo ispred automata s igračkama na kovanice. Nakon upozorenja da se odmakne, čovjek se udaljio, a učiteljice su s djecom napustile objekt i ušle u autobus‘

Piše dv
16. svibnja 2023. - 10:04

Iz Osnovne škole Petra Kanavelića Korčula obratili su se javnosti u vezi događaja na odmorištu Zir 12. svibnja.  Tekst prenosimo ucjelosti:

- Izvještavamo javnost o Školi u prirodi četvrtih razreda (od 9. do 12. svibnja), a vezano uz događaj na odmorištu Zir od 12. svibnja, opisan u javnim glasilima. Imamo se potrebu obratiti javnosti kao stručne osobe zadužene za sigurnost, vođenje i brigu o 47-ero učenika u trajanju od 4 dana, a koje su bile na mjestu događaja.

Objavljeno je niz senzacionalističkih članaka utemeljenih na neprovjerenim informacijama, a da nas pritom nitko nije kontaktirao.

Dana 12. svibnja oko 11:10 sati, na odmorištu Zir dogodila se neugodna, potencijalno opasna situacija. Tijekom odmora u odmorištu „Macola” učiteljice su primijetile da se nepoznata muška osoba obraća djeci i pritom im nudi novac. Na upit učiteljica što radi smireno je odgovorio da može dati novac onima kojima treba. Sve se događalo ispred automata s igračkama na kovanice. Nakon upozorenja da se odmakne, čovjek se udaljio, a učiteljice su s djecom napustile objekt i ušle u autobus. Prije polaska primijetile su da je dotični muškarac u pratnji ženske osobe, pojeo pecivo. na parkiralištu u blizini svog automobila Ni u jednom trenutku nije pokazivao znakove nervoze ili žurbe za napuštanjem odmorišta.

Učiteljice su u autobusu porazgovarale s djecom opreznom ponašanju u kontaktu s nepoznatim osobama. Pritom je dvoje učenika reklo kako ih je dotična osoba dotaknula za ruku/rame i ponudila novac, a sve se to odvijalo unutar objekta u prostoru s igračkama. Nakon razgovora s djecom, a procjenjujući situaciju, koja nije bila ugodna, ali ni dramatična kao što ju mediji opisuju, odmah smo kontaktirale ravnatelja, policiju i roditelje, jer nismo mogle odbaciti mogućnost da se netko obraćao djeci s lošim namjerama.

Mediji su iznijeli niz tvrdnji ne obrativši se za informacije niti jednoj odrasloj osobi prisutnoj na mjestu događaja.

Mi smo poduzele sve što smo mogle da zaštitimo djecu i spriječimo širenje panike među njima. Cilj nam je bio da djeca ostatak putovanja provedu onako kako je predviđeno, te da svi učenici dođu svojim obiteljima sigurno - kažu iz Osnovne škole Petra Kanavelića Korčula. 

 

Dubrovački vjesnik je pisao o cijelom slučaju tekst možete pročitati OVDJE.

25. travanj 2024 06:13