StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANSKA PREMIJERA|

FOTO: Kako je tri stoljeća stara opera ‘Opsada Korčule‘ oteta zaboravu!

Piše Dora Lozica
24. kolovoza 2021. - 19:56

U povodu 450. obljetnice obrane Korčule od Turaka, prošle subote i ponedjeljka, na Trgu Sv. Justine, premijerno je u Korčuli izvedena opera 'Opsada Korčule', napisana u 18. stoljeću u Londonu. Priču o korčulanskoj operi ispričao nam je maestro Josip Degl'Ivellio, dirigent, skladatelj i nagrađivani voditelj zborova, inače Korčulanin i bratim bratovštine Svih Svetih te rađo viđen gost u Korčuli.

Pomogli kraljičini cenzori

Budući da se Degl'Ivellio svojim dosadašnjim radom iskazao kao vrstan poznavatelj glazbe, s tek 40 godina za svoj je rad dobio i Red Danice s likom Marka Marulića, najveće priznanje koje pojedinac može dobiti za kulturni rad, a uručio mu ga je tadašnji predsjednik Josipović, slobodno možemo reći kako je Degl'Ivellio bio idealan izbor za rekonstrukciju korčulanske opere, no posao je bio teži nego su očekivali. - Opera je bila uništena i izgubljena, postojali su tek izvaci za kućno sviranje iz 18. i 19. stoljeća, no ništa ozbiljno iz čega bi se mogla rekonstruirati opera. Opera je u 18. stoljeću bila nešto slično mjuziklu, pola je govor, a pola pjevanje, imali smo jako malo pjevanih arija iz kojih nismo mogli zaključiti radnju. Prošle smo godine započeli s ozbiljnim istraživanjem - prisjetio se Josip. Prateći tragove opere svijetom, Josip i njegovi suradnici naišli su čak na kolo Opsada Korčule na Novom Zelandu koje nema veze s engleskom operom, a onda je uslijedilo veliko otkriće. Svaka izvedba u Londonu u 18. stoljeću, ali i šire, morala je imati cenzora koji je provjeravao vrijeđa li sadržaj kralja ili kraljicu. Cenzori su u svojim knjigama detaljno opisivali svaki dio opere, a jedna obitelj cenzora iz Londona 200 je takvih knjiga prodala u Ameriku, a naši su je Korčulani pronašli u kalifornijskoj knjižnici Huntington Library.

image
Josip Degl'Ivellio i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević
Dino Mihovilović

Ženska hrabrost

Operu su napisali Samuel Arnold, orguljaš i kraljevski skladatelj koji je karijeru proveo u sjeni poznatog, baroknog skladatelja Handela tiskajući njegova djela te iskusni glumac i dramatičar tog vremena John O'Keefee koji je zaslužan za libreto. Budući da je opera namijenjena narodu, Josipu nije bilo smisla izvoditi je na engleskom pa je prijevod prepustio prof. emer. dr. sc. Dori Maček, umirovljenoj profesorici Filozofskog fakulteta u Zagrebu dok je pjevane dionice kroz prijevod adaptirao skladatelj Silvio Foretić.

image
Premijera opee 'Opsada korčule' rekonstruirane nakon tri stoljeća
Dino Mihovilović

Paket izvođača Josip je dogovorio s opernim komornim kazalištem Opera B.B. iz Zagreba te je u rujnu prošle godine započeo s rekonstrukcijom opere. - Napravili smo partituru od 350 stranica da budu u duhu tog vremena, opera je napisana u 18. stoljeću po događaju iz 16. stoljeća. Traje oko jednog sata i 30 minuta, original je trajao i duže, neke smo uloge skraćivali s naratorom, a kostime i scenografiju je napravila kostimografkinja Dženisa Pecotić. Što se tiče uloga, imamo brijača Stipu i slugu Jakova, nekoliko ljubavnih zapleta i hrabre žene koje se oblače u muškarce i brane Korčulu od Turaka. U engleskoj je operi izbačena uloga kroničara kanonika Rozanovića koji je poticao žene da se uključe u obranu grada, već je ta uloga pripisana dvojici pijanih mornara koji su zaslužni za obranu grada. Na taj je način Korčula povezana s Londonom, a pogotovo je važna ta ženska hrabrost koja se odnosila na kraljicu Elizabetu I. - objasnio nam je na kraju Josip Degl'Ivellio.

image
Premijera opee 'Opsada korčule' rekonstruirane nakon tri stoljeća
Dino Mihovilović
Dupkom puno gledalište

Dvije korčulanske premijere bile su dupkom popunjene, a Josip nam otkriva kako je danima, prilikom službenih probi, Sv. Justina bila puna ljudi koji su sjedili po sat, dva, tri i strpljivo slušali i pljeskali. Korčulani su redom oduševljeni operom koja je, kako ističu, prikazala njihov šaljivi i satirični, bodulski duh, ali i ljubav i ljepotu obranjenog grada koji danas ne bi izgledao kako izgleda da ga žene nisu obranile.

25. travanj 2024 16:31