StoryEditorOCM
KorčulaŽUPAN NA KORČULI|

Nikola Dobroslavić obišao radove na lučkom treminalu u Veloj Luci, u Smokvici radove na školi te u Korčuli na lukobranu Puntin

Piše dv
3. rujna 2021. - 16:53
Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom obišao je radove na sanaciji zgrade Osnove škole SmokvicaDnŽ

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom obišao je u petak na Korčuli radove lučke infrastrukture vrijedne više od 120 milijuna kuna.

U Vela Luci je upriličen obilazak radova Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka, vrijednog više od 111 milijuna kuna, u pratnji ravnatelja ŽLU Vela Luka Borisa Žuvele kao i predstavnika izvođača radova te načelnice Katarine Gugić.

U sklopu projekta predviđeno je uređenje obalne trase u ukupnoj duljini od 515 metara, pri čemu će se izgraditi tri trajektna veza s ukupno raspoloživom operativnom zaobalnom površinom od 18 685 metara četvornih.

Izvođač radova, tvrtka Pomgrad Inženjering, u posao je uvedena 27. svibnja ove godine, nakon čega je odrađena mobilizacija strojeva i organizacija gradilišta te se započelo s izvođenjem radova.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 111.2 milijuna kuna, od čega se čak 77.1 milijuna kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

Nakon PPT Vela Luka, župan Dobroslavić sa zamjenikom Cebalom i saborskim zastupnikom Bačićem, u pratnji ravnatelja ŽLU Korčula Ante Tvrdeića obišao je završene radove u slopu projekta “Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula”. Riječ je o projektu vrijednom 10.5 milijuna kuna koji se 85 posto sufinancira iz sredstava EU dok je ostatak od 15 posto financiran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

U sklopu projekta napravljeno je poboljšanje temeljnog tla, ojačanje i povezivanje konstrukcije lukobrana, uklanjanje neadekvatne školjere te je ugrađena i nova višeslojna školjera.

image
Obilazak 120 milijuna kuna vrijednih radova lučke infrastrukture
DnŽ

Dobroslavić je posjetio i Smokvicu, gdje je  obišao je radove na sanaciji zgrade Osnove škole . Radovi vrijedni 1,3 milijuna kuna započeli su u srpnju ove godine sredstvima koje je Dubrovačko-neretvanska županija osigurala Odlukom o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva u 2021. godini. U pratnji u obilasku bio je i načelnik Kuzma Tomašić.

Zgrada škole je izgrađena davne 1914. te od tada nije značajnije obnavljana. Ovim radovima sanacije zgrade škole, sukladno odobrenju Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, predviđena je sanacija krova i to demontažom postojećeg lošeg pokrova crijepom, zaštitom fungicidom postojećih nosivih elemenata konstrukcije krova koji se ne mijenjaju, izmjenom postojeće podkonstrukcije i postavom toplinske izolacije između rogova uz završno zatvaranje konstrukcije gipskartonskim pločama i završno bojanje. Projektom je predviđena i sanacija pročelja otucanjem postojeće i izvedbom nove žbuke sa završnim bojanjem u tonu po uputama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Također je planirana sanacija postojećih kamenih kanala i bakrenih oluka te čišćenje elemenata kamene plastike na pročeljima i igli oko otvora.

Izvođač radova je F GRADNJA, obrt za građevinarstvo, dok nadzor nad radovima provodi Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Ivana Mucić.

Objekt je pod zaštitom Ministarstva kulture te se tijekom izvođenja radova provodi i konzervatorski nadzor.

16. travanj 2024 10:13