StoryEditorOCM
KorčulaKnjižnica Ivan Vidali

Milojka Skokandić:‘Korčulanska knjižnica danas središte društvenih događanja svih generacija‘

Piše Dora Lozica FOTO: GK Ivan Vidali
12. veljače 2024. - 20:53

Iza Gradske knjižnice Ivan Vidali jedna je od najuspješnijih godina u povijesti, statistički podaci svjedoče povećanju od gotovo 50 posto u svim segmentima, novi prostori privukli su veliki broj korisnika svih generacija, a aktivnosti, projekte i radionice koje provode teško je pratiti na društvenim mrežama.

Privlači sve uzraste

Jedna je godina prošla otkad se korčulanska knjižnica preselila u nove prostore. Moderno i funkcionalno uređenih 450 četvornih metara u središtu Korčule s najsuvremenijom knjižničnom i informatičkom opremom omogućilo je 34 godine staroj knjižnici ostvariti potencijal trećeg prostora, odnosno javnog dnevnog boravka.

“Prilikom uređenja prostora, u suradnji s arhitektima, vodila nas je ideja trećeg prostora, mjesta okupljanja i interakcije u zajednici. Sa zadovoljstvom mogu reći da je knjižnica u 2023. godini bila dinamičan, živi prostor posvećen korisnicima koji ga oblikuju kako im odgovora dajući mu smisao i svrhu”, ispričala nam je ravnateljica Milojka Skokandić.

Njene riječi potvrđuju i statistički podaci, posudba knjiga bilježi povećanje od 23 posto u odnosu na 2022. godinu, članstvo za 20 posto, fizički posjeti knjižnici povećali su se za 46 posto, posjeti na događajima 16 posto, a korištenje knjiga za 48 posto! Sa sigurnošću možemo reći kako je korčulanska knjižnica danas središte društvenih događanja svih generacija.

image

Opuštanje u knjižnici uz dobro štivo i vrijednu čitačicu u prigodnom kostimu

Prostorije nove knjižnice, na radost ravnateljice, posebno su zaposjeli najmlađi korisnici koji uživaju u raznim programima, od pričaonica, radionica šaha, čitateljskih izazova, projekata u suradnji sa školama za očuvanje kulturne baštine do dječjeg književnog festivala, čak i ljeta provode u knjižnici... Međutim, programi za odrasle ne zaostaju, od digitalizacije zavičajne građe, niza kreativnih radionica, čitateljskog izazova za odrasle, predstavljanja knjiga do novog broja znanstvenog časopisa Kanavelić... Knjižnica je u Korčuli postala toliko popularna da svjedočimo simpatičnom međugeneracijskom prepiranju.

“Neki stariji korisnici komentiraju da je ponekad u knjižnici prebučno, razumijemo ih, no smatramo da je i dalje veća korist od dolaska mladih. Oni su naši budući korisnici, kad naviku čitanja steknete u najranijoj dobi, teško ćete je izgubiti u odrasloj. Knjižnica radi cijeli dan, ima termina kad je mirno, a djecu učimo kakvo je ponašanje u knjižnici poželjno, naći ćemo zajednički jezik”, s osmijehom ističe ravnateljica.

Čarobna formula

Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je 2024. Gradskoj knjižnici 13.600 eura bespovratno. Ravnateljica otkriva kako će tim sredstvima nastaviti realizirati već prepoznate programe, ali i neke nove. I s manje se može svašta napraviti kad se ima volje, uvjerena je, a volje u korčulanskoj knjižnici ne nedostaje. Tim koji radi čine isključivo žene, možda je zato tako uspješan.

“Izabel je moja dugogodišnja kolegica, a tu su i dvije mlade djelatnice Ivana i Rita, pune elana i želje za radom što se vidi na rezultatima. Ponekad nam je teško iskoordinirati sve aktivnosti i programe, no cilj nam je neprestano podizati ljestvicu. Uspjeh knjižnice je timski rad, svi smo jednako zaslužni. Moto naše knjižnice uvijek je bio ‘živjeti na otoku ne znači biti otok’ i time se vodimo”, poručila je.

image

Joško Rađa, voditelj šahovskih radionica i omiljeni mentor

Ravnateljica nam je otkrila formulu koju su osmislile njene kolegice iz Knjižnica grada Zagreba za izračunavanje tržišnih vrijednosti knjižničkih usluga koje su u pravilu značajno veće od utrošenih financijskih sredstava. Lani je korčulanska knjižnicama imala 1.061 aktivnog člana. Posuđeno je 19.210 knjiga ili 18 po glavi člana godišnje. Ako uzmemo u obzir da je prosječna vrijednost knjige u Hrvatskoj oko 22 eura, korisnici su ostvarili uštedu od 385 eura godišnje za samo 7 eura najvećeg iznosa članarine da ne spominjemo brojne programe i radionice koje također imaju tržišnu vrijednost, a za sve su korisnike besplatne.

02. svibanj 2024 18:11