StoryEditorOCM
KorčulaDAN DRŽAVNOSTI U GRADU KORČULI

Središnje obilježavanje u Čari, veličanstvena smotra klapa, najavljeno postavljanje spomenika braniteljima

Piše Dora Lozica
2. lipnja 2023. - 14:19

U organizaciji udruge Hrvatskih ratnih veterana Korčule i udruge Hrvatskih veterana Domovinskog rata Čara te u suradnji s Gradom Korčulom i Hrvatskim glazbenim društvom Sv. Cecilija, u ponedjeljak i utorak svečanim je programom obilježen Dan državnosti, a najavljeno je i postavljanje spomenika braniteljima Domovinskog rata na novoj lokaciji u središtu Korčule.

image

Boris Poluta s prijateljima iz Čare

Boris Poluta/

Jedan od najvažnijih datuma moderne hrvatske povijesti, 30. svibnja, kad je 1991. godine konstituiran prvi višestranački, demokratski Sabor Republike Hrvatske, saživio je još za vrijeme rata u narodu kao Dan državnosti. Kako nam objašnjava predsjednik udruge Hrvatskih ratnih veterana Korčule, kapetan bojnog broda i zapovjednik obrane otoka 1991. Tomislav Katić, sredinom 2000-ih nekome je palo napamet da bi Dan državnosti mogao biti i neki drugi datum, no ta ideja nikad nije prihvaćena od strane naroda pa su ove godine svečanim programom dostojanstveno obilježili 30. svibnja.

Program obilježavanja započeo je u ponedjeljak na Trgu pomirenja, na Spomeniku, izvođenjem himne ženske klape Škerac i prigodnim obraćanjima zapovjednika Katića, gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević te predsjednice Gradskog vijeća Korčule Marije Šegedin nakon čega su članovi puhačkog orkestra HGD-a Sv. Cecilija odsvirali koračnice, njihova mješovita klapa izvela je nekoliko domoljubnih pjesama, a događaj je dostojanstveno zaokružen izvedbom viteške igre moreške.

image

Najdulji red za fotografiranje nastane kad je tu kultni tenor klape Ošjak Tonči Miletić Gulin

Boris Poluta/

Sutradan, baš na Dan državnosti, veličanstvenom smotrom klapa obilježen je 30. svibnja u Čari, u središtu otoka, na čarskom igralištu. Nakon što je sve okupljene kratkim govorom pozdravio predsjednik udruge Hrvatskih veterana Domovinskog rata Čara Gordan Tomić te prigodnih govora, nastupilo je osam klapa od Vele Luke do Trpnja s domoljubnim i narodnim klapskim repertoarom uz akustični nastup dvojca Žele i Matko Laus.

Prije smotre su položeni vijenci i zapaljene svijeće na svim mjesnim grobljima Grada Korčule, održane su i dvije mise za domovinu u katedrali sv. Marka u Korčuli te u župnoj crkvi sv. Petra u Čari, a nakon smotre održano je i klapsko druženje uz autohtonu sortu vinove loze pošip čija je domovina upravo Čara.

„Program smo organizirali u suradnji sa srodnom udrugom iz Čare i Gradom Korčulom. Smisao okupljanja u Čari je povezivanje otočana od Vele Luke do Korčule pa dalje prema Pelješcu, a Čara je središte otoka, hvala svim klapama koje su se odazvale. Nadamo se da ćemo uskoro imati gdje položiti vijenac našim braniteljima i u središtu grada, a ne samo po grobljima nas nekoliko uz svećenika“, poručio je zapovjednik Katić.

image

Klapa Škerac

Boris Poluta/

Budući da se već neko vrijeme govori o izgradnji i postavljanju dostojanstvenog spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u središtu Korčule, odlučili smo pitati predsjednicu Gradskog vijeća Mariju Šegedin hoće li se, gdje i kad spomenik postaviti budući da je ona voditeljica tog projekta. Kako je naglasio zapovjednik Katić, naši borci iz Prvog svjetskog rata imaju svoj spomenik na Šetalištu Tina Ujevića u Hoberu, borci iz Drugog svjetskog rata imaju spomenik na Trgu pomirenja, vrijeme je da nešto slično dobiju i naši borci iz Domovinskog rata.

Kako doznajemo od predsjednice Vijeća Marije Šegedin, Korčulani neće još dugo čekati na spomenik u središtu Korčule. Krajem 2021. na sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka o izgradnji spomenika te je formirano Povjerenstvo od deset članova koje radi na izradi projektnog zadatka i odabiranja lokacije. Baš je lokacija izazvala najviše polemika.

„Nismo imali protivnike ideje izgradnje i postavljanja spomenika braniteljima Domovinskog rata, samo je lokacija bila sporna. Predloženo je Šetalište Tina Ujevića, no zaključili smo da je lokacija neprikladna jer će se na spomeniku paliti svijeće pa postoji realna šansa od šumskog požara budući da se radi o Park šumi Hober. Gradski je park također odbačen, a nakon višemjesečnih razgovora usuglašena je lokacija na zapadnoj rivi“, najavila je predsjednica Vijeća Marija Šegedin.

image

Simpatične Čarke pridonijele su domaćiskoj atmosferi

Boris Poluta/

Kako će spomenik izgledati i tko će biti autor još se uvijek ne zna, raspisat će se javni natječaj na koji će se moći javiti arhitekti, kipari i svi oni koji imaju autorske prijedloge i ideje. Odluku o odabiru donijet će Komisija sastavljena od stručnjaka, predstavnika Grada i branitelja nakon čega će se krenuti u izradu Glavnog projekta.

„U odabir lokacije, ali i realizaciju projekta uključili smo i ŽLU Korčula te naravno konzervatore budući da se radi o strogom gradskom centru. Spomenik će obuhvatiti jedan dio zapadne rive gdje je sada parking, a ta je lokacija odabrana iz više razloga. Naime, na tom je mjestu bilo prvo postrojavanje postrojbi u Korčuli, lokacija gleda na Pelješki kanal što evocira uspomene na pomorsku Bitku za Korčulu 1991. godine, a svi smo svjedoci prekrasnog pogleda na zapad s te rive.

Svima nam je u interesu takvo mjesto okupljanja ljudi u gradu, osim što ćemo riješiti pitanje jednog dijela zapadne rive, branitelji će dobiti svoje mjesto u središtu Korčule koje zaista zaslužuju“, objasnila je Marija Šegedin ističući da će spomenik biti postavljen do kraja aktualnog mandata sadašnje vlasti, a to je za najviše dvije godine.

image

Oduševljenje publike nastup klape Ošjak

Boris Poluta/

Inače, udruga Hrvatskih ratnih veterana Korčule broji na desetke branitelja i još više realiziranih aktivnosti od osnutka. Kako doznajemo od člana Upravnog vijeća udruge i glavnog operativca Silvana Kapora, udruga se odnedavno može pohvaliti i ženskom klapom Škerac koja djeluje pri udruzi, a najavljuju prigodne programe, programe obilježavanja i akademije povodom spomendana Oluje i obljetnice Bitke u Korčulanskom kanalu 16. studenog kad je zabilježena prva službena pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskog ratu.

 

23. travanj 2024 17:39