StoryEditorOCM
KorčulaPAZI, KNJIGA U KORČULI!

Korčulanski osnovci otkrili svijet slikovnica i knjiga!

Piše Dora Lozica
30. rujna 2020. - 10:43
-Prvi put sam u Korčuli, uzbuđena sam kao malo dijete, fotografirala sam valjda 150 fotografija, grad je zaista prekrasan - opisala nam je književnica, književna kritičarka i dramska spisateljica Ana Đokić svoj prvi susret s Korčulom.
 

Djeca su željna odraslih


Iako je uživala u ljepotama otoka, poznata književnica je u Korčulu došla radno, a sa sobom je donijela poznati Festival knjige i književnosti za djecu i mlade PAZI, KNJIGA! koji se već 16 godina za redovno održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva kulture. Dosad je na Festivalu gostovalo preko dvjesto umjetnika, književnika, ilustratora, glumaca, grafičkih dizajnera, multimedijalnih umjetnika, žonglera i glazbenika iz zemlje i inozemstva, izvedeno je preko tisuću književnih programa koje je pratilo više od 25 tisuća djece i mladih. U suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Vidali, na festivalu su po prvi put sudjelovala i djeca drugih razreda Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule. U prekrasnom okruženju korčulanskog Ljetnog kina, drugaši su se družili s književnicom i njenom slikovnicom Strašna priča.

image
Ana Đokić 
Dora Lozica


- Prvaši su zbunjeni, za njih je škola tek počela, no zato su drugaši naša ciljana skupina kojoj smo poželjeli dobrodošlicu u svijet slikovnica i knjiga. U zadnjih 16 godina koliko se festival održava, primijetila sam da su djeca željna nas odraslih. Naime, često nemamo vremena ili smo zaokupljeni obavezama, pa im nedostajemo i željni su zajedničke igre. Festivalska događanja usmjerena su zajedničkom druženju djece i odraslih, tako smo u Ljetnom kinu pričali priče, igrali smo se i družili, naravno, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Na takvim se druženjima uvijek istaknu talenti za pripovijedanje i pisanje - otkrila nam je Ana Đokić.
 

Nekad je spontano bolje


Pisac je vuk samotnjak, ističe književnica, zato je posebno raduju susreti s publikom, a nakon druženja svaki je učenik dobio slikovnicu Strašna priča na poklon kao motivaciju za ulazak u svijet knjiga. Ana Đokić se može pohvaliti zaista impresivnom karijerom, živi u Zagrebu gdje se profesionalno bavi pisanjem, a do danas je objavila preko 30 romana, drama, zbirki priča i slikovnica za koje je dobila i brojne nagrade. Njezini tekstovi prevođeni su, objavljivani i igrani u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Francuskoj i Njemačkoj. Kao urednica, potpisuje preko trideset knjiga suvremenih hrvatskih autora, te tri antologije suvremene hrvatske proze za djecu i mlade.

Aktivno se bavi popularizacijom umjetnosti među širokom publikom, osobito popularizacijom knjige i književnosti te likovne umjetnosti što ju je i ponukalo da 2004. godine pokrene Festival PAZI, KNJIGA! Iako je ova godina bila izazovna za umjetničku struku, Ana nam je priznala kako su se pisci ipak dobro snašli. - S knjigama je drugačije, kako sam i pisac i nakladnik, mogu reći kako je sve ove godine išlo brže budući da umjetnici nisu imali gostovanja, pa smo 10 knjiga objavili i prije roka. Radionice pisanja smo odradili online i mogu reći da smo doskočili situaciji. Žao mi je glazbenike, mislim da oni imaju najviše problema, ali mi pisci smo uspjeli, odnosno, uspijevamo i dalje - istaknula je.

image
Otkrivali su se  talenti za pripovijedanje i pisanje
Dora Lozica


Festival PAZI, KNJIGA! nastupom u Korčuli tek otvara sezonu. Inače se održava u studenom, ali ove su godine odlučili iskoristiti lijepo vrijeme i otvorene prostore, priča nam Ana, pa će se na jesen preseliti u kontinentalni dio Hrvatske, u Zagreb, Bjelovar i Novu Gradišku. Ova situacija ih je naučila, kaže, da ne mora sve ići po planu, nekad se stvari trebaju odvijati spontano. Ipak, neki su se planovi već dogovorili, i to oni o budućoj suradnji s Gradskom knjižnicom. - Korčula je jako inspirativna pa smo s Gradskom knjižnicom Ivan Vidali već dogovorili susrete sljedeću godinu. Ali, neću doći sama, doći će nas šest, književnika, glumaca i ilustratora i napravit ćemo opće veselje u Korčuli - najavila je Ana.
25. travanj 2024 09:18