StoryEditorOCM
KorčulaPAPA U DUBROVNIKU (2003. - 2023.)

Posjetili smo časne sestre iz svetišta blažene Marije Propetog Isusa Petković: ‘ Živo se sjećamo tog 6. lipnja. Sestre su hrlile sa svih strana u Dubrovnik na svečanu misu beatifikacije...‘

Piše Dora Lozica
3. lipnja 2023. - 17:41

Gotovo 20 godina je prošlo kad je tog petka, 6. lipnja, papa Ivan Pavao II posjetio Dubrovnik. Okupilo se tad u Gružu na tisuće hodočasnika, a malo sa strane, gotovo sramežljivo, strpljivo su stajale duhovne kćeri časne službenice Božje Marije od Propetog Isusa Petković čekajući da papa osnivačicu njihova reda proglasi blaženom, što je i učinio na radost cijelog otoka Korčule.

image

Apsida sa sarkofagom na mjestu gdje je ranije bio grob blaženice Marije Propetog

Među njima bila je i tada 25-godišnja Danijela Škoro, rođena u Gornjem Vakufu-Uskoplju, ne sanjajući da će baš ona jednog dana biti mjesna predstojnica matične kuće družbe Kćeri Milosrđa, trećeg samostanskog reda sv. Franje, svetišta i samostana blažene Marije Blatu na otoku Korčuli.

Čuvaju i Marijin muzej

“Iako je prošlo 20 godina, živo se sjećam tog dana, imala sam sreće biti sudionik tog trenutka. Sestre su hrlile sa svih strana u Dubrovnik na svečanu misu beatifikacije”, s nostalgijom se prisjetila sestra Danijela.

Sestra Danijela predstojnica je postala prošlog ljeta, još kao dijete znala je da će biti redovnica budući da je većinu vremena provodila s Kćerima Milosrđa u crkvi i s njima se, kaže, osjećala najljepše. Točno je 2004. godine položila doživotne zavjete i posvetila se zahtjevnom samostanskom životu i radu.

Prije je red u Blatu brojao i do 100 sestara i pripravnica, danas ih ima tek 18, većinom starijih. Osim samostanskih prostorija, sestre primaju i hodočasnike u svetište blažene Marije te muzej posvećen njenom životu. U Blatu vode i Dječji vrtić, dvije sestre rade u školi, nekoliko ih radi i u župi, održavaju crkvu i župni vjeronauk, a sestra Danijela vodi tri crkvena zbora. Nastoje obnoviti i poljoprivredu pa sade verduru i imaju maslinik.

image

Predstojnica setra Danijela Škoro i najstarija sestra Rajka Žabica

Buđenje je, otkriva nam sestra Danijela, oko šest kad kreću prve molitve, sveta misa i zajednički doručak nakon čega kreću na dužnosti. Ponovno je okupljanje na zajedničkom ručku, potom slijedi kratki predah, a onda nastavak dužnosti i večernje molitve. Nedjeljom je fešta, kaže nam sestra Danijela smijući se, buđenje je tek u 7,30.

“Nastojimo biti prisutne u društvu, Blaćani su uvijek uz nas kad su naši događaji, tako smo i mi uz njih. Osim toga, vodimo vrtić, volimo pratiti našu djecu od malih nogu. Također su, prema pravilima reda, uvijek dvije sestre na svakom sprovodu. Naša je prisutnost draga ljudima, želimo da znate da u samostanu uvijek netko moli za vas i sve vaše potrebe”, poručuje blago predstojnica.

Tehnika uznapredovala, duh propao

Među sestrama još su samo dvije koje su rođene Blajke, a prošle je godine umrla sestra Adrijana koja je bila posljednja redovnica odrasla u sirotištu blažene Marije. Sirotište je u Blatu zatvoreno, za njim više nema potrebe, ističe sestra Danijela, sad su ugroženi stari i nemoćni koji često ostaju sami.

Koliko su se okolnosti promijenile zadnjih 70 godina pitali smo trenutno najstariju sestru u samostanu, inače rođenu Blajku, sestru Rajku Žabicu koja je u ožujku napunila 91 godinu.

image

Apsida sa sarkofagom na mjestu gdje je ranije bio grob blaženice Marije Propetog

Kao dijete je na negodovanje roditelja bježala u crkvu, majka joj je strepila da će ostati bez kćeri ako se zaredi, a onda joj je otac rekao neka ide u samostan naučiti se redu, bio je, naime, siguran da će se brzo vratiti. Međutim, sestra Rajka ostala je više od 70 godina.

“Onda su bile jedne nevolje, danas su druge, ne možemo reći da je danas ni lakše ni teže. Prije 70 godina vladalo je veliko siromaštvo, danas je tehnika napredovala, ali smo duhovno propali”, mudro zaključuje sestra Rajka. Povodom 20 godina od beatifikacije osnivačice njihovog reda, Kćeri Milosrđa na čelu s predstojnicom Danijelom organiziraju bogati kulturni program koji započinje 4. lipnja, od euharistijskih svečanosti do projekcija filma te izložbe Na putu prema svetosti.

“Marija nas uči stati pred Boga, zastati, obratiti mu se s povjerenjem svaki dan, shvatiti kako je materijalno potrebno, ali nije najvažnije. Ona je bila potpuno otvorena božjoj milosti, a s Bogom možete sve”, poručuje sestra Danijela.

Uredit će stari torkul

Budući da je blažena Marija podučavala djecu u Babini vjeri, sestre planiraju urediti stari torkul u toj uvali kao spomen-obilježje njenom radu za što već imaju odobrenje Grada Korčule.

U planu je projekt koji će osnovati mrežu volontera za njegu starijih i bolesnik osoba koje su napuštene.

Čudom spasila posadu peruanske podmornice

Blažena Marija rodila se davne 1892. godine u Blatu u imućnoj obitelji Petković. Njeni su roditelji imali desetoro djece i svakome su osigurali materijalnu budućnost, no Marija je odlučila drugim putem. Iako su naslućivali njene želje budući da je neprestano boravila u crkvi moleći se, pokušali su je bezuspješno odvratiti od ideje da postane redovnica.

Marija je s vremenom postajala sve aktivnija u župi, a planirala je pridružiti se klarisama u Splitu. Međutim, na poticaj dubrovačkog biskupa Marčelića, baš na blagdan sv. Franje, Marija je 1920. godine utemeljila družbu Kćeri Milosrđa u Blatu, neprestano je pronalazila nove načine kako pomoći drugima, a u tome su joj se pridružile i brojne druge djevojke iz otoka i šire.

Otvorila je pučku kuhinju, a potom i sirotište za djecu koje je brojilo i do 300 djece. S vremenom je Marija sa sestrama otvorila brojna prihvatilišta za djecu u Slavoniji, Vojvodini, Makedoniji i Srbiji, ali i diljem južne Amerike. Blaženom je proglašena na temelju čuda kad je moleći se baš njoj spašeno 20 mornara u utrobi potopljene peruanske ratne podmornice Pacocha, a njen je red pripojen trećem razredu sv. Franje zbog imperativa siromaštva i skromnosti.

image

S beatifikacije Marije Propetog Isusa Petković

Tom Dubravec/
24. travanj 2024 17:26