StoryEditorOCM
KorčulaU ŽRNOVU

Stručnjaci presudili, bor mora pasti

Piše Dora Lozica
18. listopada 2020. - 13:09
Koliko se čovjek emotivno veže za stablo svjedoči i stoljetni alepski bor koji je u Žrnovu, u Prvom selu, u centru naselja ispred crkvice Male Gospe, odgojio generacije. Teško će biti zamisliti kameno dvorište ispred crkvice bez poznate vizure starog bora, no struka je odlučila, bor je opasan za ljude i imovinu, mora pasti!

Detalje o starom boru otkrio nam je Milan Vojinović, dugogodišnji član ADIPA-e, društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske i dipl. ing. šumarstva, poznato je ime i lice kad je u pitanju istraživanje i očuvanje otočne prirodne raznolikosti. Već je gotovo 30 godina uključen u spelološka istraživanja otoka, a gradske ga institucije, kao i njegovi sugrađani, često pitaju savjet kad je u pitanju gospodarenje stablima i biljkama. Već se godinama priča po Žrnovu kako je bor spreman za sječu, dio mještana je pozdravilo tu ideju, većinom onih direktno ugroženih, no dio mještana negoduje ističući sentimentalnu i kulturnu vrijednost starog stabla. Tu je nedoumicu odlučio riješiti dogradonačelnik Korčule Ivan Šale, nekadašnji predsjednik Mjesnog odbora Žrnovo, a za pomoć se, još 2017. godine, obratio Vojinoviću.
„Odlučili smo utvrditi zdrastveno stanje bora, ako je stablo zdravo, ostaje, ako nije, treba ga oboriti, na taj smo način riješili sve nedoumice. Prije tri godine Šumarski fakultet u Zagrebu najavio je dolazak na otok sa zvučnim tomografom za dijagonstiku statike stabala. Djelatnici fakulteta snimali su česvinu u Klokolini kao i još nekoliko stabala na otoku pa sam ih zamolio da snime i bor ispred Male Gospe. Tijekom snimanja okupili su se mještani, sa zanimanjem su promatrali postavljanje aparature oko stabla, neki su komentirali 'napokon će se srušit', neki 'ne daj Bože da se sruši', mi smo čekali nalaz ispitivanja“, prisjetio se Vojinović.

Nalaz je nekoliko dana kasnije poslao dr.sc. Vinko Paulić sa Šumarskog fakulteta. Bor značajno napadnut gljivom Phellinus pini, pisalo je u nalazu, parazitom karakterističnim za alepski bor. Prije nego se vidi na vanjskom dijelu bora da je zaražen, gljiva je aktivna u deblu dugi niz godina, priča nam Vojinović, i jede god po god. Za to vrijeme, bor baca smolu pokušavajući se zaštiti, vanjski dio je sve tanji, a unutarnjeg dijela koji daje statiku i stabilnost je sve manje. U isto vrijeme, stablo je sve veće, statika sve slabija što će u konačnici, uz djelovanje jačeg vjetra, rezultirati padom stabla. Temeljem nalaza, stručnjaci s fakulteta sugerirali su da se bor što prije ukloni, Vojinović je obavijestio sve nadležne institucije, no tri godine nakon, bor je još uvijek na istom mjestu.

Kako doznajemo od dogradonačelnika Korčule, bor je u vlasništvu Župe Sv. Martina u Žrnovu, suglasnost za njegovo uklanjanje postoji, a sječi koja još uvijek nije realizirana kumovale su okolnosti.
„Nalaz Šumarskog fakulteta je proslijeđen župniku don Miroslavu, budući da je bor u vlasništvu župe. U veljači 2018. godine župu je posjetio biskup Uzinić, predočili smo mu dokumente i dobili pisanu suglasnost da se bor ukloni. Don Miroslav je početkom ove godine najavio mještanima uklanjanje bora, no uslijedila je svima poznata epidemiološka situacija pa se planovi nisu realizirali. U međuvremenu, don Miroslav je završio na bolničkom liječenju, a u Žrnovo je tek nedavno došao novi župnik, don Robert. Odmah po njegovom dolasku srušio se suhozid kraj crkve Sv. Martina i to je sad trenutno puno veći problem budući da je Mratinjska glavica spomenik kulture pa čekamo odobrenje za sanaciju od konzervatora. Osim toga, čekamo da se don Robert uhoda, ima tri župe, tek je došao i ne želimo ga još zamarati problemom bora. Za sad, datum za uklanjanje bora ne postoji“, objasnio je dogradonačelnik Ivan Šale.

S obzirom na nalaz, vremena za razno-razne okolnosti nema. Bor je masivan s vrlo trulom osnovom i izrazito poremećenom statikom. Posljedice njegovog pomicanja jasno se vide i na okolnim ogradnim zidovima, popločanim podovima pa čak i na temeljima susjednih kuća. Opasnost od pada stabla na osobu i imovinu je vrlo velika. Čak kad se i odabere datum, uklanjanje stabla će biti vrlo opasno i zahtjevno. Kako doznajemo od Vojinovića, stablo će se ukloniti sekcijskim rezanjem, od vrha prema dnu, komad po komad se reže te baca ili spušta, ovisno o težini. Osoba koja bude uklanjala stari bor doslovno će se igrati sa životom, kaže nam Vojinović, veliki je izazov i rizik popeti se na stablo, u centru mjesta, za koje ne znaš kako će se ponašati. Ipak, osoba za uklanjanje postoji, a koga god crkva angažira, morat će osigurati realno vrijeme i razumijevanje za taj ozbiljni posao.

Izvjesno je da će do uklanjanja bora doći, a što o tome misle Žrnovci upitali smo člana Pastoralnog vijeća koji je ujedno i prvi susjed starom boru.
„Sentimentalno smo vezani za taj bor, kao dječak sam se igrao oko njega i bit će tužno kad ga više ne bude. Ali, ako ćemo vagati emocije prema boru i sigurnost osobe i objekta, onda je jasno da bor treba ukloniti. Don Miroslav je na jednom od sastanaka Pastoralnog vijeća podnio izvješće o boru, nisu doneseni posebni zaključci, bilo je jasno da ga treba ukloniti. Bor je i vizualno prilično nagnut, susjedima stvara poteškoće, podiže cestu i temelje kuća. Izrazito mi je žao što se bor mora sjeći, ali razum nam nalaže da ga uklonimo što prije, već sljedeći jači vjetar može nam donijeti ozbiljne nevolje. Sigurnost ljudi i objekata je prioritet“, poručio je Ante Skokandić.
Žrnovci će se uskoro oprostiti od starog stabla, no za utjehu će znati kako je bor uklonjen jer je bolestan, a ne iz hira, za razliku od koštila u zaselku Brdo. Osim toga, na istom mjestu mogu posaditi novo stablo uz kojeg će odrastati neke nove generacije.
18. travanj 2024 05:20