StoryEditorOCM
KorčulaKONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Korčule je Marija Šegedin, desna koalicija odbila sudjelovati u radu odbora

Piše dora lozica
11. lipnja 2021. - 16:27

Jučer, u Gradskoj vijećnici, održana je konstituirajuća sjednica Grada Korčule s devet točaka Dnevnog reda. Gradski su vijećnici svečano prisegnuli kako će odgovorno obavljati svoje zadatke i dužnosti, za predsjednicu Gradskog vijeća odabrana je Marija Šegedin, a vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSP-HSLS odbili su biti članovi gradskih odbora.

Za predsjednicu Gradskog vijeća većinom glasova odabrana je dugogodišnja SDP-ova vijećnica Marija Šegedin, za potpredsjednike odabrani su Vinka Lozica, vijećnica Nove ljevice, Srđ je grad i Možemo te Darko Tarle vijećnik koalicije HDZ-HSS-HSP-HSLS.

„Želim se zahvaliti svim vijećnicima koji su me podržali i dali mi priliku voditi Gradsko vijeće naredne četiri godine. To je velika odgovornost i ja ću se potruditi biti spona između gradonačelnice, Gradskog vijeća i gradske uprave. Očekujem vrlo dobru suradnju svih vijećnika“, zahvalila se Marija Šegedin.

Odabrani su i članovi pet gradskih odbora, iako su pristali na imenovanje Darka Tarle za potpredsjednika Gradskog vijeća, iz koalicije HDZ-HSS-HSP-HSLS odbili su predložiti svoje vijećnike za članove gradskih odbora. Kako doznajemo, razlog je Odbor za proračun i financije koji je najzanimljiviji svim vijećnicima, iz desne koalicije očekivali su kako će dobiti dva člana u Odboru za proračun i financije budući da su osvojili najviše vijećničkih mandata, a ponuđen im je jedan.

„Kako su naglasili iz desne koalicije, „užanca“ je da u odborima, koji broje po 5 članova, 3 člana budu iz vladajuće koalicije, a 2 iz oporbe. U svim smo odborima potvrdili po 2 člana desne koalicije, no u Odbor za proračun i financije željeli su i vijećnici Silvano Kapor iz MOST-a i Vinka Lozica iz Nove ljevice, Srđ je grad i Možemo. Ne vidim razlog zašto svi ne bi bili zastupljeni u tom odboru, ovaj potez nije korektan. Desna koalicija sa svoja dva člana ionako ne bi imala većinu u tom odboru, nadam se da ćemo ove nesuglasice riješiti i nadopuniti odbore do sljedeće sjednice“, izjavila je Marija Šegedin ističući kako odbori mogu neometano raditi bez petog člana.

Evo tko je sve odabran u gradske odbore – Mandatni odbor: predsjednik Tonči Žuvela (SDP), član Ante Milat (SDP), Odbor za proračun i financije : predsjednik Tonči Žuvela (SDP), zamjenik Vinka Lozica (Nova ljevica, Srđ je grad, Možemo), Silvano Kapor (MOST), Ante Milat (SDP), Odbor za javna priznanja : predsjednica Ivana Filippi (SDP), Tonči Žuvela (SDP), Silvano Kapor (MOST), Odbor za izbor i imenovanja: predsjednik Ante Milat (SDP), Ivana Filippi (SDP), Vinka Lozica (Nova ljevica, Srđ je grad, Možemo), Odbor za Statut i poslovnik : presjednica Vinka Lozica (Nova ljevica, Srđ je grad, Možemo), Stojan Marelić (SDP), Silvano Kapor (MOST), Odbor za imenovanje ulica i trgova : predsjednik Ante Milat (SDP), zamjenica Vinka Lozica (Nova ljevica, Srđ je grad, Možemo), Silvano Kapor (MOST), vanjski član Milojka Skokandić.

Gradsko vijeće Korčule konstituirano je s 13 članova koji su dobili mandat na četiri godine, od toga koalicija HDZ-HSS-HSP-HSLS ima šest vijećnika, Andrija Fabris, Ivan Šale, Marko Skokandić, Marin Laus, Darko Tarle i Ante Tvrdeić, pet vijećnika predstavljat će koaliciju SDP-HSU, Marija Šegedin, Tonči Žuvela, Stojan Marelić, Ivana Filippi i Ante Milat, a po jedan mandat osvojili su Silvano Kapor za MOST i Vinka Lozica za Novu ljevicu, Srđ je grad i Možemo.

Kako doznajemo od predsjednice Gradskog vijeća, sljedeća sjednica očekuje nas početkom srpnja.

„Sljedeća, radna sjednica bit će počekom srpnja, na toj ćemo sjednici potvrditi javna priznanja koja će se krajem srpnja na svečanoj sjednici dodijeliti našim sugrađanima, a i novoizabrana gradonačelnica Nika Silić Maroević će upoznat vijećnike s financijskom situacijom Grada Korčule“, najavila je Marija Šegedin.

22. travanj 2024 14:27