StoryEditorOCM
Korčulapomogli im privatni poduzetnici i škole

Mali Korčulani otkrili što je ‘čerka‘. Znate li vi? Ako ne znate, korčulanski vodiči pobrinuli su se da saznate

Piše Dora Lozica
7. rujna 2022. - 10:32

U Domu kulture u Korčuli predstavljena je knjiga ‘Sakralna baština istočnog i srednjeg dijela otoka Korčule‘ koju su Korčulani dugo čekali. Iako naslov sugerira ozbiljnu temu i zamoran sadržaj, zapravo se radi o fantastičnoj knjižici koja je na 100 stranica kratkim tekstovima i fotografijama obuhvatila brojne crkvice i kapelice otoka koje su slabo poznate, a posebna je vrijednost projekta realizacija u suradnji Društva turističkih vodiča Korčule i djece, korčulanskih osmaša.

"Cerke ili čerke stari je korčulanski običaj vizitanja božjih grebaca u svim korčulanskim crkvama. Mi smo učinili nešto slično, od korizme do sv. Marka obišli smo sve crkve od Smokvice do Lumbarde. Ova je knjiga rezultat zajedničkih napora djece i njihovih vodiča-mentora da obilježe sakralnu baštinu na istočnom i srednjem dijelu otoka Korčule. Crkve su tu kao spone između ljudi i neba, u svaku su ugrađene sudbine otočana. Gradili su ih s ljubavlju, strahopoštovanjem i nadom, na nama je bilo da to zabilježimo riječju i slikom", napisala je u predgovoru knjige Stanka Amadeo, predsjednica Društva turističkih vodiča Korčule.

image

Mladi Korčulani u ‘čerki‘

Društvo Turističkih Vodiča Korčule/

Lumbarajske crkve

Otkad je Stanka došla na čelo korčulanskih vodiča, Društvo se može pohvaliti brojnim aktivnostima, a ova je vrijedna knjižica jedna od najboljih. Kako nam je ispričala, ideja o projektu nastala je u studenom prošle godine kad je Grad Korčule objavio Natječaj za dodjelu sredstava u kulturi. Vodička Sunčana Žaknić predložila je da se obrade lumbarajske crkve, ideja je prihvaćena i proširena na cijeli Grad Korčulu, a onda je vodička Marija Lipanović uključila i Smokvicu. Mjesecima su grupice djece na čelu s vodičima-mentorima obilazili crkvice, fotografirali ih bilježeći informacije s naglaskom na običaje i zanimljivosti. Neki su bili jako zainteresirani, ističe Stanka, neke je trebalo motivirati, no svi su sudjelovali što će im jednog dana biti drago, uvjerena je. Djeca su napisala tekstove o crkvicama i pripremili fotografije, vodiči su pomagali, knjiga je uskoro bila spremna za tisak.

image

Mladi Korčulani u ‘čerki‘

Društvo Turističkih Vodiča Korčule/

"Onda smo od Grada na Natječaju dobili manje od 50 posto ukupnih troškova projekta, to nas je iznenadilo i usporilo. Nismo željeli prodavati knjigu, ali smo htjeli da svako dijete koje je radilo na projektu dobije svoj primjerak, sudjelovalo je 77 osmaša iz tri škole. Pisali smo općinama Lumbarda i Smokvica, ali nismo dobili nikakav odgovor. Onda su se uključili privatnici, sponzori, ne mogu im se dovoljno zahvaliti, pomogle su nam i sve tri škole, zahvaljujući njima tiskano je 135 komada. Knjigu su dobila djeca, vodiči i sponzori", ispričala nam je Stanka.

Neumorni dobrovoljci

"Kolege su se dobrovoljno javili i odvojili svoje vrijeme, neki čak u vrlo teškim životnim situacijama, kako bi sudjelovali. U Smokvici i Čari mentorica je bila Marija Lipanović, u Pupnatu Edita Vilović, u Žrnovu Neda Farac i Ivica Žaknić, u Lumbardi Željka Ivošević i Biliana Massebouef, Škoje je odradila Sunčana Žaknić, a Korčulu koja ima najviše crkava Sunčana, ja te blaženi među ženama Toni Lozica. Ja sam također radila Račišće što mi je izuzetno drago budući da se radi o naselju van turističkih ruta, a bogato je običajima i tradicijom", poručila je Stanka.

image

Predstavljanje knjige Sakralna baština

Društvo Turističkih Vodiča Korčule/

Ne smije se zaboraviti ni ravnatelje, istaknula je, posebno Velebita Veršića koji je puno pomogao savjetima kao i Ivana Fabrisa koji je napravio lekturu i vodio promociju knjige. Važnu su ulogu imali i župnici don Frano, don Vlado, don Robert i don Stipo, ali i sestre dominikanke Barbara, Zorana i Kristina te padre Marko. I na kraju najvažnije, hvala djeci, njihova ljubav i želja da saznaju što više o zavičanoj baštini glavni je cilj projekta.

image

Predstavljanje knjige Sakralna baština

Društvo Turističkih Vodiča Korčule/
image

Mladi Korčulani u ‘čerki‘

Društvo Turističkih Vodiča Korčule/
image

Mladi Korčulani u ‘čerki‘

Društvo Turističkih Vodiča Korčule/
18. travanj 2024 12:30