StoryEditorOCM
KorčulaSTOP NASILJU

Korčula se pridružila prosvjedu "Sigurnost žena je odgovornost države"

Piše Dora Lozica
22. kolovoza 2023. - 08:06

„Sigurnost žena je odgovornost države“ poruka je prosvjeda organiziranog u 18 gradova diljem Hrvatske među kojima je i Korčula. U organizaciji feminističkog kolektiva K‘o žena i udruge KaP, Korčulanke i Korčulanki prosvjedovali su danas u 16 sati na „skalama o‘ grada“.

Femicid je rodno uvjetovano i namjerno ubojstvo žena i djevojčica od strane muških članova obitelji, a ovih dana u regiji doživljava eskalaciju zbog čega su brojne ženske organizacije i inicijative odlučile prosvjedima istaknuti kako institucije i zakoni ne štite žene te da su njihova ubojstva odgovornost države. Ubojstva žena su gorući problem čemu svjedoči i činjenica da je Hrvatska treća po stopi femicida u Europi, a u Lijepoj našoj je od strane muških članova obitelji ili bivših partnera u zadnjih 20 godina ubijeno nevjerojatnih 400 žena!

Dva brutalna ubojstva u susjednoj BIH potaknuli su feministički kolektiv K‘o žena i udrugu Korčula after Party da izađu na ulicu. Femicidima najčešće prethodi evidentirano obiteljsko nasilje, neadekvatni zakoni i institucije podržavaju nasilnike, zlostavljače i ubojice, vraćaju ih nazad u društvo i obitelj kako bi dovršili ono što su započeli i pospremili žene dva metra ispod zemlje. Gotovo pet godina je prošlo od ratificiranja Istanbulske konvencije, a država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njena dosljedna primjena. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, a nasilje nad ženama tretira kao prekršaj. Ovom simboličkom akcijom žene traže od države da preuzme odgovornost za ubojstva i to na način da napokon osvijesti ovaj gorući problem i primjeni uspješne prakse suzbijanja femicida.

„Kao feministički kolektiv osjećale smo obavezu da se i Korčula pridruži akciji. Nastojimo podržati svaku nacionalnu kampanju i akciju jer vjerujemo da se stvarne društvene promjene mogu dogoditi samo pristupom odozdo prema gore. Svaka sredina, ma koliko bila mala, može biti izvor promjena. Tako je i s Korčulom u kojoj smo osnažile i ohrabrile žene da se ne boje tražiti svoja prava. Nizamu nismo uspjele spasiti, ali možda će se baš danas neka druga djevojka ili žena ohrabriti i napustiti nasilnog partnera, nadamo se da će naše kćeri naučiti koja ponašanja ne smiju tolerirati. Sustav nas zanemaruje, vjerske nas organizacije uvjeravaju da smo vrijedne samo ako se reproduciramo na muškarcima poželjan način, okolina nas utišava i banalizira brutalna ubojstva žena, zato se moramo boriti i izlaziti na prosvjede. Cilj je našim kćerima ostaviti bolje društvo“, poručila je Vinka Lozica iz kolektiva K‘o žena.

Da je Korčula na popisu gradova koji su danas prosvjedovali nije posebno neobična vijest, u posljednjih 10 godina koliko feministički kolektiv K‘o žena djeluje putem istoimene i nagrađivane radijske emisije na lokalnom Radiju Korčuli,organizirale su brojne prosvjede i performanse samostalno ili u suradnji s udrugom KaP, evo neki od njih - prosvjed Preuzmite odgovornost za ubojstva žena još 2016. godine u sklopu kojeg su organizirale performans na Spomeniku ležeći na tlu poput ubijenih žena, prosvjed za cjelovitu kurikularnu reformu također 2016. godine, Pravda za djevojčice 2019. godine nakon što je javnost uznemirilo nonšalantno postupanje pravosuđa u slučaju višestrukog silovanja maloljetnice u Zadru, pridružile su se prosvjedu Spasi me u Dubrovniku 2019. godine, iste godine napravile su performans s crvenim cipelama na ulazu u starogradsku jezgru koje predstavljaju žrtve femicida, a radilo se o masovnom prosvjedu koji je krenuo iz Bruxellesa, odradile su i niz aktivnosti za ratifikaciju Istanbulske konvencije, globalnu kampanju Milijarda ustaje protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama 2020., prosvjed Dosta! 2022. u znak podrške Mireli Čavajdi kojoj je uskraćena zdravstvena skrb i druge.

Dubrovnik se na listu gradova koji prosvjeduju ubacio u zadnji tren, udruga Deša nije prijavila prosvjed pa su se članice različitih inicijativa spontano udružile u neformalnu Žensku inicijativu Dubrovnik te je njih par održao prosvjed na vratima Grada, možemo reći da se Dubrovnik pridružio Korčuli kao drugi grad naše županije koji je odlučio prosvjedovati. Ispred kule Revelin okupio se danas mali broj Korčulana iako više nego u nekim puno većim Hrvatskim gradovima.

27. travanj 2024 02:11