StoryEditorOCM
KorčulaOTETO ZABORAVU|

NAJLJEPŠA KORČULANSKA LEGENDA : Kako su umjesto slavnog Pošipa, Čarani mletačkom knezu darovali ‘vjetar‘!

Piše Dora lozica
14. rujna 2021. - 19:55

Otok Korčula može se pohvaliti brojnim legendama, a jedna od najljepših, ona o braći i sestri Crnomiri iz Čare, nedavno je dobila i znanstvene okvire. Naime, članovi KUD-a Petar Crnomir iz Čare organizirali su znanstveni skup Braća i sestra Crnomiri, simboli borbe za pravdu i slobodu, nadahnuće naraštajima uz podršku Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva poljoprivrede, Matice Hrvatske i jedinica lokane samouprave otoka.

Obitelj Crnomiri

Legenda kaže kako je mletački knez Petar Orseolo II. zahtijevao da mu svako mjesto na otoku pokloni zemlju, a od Čare, inače domovine pošipa, tražio je vinograde. Čarom je tada upravljala moćna obitelj Crnomiri, odnosno devetoro braće i jedna sestra, a najstariji brat Petar Crnomir knezu je ponudio mali komad zemlje. Kako je knez negodovao, Petar Crnomir mu je rekao: 'Ako ti je to malo, tada uzmi i ovo', na što je glasno pustio vjetar Poniženi knez za Petrom je poslao vojnike koji su ga ubili na predjelu Klokolina, a Crnomiri su brata osvetili nekoliko dana kasnije, kneza su uhvatili u klopku i zatukli batom. Legenda kaže da su Mlečani u Čari pitali narod čiji je bat kojim su ubili kneza i tko ga je držao, a Čarani su odgovorili „svak“ nakon čega je mletačko izaslanstvo pobilo cijelo selo.

image
Znanstveni skup Braća i sestra Crnomiri u organizaciji KUD-a Petar Crnomir iz Čare
Smiljan Strihić
Legenda o snazi vina

Sani Sardelić je baka u djetinjstvu prepričavala legendu o Crnomirima. Legenda je omiljena kao simbol otočnog otpora, a otočane je u prošlosti othranilo vino. Koliko je vino bilo važno govori činjenica da je Gradsko vijeće Korčule donosilo odluku kad će se održati jematva. Najbolji komad zemlje koji je od Čarana zatražio mletački knez bio je veliki gubitak za zajednicu, pa je Čarapokazala vrlo otvoren i nedvosmislen otpor, a imali su i vođu. Posebno je njegova gesta, puštanje vjetra, pokazala naš otočni mentalitet i otpor koji ne želi samo odbiti, želi i poniziti i uvrijediti. Mjesto na granici između Žrnova i Lumbarde, na kojem su Mlečani ubili Petra Crnomira, priča nam Sardelić, zove se Klokolina jer su mu kolina, gdje su ga Mlečani udarili, učinila 'klok', kako je pričala njena baka.

Postoji nekoliko verzija legende, u jednoj se navodi kako su, osim Petra, Mlečani ubili još dvojicu Crnomira, a ostale osudili na galiju, kako je njihova kuća u Čari spaljena, a ostatak sela pošteđen, a nije jasan ni vremenski okvir događaja. O svemu tome raspravljalo se na znanstvenom skupu na kojem su gostovala mnoga poznata intelektualna i akademska imena Korčule i šire, redom prof. emeritus Zvonimir Šeparović i Branka Šeparović, akademik Igor Fisković, dr.sc. Franko Mirošević, dr.sc. Franko Oreb, dr.sc. Joško Belamarić, don dr.sc. Stanko Lasić, akademik Arsen Bačić, dr.sc. Dinko Radić, dr.sc. Serđo Dokoza, porf. Dr.sc. Nikola Mirošević, dipl.iur. Želimir Bašić, prof.dr.sc. Ante Kolega, prof.dr.sc. Igor Borzić, prof. Sani Sardelić i prof. Tonko Barčot.

Legenda i istina

Detalje legende objasnila nam je kustosica Gradskog muzeja Grada Korčule Sani Sardelić koja je i stručnjakinja za otočne viteške plesove, inače usko povezane s lokalnim legendama. - Ovaj je skup otvorio pitanje datacije samog događaja, ali ono u što sam sigurna jest da u svakoj legendi s kojom sam se do sad susrela ima elemenata istine, u to nema dvojbe. Ako generacije toliko dugo vjeruju u jednu priču, ako je zajednica stotinama godina interpretira, to je dovoljno snažan argument da u toj legendi ima i istine. U kojoj su se mjeri događaji iz priče zbili, o tome se može raspravljati - zaključila je Sardelić.

image
Znanstveni skup Braća i sestra Crnomiri u organizaciji KUD-a Petar Crnomir iz Čare
Smiljan Strihić
Turistički obilazak

Kako doznajemo od direktorice Turističke zajednice Grada Korčule Hane Turudić, ovakve priče daju dodatni identitet Korčuli kao turističkoj destinacije, a pogotovo su važne aktivnosti koje će uslijediti nakon znanstvenog skupa poput postavljanje spomen-obilježja, označavanje Kneževog groba, mjesta pogiblje Crnomira i njihove rodne kuće, ali i organiziranje turističkih tura tragom braće i sestre Crnomira.

19. travanj 2024 23:51