Nakon Konobe Maha i Cukarina, još je jedan Suncokret ruralnog turizma doplovio na Korčulu, posebno priznanje za očuvanje autohtonih sorti vinove loze i tradicionalne korčulanske arhitekture, u kategoriji Vinski turizam, dodijeljeno je nedavno OPG-u Tasovac iz Žrnova.
Imaju i Decanterovu broncu
Kad smo prije dvije godine pisali o OPG-u Tasovac, energija kojom je zračio tada 34-godišnji vinar Davor Tasovac nagovijestila je da tu mladu i radišnu obitelj čekaju velike stvari. U gotovo je svakoj rečenici spomenuo svoju suprugu Sanju kao najveću podršku, troje djece kao najveći motiv i čarsko podrijetlo svog prezimena koje mu je autohtonu sortu pošip utkala u krvotok. Suncokret je jedno od najprestižnijih priznanja u turizmu koju dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, a obitelj Tasovac nagrađena je među gotovo 200 prijavljenih iz Hrvatske i BIH. Nakon brojnih nagrada za svoja vina, od kojih je najvrjednija Decanterova bronca za sur lie Pošip 2020., ova im je možda najdraža, priča nam Sanja Tasovac, jer objedinjuje njihove dvije velike ljubavi, vinarstvo i arhitekturu, rad s kamenom.
Obitelj Tasovac potječe iz Čare, generacijama se bavi vinogradarstvom i vinarstvom pa je i Davor djetinjstva provodio pomažući u vinogradima. OPG je od svojih roditelja preuzeo 2017. godina, počeo je proizvoditi svoje vino, a dislociranu vinariju u Čari odlučuje premjestiti u staru kuću svoje majke. Kad kažemo staru, to i mislimo, kuća je sagrađena 1860. godine u mističnom Kampušu, starom dijelu bajkovitog sela Žrnova. Renovirali su je vlastitim rukama, kamen po kamen, vodeći se tradicionalnim postulatima otočne arhitekture, a onda su sredstvima EU fondova kupili i najmoderniju opremu za proizvodnju vina. Kušaonica Winery Tasovac jedna je od najljepših na otoku, ali i najbliža centru otočnog turizma budući da se nalazi tek desetak kilometara od grada Korčule.
Najteži je kolovoz
Streloviti uspon mladog vinara ne bi bio moguć bez kvalitetnog proizvoda. Pošip, mitska autohtona, samonikla sorta najbolje od sebe daje u središtu otoka, u čarskom i smokviškom vinogorju. Kad promislimo da je o pošipu već sve rečeno, neki novi, mladi vinar otvori bocu vina umjerenih kiselina, zlatnožute boje, voćnih aroma i pitkog karaktera i raspameti onoga tko ga kuša. Upravo su to osobine karakteristične za pošip Davora Tasovca koje je već nekoliko godina postao pravi hit korčulanskih stolova.
“Zvali su nas da smo osvojili Suncokret i da su očarani našim radom, vinom i vinarijom. Svaka je nagrada dokaz da radimo nešto dobro, ali i dodatni motiv da budemo još bolji. Našim smo proizvodima dodali još jednu etiketu, u Čari, na mjestu gdje je prije puno godina bila zasađena još jedna otočna autohtona sorta grk, nasadili smo nove nasade, tako da sad proizvodimo pet etiketa. Osim vina, proizvodimo i maslinovo ulje i likere, a u slobodno vrijeme radimo oko kušaonice kamenom. Pozivam svih da dođu, probaju i vide, otvaramo u travnju”, poručila je Sanja.
Oni koju su poslušali njen savjet, redom su bili oduševljeni. Usred kamene kampuške terase, okruženi drugim stoljetnim, kamenim kućama i osmijesima ugodnih domaćina, uživat ćete u mirisima vlagom natopljenog zelenila i proljetnog voća u zraku, još kapljica vrhunskog vina i sve su brige zaboravljene. Iza te bajkovite priče stoji veliki trud i rad, priča nam Sanja. Ljeti se u maniri dalmatinskog čovjeka radi od jutra do mraka, ujutro je priprema, poslijepodne dolaze prvi gosti, radi se do kasnih sati, a ujutro ih čeka rano buđenje.
Najteži je kolovoz, priznaje nam, jer uz rad u kušaonici započinje i berba pa se radi doslovno po cijele dane i noći. Pomaže zato cijela obitelj, i Sanjina i Davorova, ali i njihovi brojni prijatelji. Zimski mjeseci su nešto opušteniji, ali tek malo. Tasovci nisu još ispunili sve ciljeve, preuređuju, šire se, trenutno uređuju i šire unutarnji prostor kušaonice za 50 sjedećih mjesta. Nije još gotovo, kaže Sanja uz smiješak, ali napokon se vidi kraj.