StoryEditorOCM
KorčulaPuntin su oštetili kurenat i kruzeri

Proglašen jednim od najljepših na svijetu, a otok Marka Pola ‘oplahuju‘ fekalije! Korčulane ove zime čekaju velika ulaganja u zapuštenu odvodnju. Evo detalja

Piše Dora Lozica
14. rujna 2022. - 13:22

Sezona je izvrsna, brojke su bolje nego rekordne 2019. godine, Korčula je samo ove godine nekoliko puta proglašena jednim od najljepših gradova svijeta, a gosti i građani već se godinama kupaju u fekalijama.

Nakon dojave kupača o onečišćenju u blizini cijevi sustava komunalne odvodnje Puntin na Korčuli, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je more za kupanje na plaži Ispod zidina. Utvrđeno je da rezultati analize prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli. Buduće da je onečišćenje mora na plaži ispod zidina utvrđeno već početkom kolovoza, Uredba propisuje u čl 27. postavljanje službene oznake zabrane kupanja.

Plaža ispod korčulanskih zidina je označeno mjesto za kupanje gdje se kakvoća mora uzorkuje, dok u akvatoriju Ježevice Korčulani imaju isti problem, ali bez uzorkovanja. Dok je ispust Puntin pod budnim okom medija, ispust Dominče je pod budnim okom inspekcije.

image

Fekalije na Korčuli

Dora Lozica/

Godinama zapušteno

Problem je nastao zbog dugog niza godina nebrige i gotovo nikakvog ulaganja u sustav odvodnje. Tijekom ljetnih mjeseci kad turisti nahrupe, sustav postaje preopterećen, a višak izlazi na površinu. Razmjera problema svjesna je i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević, cijev na Puntinu godinama je oštetio kurenat i sidrenje velikih kruzera, no to nije opravdanje za fekalije ispod zidina i u akvatoriju Ježevice, istaknula je.

"U sustav odvodnje se godinama ništa nije ulagalo, samo se saniralo. Sanacija tih cijevi je veliki financijski trošak u koji ćemo definitivno ići, ipak mislim da je bilo i boljih proračunskih godina u kojima se to moglo bolje i lakše sanirati", uvjerena je gradonačelnica.

Razočarenje i ogorčenost u glasu gradonačelnica Silić Maroević nije skrivala, fekalije koje završavaju na površini mora, a onda i u medijima, su neprihvatljiva situacija koja je loša sa zdravlje građana i turista, a onda i za promociju, poručuje.

image

Fekalije na Korčuli

Dora Lozica/

Godinama je za odvodnju u Gradu Korčuli zadužena bila Hober Odvodnja d.o.o. osnovana 2014. godine. Hober Odvodnja je fiktivna firma ugašena u svibnju prošle godine koja nikad nije imala transakcije sredstava niti zaposlenih, a direktor je bio isti kao i KTD Hobera. Nakon što je Hober Odvodnja ugašena, a prema hrvatskim zakonima odvodnju moraju preuzeti tvrtke koje nude i vodoopskrbu, odvodnja je trebala pripasti NPKLM Vodovodu, ali to se još uvijek nije dogodilo. Odvodnja u Gradu Korčuli trenutno nije pod ničijom službenom odgovornosti, zadnja dva mjeseca čak se i ne naplaćuje odvodnja koja je građane inače koštala tri kune po kubnom metru. Gradsko je vijeće donijelo odluku da sustav odvodnje preuzme NPKLM vodovod, slijedi odluka Skupštine vodovoda o preuzimanju, procjena vrijednosti sustava i daljnja procedura, no pitanje je hoće li vodovod pristati na preuzimanje mreže.

Ide privremena sanacija

NPKLM vodovod na čelu s direktorom Jakovom Belićem trenutno ima niz problema zbog rapidnih i nevjerojatno velikih rasta cijena struje, potpuno nefunkcionalna mreža odvodnje koja iziskuje milijunska ulaganja samo je dodatni uteg.

"Mreža odvodnje Korčule je u katastrofalnom stanju, godinama nitko ništa nije uložio u sustav. Preuzimanje sustava odvodnje znači i velika ulaganja u sanaciju ispusta Puntin i na Dominču, ali i u Ulici sv. Barbare u starom gradu je ozbiljan problem. Naravno da ćemo surađivati s gradonačelnicom, ali pitanje je tko će sve te sanacije finacirati", izjavio je direktor vodovoda Jakov Belić.

image

Fekalije na Korčuli

Dora Lozica/

Sve će te probleme jednog dana riješiti projekt aglomeracije, novi, moderni i poboljšani sustav vodno-komunalne infrastrukture, no to se neće realizirati uskoro. U tijeku je dobivanje lokacijskih dozvola, tek onda kreću građevinske, a radovi će možda započeti 2024. i trajat će nekoliko godina. Situacija s ispustima u Korčuli je katastrofalna i ne može čekati toliko.

Prošli tjedan na sastanku au aw  našli gradonačelnica Silić Maroević, direktor vodovoda Belić i direktor KTD-a Hober Marko Milat. Dogovoreno je da će angažirati specijaliziranu firmu koja će već do kraja tjedna snimiti stanje oba ispusta kamerom, točno definirati probleme i napraviti procjenu financijskog troška sanacije. Grad Korčule obećao je financirati privremenu sanaciju koja će do sljedeće sezone biti završena.

image

Fekalije na Korčuli

Dora Lozica/
25. travanj 2024 17:12