StoryEditorOCM
KorčulaPOVIJESNI PROJEKT|

Nakon dva stoljeća u Korčuli će se ponovno povezati utvrde i kule južnog obrambenog zida

Piše Dora Lozica
9. listopada 2020. - 12:20
Revitalizacija obrambenih utvrda Grada Korčule projekt je vrijedan više od pet milijuna kuna, a nakon dva stoljeća ponovno će povezati utvrde i kule južnog obrambenog zida u jedinstveni turistički proizvod. Kako je naglasio gradonačelnik Korčule Andrija Fabris radi se o projektu o kojem sanjaju svi Korčulani i koji je jedan od najvažnijih gradskih projekata uopće.
 

Pet milijuna kuna


Ukupna vrijednost projekta veća je od pet milijuna kuna, no sufinanciran je u okviru Operativnog programa „Konkuretnost i kohezija“ pa je više od četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Grad Korčule, partneri su Turistička zajednica Grada Korčule i razvojna agencija KORA, a detalje je objasnio gradonačelnik Fabris.

image
Gradonačelnik Korčule Andrija Fabris
Dora Lozica


- Ponosimo se, prije svega, starogradskom jezgrom i povijesnim nasljeđem, a Program „Konkuretnost i kohezija“ je bio idealan za nas. Projekt se sastoji od dvije mjere. Mjera A obuhvaća pripremu projektne dokumentacije, a mjera B građevinske radove i opremanje. Cilj ovog projekta je izrada projektne dokumentacije i stručnih podloga kako bi se mogli prijaviti za financiranje na mjeru B, odnosno građevinske radove i opremanje - istaknuo je Fabris.

image
Projekt unutrašnjosti Kneževa dvora
Dora Lozica


U sklopu projekta do sad je izrađena projektna dokumentacija za revitalizaciju Velike kneževe kule, Fortece i bastiona, kule Revelin i ulaza u gradsku jezgru, južnog gradskog zida, Ljetne pozornice (kino) i Kneževog dvora, kule Svih svetih na kojoj su izvršena i arheološka istraživanja. Gradonačelnik se osvrnuo na povijesna zbivanja u Korčuli. - Vratimo se dva stoljeća unazad kad Korčula od Austrije na skrb dobiva gradske zidine koje više nisu od vojnog značaja. Budući da je na kraju svake ulice bio zid visine do osam metara, donesena je odluka da se zidine rasformiraju kako bi se povećala kvaliteta života. Osim toga, napravljena je i nova šetnica, Rampada, koja je spojila Fošu s današnjim šetalištem Petra Kanavelića prilikom čega je zatrpana kula Svih svetih. Još kao dijete sam sanjao kako ću jedan dan iskopati tu kulu i vidjeti kako je izgledala u vremenima bitaka i borbi - prisjetio se Fabris.
 

Staklena kupola


Dječački san gradonačelnika postao je stvarnost, kula Svih svetih je iskopana, a Korčulani će uskoro svjedočiti oživljavanju ostalih obrambenih utvrda. Projekt se oslanja na južni zid koji je u većem dijelu sačuvan i koji se može bez većih poteškoća revitalizirati, od kule Svih svetih zid se nastavlja na kulu Revelin, Ljetno kino, Veliku i Malu kneževu kulu, a projekt obuhvaća i Fortecu koja je van grada.

image
Budući izgled Fortece
Dora Lozica



Projekt revitalizacije predstavili su autori, arhitekt Ivo Vojinović iz Ureda Vojinović d.o.o. i arhitektica Petra Ivanišević Brzulja iz Arhitektonske radionice centar d.o.o. Okupljeni su imali priliku vidjeti simulacije kako će obrambene utvrde izgledati nakon revitalizacije, ali i kako su izgledale u prošlosti budući da su rekonstrukcije napravljene sukladno sačuvanim ostacima te prikazima na starim slikama i dokumentima.

image
Kula Revelin u Korčuli
Dora Lozica


Kula Svih svetih natkrit će se staklom i dekorativnim betonom, uključuje ugostiteljski objekt i izložbeni prostor s maketom grada Korčule, replike topova, klupe s led rasvjetom. Obnovljeni južni zid vodi do izložbenog prostora kule Revelin i ulaza u starogradsku jezgru, a potom i do revitaliziranog Ljetnog kina. U Velikoj kneževoj kuli predviđen je, između ostalog, i scenski prostor, u Kneževom dvoru interpretacijski centar viteških plesova, moreške i glazbe, a obnovit će se i bastion i Forteca. Utvrde će imati i dodatne sadržaje poput modernih, interaktivnih digitalnih sadržaja, moderan namještaj i rasvjetu.

Izazov za budućnost
- Cilj projekta je da ono što je ostalo sačuvano, i što je povijesno dokazivo, modernim tehnologijama te suvremenim konzervatorskim i arhitektonskim rješenjima prezentiramo korčulanskoj javnosti kao i posjetiteljima i turistima. Projekt je u potpunosti zaokružen te predstavlja jednu krasnu cjelinu i izazov za budućnost- poručio je Fabris.
17. travanj 2024 18:11