StoryEditorOCM
Korčula10. KOMUNIKOLOŠKA ŠKOLA|

Korčulanka Ivana Petrović, nagrađivana hrvatska novinarka s Nove TV podijelila iskustva sa studenticama komunikologije

Piše Dora Lozica
26. listopada 2020. - 12:57
Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, organizatori Komunikološke škole Matice Hrvatske hrabro su odlučili posjetiti Korčulu. Tema ovogodišnje škole je „ Vrednote u medijima i hrvatskom društvu“, a zanimljiv i dinamičan program održan je prošlog tjedna uz podršku Grada Korčule i Grada Zagreba. Organizatori su se još prošle godine odlučili vratiti na Korčulu, otkriva nam profesor Kanižaj, a zanimljivo je da su ove godine među najbolje uvrštene samo studentice.
 

Dodatna znanja i vještine


„Prošle nas je godine oduševilo gostoprimstvo ljudi i odlična organizacija, odmah smo donijeli odluku da se vraćamo u Korčulu. Hvala na potpori Gradu Korčuli kao i Gradu Zagrebu i Matici hrvatskoj, inicijatorima ovog programa koji je započeo 2008. godine u Dubrovniku. Na neki smo način došli blizu početcima. Sudionici škole su dobili dodatna znanja i vještine koje ne mogu dobiti na fakultetu. Radi se o dinamičnom programu s puno praktičnog rada“, objasnio je profesor dr.sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti, inače voditelj škole i pročelnik Odjela za medije Matice hrvatske.

Odjel za medije i Matica hrvatska 2008. godine pokrenuli su Komunikološku školu sa željom da se mladim i perspektivnim studentima novinarstva i komunikologije pruži dodatno izvannastavno obrazovanje s područja medija. Dosad je u programu sudjelovalo devet generacija, odnosno 110 studenata, a neki od prijašnjih polaznika danas se nalaze na vodećim pozicijama u akademskoj zajednici, korporacijama i medijima. Osim profesora Kanižaja, Komunikološku školu uz pozdravne su riječi svečano otvorili gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i Danijel Labaš s Fakulteta hrvatskih studija. Gradonačelnik Fabris osvrnuo se na važnost vrednota u novinarstvu i u našem društvu kojima je i posvećena ovogodišnja škola, poželio uspješan rad i iskazao potporu projektu koji se drugi put zaredom održava u Korčuli. Studentice je u ime Matice hrvatske i njezina Odjela za medije pozdravio Igor Kanižaj, ukratko je predstavio školu, predavače i ovogodišnju temu.

image
Ivana Petrović
 
Goran Mehkek/CROPIX

 

Kritičko promišljanje



Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, polaznice škole u zajedničkom radu i dijalogu s predavačima potiču se na kritičko promišljanje o svim sadržajima s kojima se susreću u javnosti i u medijskom prostoru, istaknuli su voditelji. Polaznice će također biti osposobljene za identificiranje nepoželjnih i prijetećih sadržaja općeljudskim vrednotama te njihovo ublažavanje u svojoj okolini. Među predavačima bili su istaknuti stručnjaci za komunikaciju i medije, doc. dr. sc. Lana Ciboci, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, prof. dr. sc. Danijel Labaš, izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, komunikacijski stručnjak Franjo Skoko, akademski snimatelj Danijel Crnek i mnogi drugi.


Svoja dugogodišnja novinarska i urednička iskustva, kao i vrijednosti u novinarstvu, sa studenticama je prvoga dana održavanja škole podijelila i Korčulanka Ivana Petrović s Nove TV, nagrađivana hrvatska novinarka. Tijekom četiri dana polaznice su imale priliku usavršiti i svoj javni nastup te se upoznati s odabranim lokalnim medijima i njihovim radom, a tijekom studijskog putovanja u Blato i Vela Luku upoznale su bogatu povijest i kulturu otoka Korčule. „Dva smo puta otkazivali školu u Korčuli zbog svima poznate epidemiološke situacije. Na kraju smo je odlučili realizirati pridržavajući se svih epidemioloških mjera. Radi se o 12 vrhunskih studentica koje nemaju samo dobar uspjeh, već pokazuju i afinitet za društveni angažman. Nakon intezivnog, ali korisnog programa, uživali smo u razgledavanju otoka“, poručio je profesor Kanižaj.
14. travanj 2024 15:23