StoryEditorOCM
KorčulaGOSPODARENJE OTPADOM|

Korčula dobila mobilnu reciklažnu jedinicu i moćni ‘iverak‘!

Piše Dora Lozica
11. siječnja 2021. - 07:26

Dok se Vela Luka i Blato odavno mogu pohvaliti reciklažnim dvorištima, Grad Korčula tek rješava imovinsko-pravne odnose, a još uvijek nije jasno gdje će reciklažno dvorište biti izgrađeno. No, malim koracima gospodarenje otpadom na istočnom dijelu otoka napreduje. Korčula je naime u novu godinu ušla s mobilnom reciklažnom jedinicom i modernom drobilicom za biološki otpad koje će Korčulani koristiti najkasnije za dva mjeseca.

Otvorena pet dana u tjednu

Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada. Kako doznajemo od zamjenika gradonačelnika Korčule Ivana Šale, mobilno se dvorište prevozi kamionom "navlakačem" KTD-a Hober pa će bit postupno u svim mjestima Grada Korčule.

image
Zamjenik gradonačelnika Korčule Ivan Šale
Grad Korčula

- Građani će nositi otpad u mobilnu jedinicu na lokacijama koje će se unaprijed utvrditi. Trenutno je u izradi projekt edukacije građana i promotivnih materijala, raspored lokacija na kojima će se nalaziti jedinica bit će izrađen u suradnji s mjesnim odborima o čemu će građani biti pravovremeno obaviješteni. Ukratko, jedinica će na jednoj lokaciji, recimo u Žrnovu, biti nekoliko dana nakon čega se premješta u drugo mjesto, otvorena će bit pet dana u tjednu - najavio je Šale. Ističe kako će jedinica započeti s radom najkasnije za dva mjeseca, a primat će 48 različitih vrsta otpada, od problematičnog i korisnog, do građevinskog otpada. Operater će primati, razvrstavati i voditi evidenciju o prikupljenom otpadu kojeg će potom kupiti oporabitelji, odnosno ovlašteni sakupljači otpada, kaže Šale. Ideja je da oporabitelj postavi prazni kontejner na području Grada Korčule, a kad se napuni, odnese puni i ostavi prazni. Projekt nabave mobilne jedinice prijavljen je na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a Gradu je odobreno nešto više od 136 tisuća kuna iz Kohezijskog fonda od čega će 85 posto sredstava biti financirano iz natječaja.

Drobilica za biološki otpad

Dobra vijest za Korčulu je i nova, moderna drobilica za biološki otpad, tzv. 'iverač', mobilni stroj za usitnjavanje otpadne drvne mase. Iako zvuči jednostavno, taj stroj je zapravo prekretnica u gospodarenju biootpadom u Korčuli. U gradu se naime biootpad još uvijek spaljuje, trenutno na predjelu Ekonomije. 'Iverač' je pogonjen dizel motorom, usitnjava drvnu masu do promjera od 280 milimetara i to 20 kubnih metara na sat. Iza sebe ostavlja finu, usitnjenu drvnu masu. Projekt nabave 'iverača' prijavljen je na natječaj za sufinaciranje komunalne opreme za gospodarenje otpadom na otocima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gradu je odobreno više od 242 tisuće kuna za taj moderni stroj.

image
Pokretna jedinica za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada
Grad Korčula

Operater dobavljača trenutno je na terenu s djelatnicima Hobera kako bi ih obučio za upravljanje drobilicom, a dobra je vijest što je servis moguće napraviti u relativno blizu, u Vrgorcu, kako ističe Šale. No pravo reciklažno dvorište, kako izgleda, Korčulani će još pričekati. Podsjetimo, projekt je započet još 2013. godine i tada je reciklažno dvorište bilo predviđeno na lokaciji Česvinica, potom je planirano u Gospodarskoj zoni Lokva, a postoji i treća lokacija na kojoj se planira izgradnja reciklažnog dvorišta. Radi se Gospodarskoj zoni Dubovo, zemljište je u vlasništvu države, a kako doznajemo iz Grada, projektna dokumentacija je u izradi. Osim dvorišta, na Dubovu je planirana sortirnica za suhe reciklate, kompostane i pretovarna stanica za cijeli otok prema Centru za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije u Lučinom razdolju, a ta je lokacija već unesena u Prostorni plan županije.

18. travanj 2024 16:53