StoryEditorOCM
KorčulaPOSEBNA MARINA |

OVO MJESTO NITKO OD NAUTIČARA NEĆE ZABORAVITI Dašak Dubaija u Veloj Luci, sezona je do sada nadmašila sva očekivanja

Piše Tomislav Kukec/JL
16. kolovoza 2021. - 09:43

Deset godina čekali su da, 22. svibnja prošle godine, u marinu Korkyra u Veloj Luci uplovi prvi brod.

- Gotovo da smo stalno gledali na pučinu, iščekujući kada će netko htjeti uploviti. Kad je napokon došla jedna jedrilica, znali smo da je posao krenuo. Dočekali smo ga svečano, ma gotovo da smo mu pljeskali - govori nam direktorica Ivana Šegon.

Nije to njima ništa, kad su deset godina morali čekati sve potrebne dozvole da bi u samo šest mjeseci podigli prekrasnu marinu, deset dana čini se kao mačji kašalj, donosi Jutarnji.

- Radilo je više od 100 radnika iz cijelog svijeta, imali smo i radnike iz Armenije, stvarno smo se potrudili da sve bude gotovo u što kraćem roku - kaže Ivana.

A marina je uistinu prekrasna, o čemu najbolje svjedoče fotografije iz zraka napravljene dronom. Pjesma najpoznatijeg otočana Olivera Dragojevića kaže da se "Vela Luku ne smije zaboraviti" i mi smo uvjereni da ovo mjesto nitko od nautičara neće zaboraviti. No, osim direktorice, "prste" u ovom velikom projektu imala je još jedna žena: arhitektica Maja Kuzmanović koncipirala je velolučku marinu tako da nalikuje na kakav betonski cvijet koji uvelike podsjeća na marinu u Dubaiju, samo u malom.

Nezaboravan pogled

- Marina Korkyra ima 132 veza te bar i restoran koji pružaju nezaboravan pogled na cijelu uvalu Vele Luke. Zalazak Sunca s pogledom na otočić Ošjak jedan je od najljepših na Mediteranu. Marina je napravljena kao otok s dva moderna paviljona koji su povezani mostićima s obalom, čime se stavlja pečat na njezin prepoznatljiv vizualni izgled.

U prvom paviljonu smještene su recepcija, suvenirnica i sanitarni čvorovi, a u drugom su bar i restoran koji su otvoreni za nautičare, ali i za sve goste Vele Luke: mještane, gurmane i one koji jednostavno vole sjesti na finu kavu, čašu domaćeg vrhunskog vina te uživati u odmoru u ovom posebnom korčulanskom mjestu. Restoran nudi jela bazirana na kombinaciji tradicionalnih i modernih receptura te većinu kvalitetnih namirnica nabavlja od lokalnih dobavljača - govore nam.

Kuhinjom vlada mladi, ali već vrlo iskusni chef Roko Tusovac, koji ima samo 24 godine. Ni jedno jelo ne smije izaći pred gosta a da ga osobno nije aranžirao, uredio, ukrasio... Gosti to itekako prepoznaju, kako oni strani tako i domaći, zbog čega je restoran Luky, nazvan po uginulom i omiljenom psu obitelji Šegon, prepoznat i među lokalcima koji tu svakog jutra piju kavu. Marina dobro surađuje s obližnjim restoranima, koji i svojim gostima rado preporuče ovaj lokal uz more.

No, kompletna marina bit će dovršena tek 2023. Naime, čeka se izmještanje trajektne luke kako bi se mogao sagraditi lukobran, čime bi marina dobila još 45 vezova, što bi značajno povećalo postojeći kapacitet.

- U ovom trenutku izvedena je samo prva faza, veliki lukobranski gat koji štiti čitavu marinu od nepovoljnih vremenskih uvjeta, a istovremeno je i privezište za brodove i šetnica za turiste jer je s odmakom od obale na gatove doživljaj veloluške vale još je snažniji.

Jedinstven je primjer marine koja ima paviljone na velikom gatu, a ne na obali, čime je otvoren dodatni prostor za korisnike. Paviljoni su minimalistički uređeni, baš zato što je prava scenografija posvuda uokolo, nikada ista i uvijek promjenjiva - pojašnjava mlada i ambiciozna direktorica.

Sauna, bazen, teretana...

Specifičan je i 9,5 km dugačak zaljev, koji marinu čini prirodno sigurnim mjestom za nautičare na Jadranu.

Nautičari su najbolji gosti, kaže Ivana Šegon te dodaje da su im u blizini marine omogućili i usluge kakvih nema baš svugdje na Jadranu. U blizini je njihov hotel Korkyra, gdje svaki nautičar može doći u saunu, teretanu ili se okupati u bazenu, a mnogi i prespavaju, željni mirnog kreveta nakon duge plovidbe. I ovdje se nudi vrhunska hrana, trude se da sve bude pripravljeno, koliko je to moguće, od namirnica lokalnih proizvođača.

- Vela Luka se može svakako pozicionirati kao destinacija koja može osigurati ne samo potpuni odmor nego i sigurnost svakom gostu i u postojećim kapacitetima - hotelima, apartmanima i kampu - a sada i u marini. U pandemiji koja je donijela veliku neizvjesnost, projekt Marine Korkyra donio je dodanu vrijednost destinaciji.

Gosti nautičari koji budu dolazili u marinu, tražit će kulturni, gastronomski doživljaj mjesta, očuvanu baštinu i prirodu, kao i kvalitetnu ponudu. Upravo je Vela Luka poznata po glazbi, dobroj hrani i nezaboravnim zalascima Sunca, koji se najbolje vide s velolučke rive i iz marine Korkyra, te može pružiti svakom gostu potpuni doživljaj - kaže Ivana Šegon, donosi Jutarnji.

Naglašava i da je ova sezona do sada nadmašila sva njihova očekivanja.

- Zaista moram pohvaliti sve naše zaposlenike, a pogotovo mornare koji odrađuju izvrstan posao u marini. Na određene dane imaju po 80 tranzita, a svaki brod privežu sa smiješkom i svakom gostu stoje na raspolaganju za sve upite - ističe.

- Marina Korkyra je svojem vizualnom identitetu dodala novi vizual i slogan: 'Vežite se za Velu Luku'. Ne samo konopom nego i osjećajima. Zaista vjerujemo da je Vela Luka sretno uplovila u nove izazove nautičkog turizma - zaključuje direktorica Ivana Šegon.

image
Boris Gugić zvani Brico je cijeli interijer svoje brijačnice ispunio fotografijama Olivera Dragojevića
Anđela Šćepanović/Cropix
I u mirovini svaki dan brijem, a najviše mi fali moj prijatelj Oliver

Vela Luka je Oliver, ali Vela Luka su i Bačići, Barčoti i Gugići, a najpoznatiji od njih zasigurno je Boris Gugić. Nema onoga tko svrati u ovo korčulansko misto, a da ne potraži njegovu legendarnu brijačnicu, koja tako neodoljivo podsjeća na kultno Velo Misto. No, umjesto Borisa Dvornika, tamo će vas dočekati drugi Boris, onaj Gugićev - Brico, kako ga apsolutno svi poznaju.
- Ne sićam se kad sam zadnji put izgovorio svoje pravo ime - smije se Brico, koji nas je dočekao u svojoj kultnoj brijačnici u subotnje jutro.
Taj 74-godišnjak u mirovini je već 15 godina, ali nema dana kad nije u svom drugom dnevnom boravku, gdje i danas, za svoj gušt, brije stare prijatelje
- Svi danas rade s aparatom, rijetko 'ko brije sa žiletom. Znaju mi doći mladići iz Slovenije koji se nikad nisu brijali. Ali žele sist na ovu staru katrigu, žele vidit kako to izgleda.
Kažu da ih to podsjeća na vestern filmove i one s mafijašima, pa žele imati sliku za uspomenu - govori nam Brico kojem su samome fotografije velika ljubav i strast. Fotografirao je on, fotografirali su njega. Uspomene su se stvarale spontano, onako kako i biva u ovoj butigi bez politike i problema.
Brico je čuvar škrinjice vremeplova Vela Luke i, naravno, Olivera - njegova neprežaljenog prijatelja.
U ovoj brijačnici kao da je vrijeme stalo. Duša mjesta može se opipati prstima.
- Kad bi se drugi put rodi, ne bi ništa drugo bira - zaključio je Brico, ova luška legenda. (M. Gugić)

25. travanj 2024 14:21