StoryEditorOCM

Smokviški Eko kutak u posjeti susjednom otoku: učenici iz Smokvice sami zaradili sredstva za posjet Nacionalnom parku Mljet

Piše dora lozica
26. svibnja 2023. - 16:23

 

Smokviška je Osnovna škola već nekoliko puta punila naše retke najčešće svojim progresivnim programima i projektima kojima podiže kvalitetu nastave za učenike, ali i vještine svojih nastavnika. Prošle je subote smokviški Eko kutak gostovao na Mljetu, a novce za put učenici su zaradili sami.

O projektu Naš zeleni početak, koji je dio programa Erasmus +, pisali smo prije gotovo dvije godine kad su nastavnica engleskog i talijanskog jezika Marija Lipanović, nastavnica matematike i fizike Nives Kunjašić i knjižničarka Ana Ćurković pokrenule Eko grupu kako bi male Smokvičane i njihove obitelji potaknule na razmišljanje o ekologiji i važnosti očuvanja okoliša. Projekt je i više nego saživio, a simpatične pitariće i posudice sa sukulentima i drugim biljem učenici koji pohađaju Eko grupu su prošle subote nosili sve do Mljeta.

No, da bi priča bila zanimljivija, a lekcija potpunija, mali su zeleni učenici morali tijekom godine sami zaraditi sredstva za troškove posjete Nacionalnom parku Mljet. Osim razvijanja ekološke svijesti učenika, cilj projekta Naš zeleni početak je i razvijanje poduzetničkog duha učenika, ali i uključivanje lokalne zajednice u rad škole.

"Posjet Nacionalnom parku nagrada je za trud i rad učenika cijele godine tijekom koje su izrađivali različite ukrase i rukotvorine upoznavajući se bolje s pojmovima recikliranja i prenamjenom otpada, tzv. upcyclingom. Potom su organizirali donacijske sajmove na kojima su izlagali svoje rukotvorine, a uključili su i svoje obitelji, mame, bake, tetke, koje su rado ponudu obogatile raznim kolačima i slasticama. Zahvaljujući svom radu i organizacijskim vještinama, prikupili su dovoljno sredstava za putovanje na Mljet, a posebno su ih razveselile besplatne ulaznice u Nacionalni park kao i besplatan prijevoz katamaranom u jednom smjeru", zadovoljno nam priča nastavnica Marija.

Dodatni trud nastavnica čini školu boljom, a učenike zadovoljnije s više kompetencija za život, uvjerene su djelatnice Osnovne škole Smokvica, a s njima se slaže i ravnatelj Emil Radovanović koji rado podržava njihove projekte. Ovakve aktivnosti još će više potaknuti osjećaj odgovornosti i poduzetništva učenika što će direktno utjecati ne samo na oblikovanje sposobnih, kvalitetnih i zrelih ljudi, nego i pozitivne budućnosti općenito, poručuju Marija, Nives i Ana.

A, učenici? Dovoljno je pogledati njihova nasmijana i zadovoljna lica! Sami su osmislili kako će zaraditi sredstva, marljivo su sadili i izrađivali simpatične predmete, organizirali su sajam i na kraju uživali u plodovima svoga truda i rada. U maniri uspješnih poduzetnika, zahvalili su se svima koji su sudjelovali u projektu.

"Zahvaljujemo svim roditeljima i članovima obitelji koji su na bilo koji način pomogli i dalje pomažu rad Eko grupe. Zahvaljujemo se svim sudionicima sajma, Nacionalnom Parku Mljet i prijevozniku Kapetan Luka – Krilo na predivnom poklonu, besplatnim kartama, kao i restoranu Melody iz Pomene na odličnoj ponudi", poručili su ponosno.

Bravo učiteljice i bravo učenici!

25. travanj 2024 19:53