StoryEditorOCM
KorčulaVrijedan gotovo 40 tisuća eura

Još jedan medicinski uređaj uručen Domu zdravlja Korčula. Evo koji je novitet pacijentima na raspolaganju

Piše Dora Lozica
8. studenog 2023. - 19:43

U srijedu u jutarnjim satima u Domu zdravlja Korčula predstavljen je i svečano uručen novi medicinski uređaj Samsung Medison HS50 za ultrazvuk abdomena i štitnjače vrijedan gotovo 40 tisuća eura.

Još jedan krik mode u svijetu medicinskih aparata svečano je smješten u ordinaciju interne medicine Doma zdravlja Korčula. Samsung Medison HS50 moderni je color doppler ultrazvučni uređaj s LED zaslonom, priključcima za sonde i mnoštvom drugih opcija i mogućnosti. Cijena – prava sitnica, nešto manje od 40 tisuća eura, no ravnatelj DZ Korčula dr. Sebastijan Fabris bio je odlučan u kupnji ultrazvuka koji je pacijentima s otoka Korčule i poluotoka Pelješca i više nego potreban.

„Nikad ne mirujemo neprestano pokušavajući pratiti najnovija dostignuća u medicini i ulagati u opremu, dio tih napora je i ovaj ultrazvuk. Ovim se putem želim zahvaliti udruzi Korčulansko-pelješko srce koja nam je donirala ultrazvuk prije više od deset godina i s kojim smo se do danas koristili. Kako je tehnika UZV dijagnostike znatno napredovala, tako stariji uređaji nemaju performanse kao novi i moderni. Novi je ultrazvuk financirao Grad Korčula s dvije trećine iznosa, a ostatak Dubrovačko-neretvanska županija“, objasnio je ravnatelj dr. Fabris.

Na novom će ultrazvuku raditi specijalist internist i kardiolog, primarijus dr. Davor Podbevšek i specijalist internist dr. Paula Botica koja skromno ističe kako je i stari aparat na kojem radi više od deset godina sasvim dobar, no ne skriva oduševljenje novim.

„Koristit ćemo ga za ultrazvuk abdomena i štitnjače, isprobala sam novi aparat i čini mi se odličan. Vrijeme i tehnologija rade svoje, novi ultrazvuk najviše će biti na dobrobit naših pacijenata“, zaključila je dr. Botica.

Osim domaćina ravnatelja dr. Fabrisa i dr. Paule Botica, svečanosti je nazočila gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević i Đurđica Popović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje DNŽ. Pročelnica Popović ističe kako je županija svjesna važnosti DZ Korčula kao nositelja zdravstvene zaštite za veliko područje poluotoka i otoka, ali i udaljenosti od većih bolničkih i kliničkih centara pa u županiji nastoje što više medicinskih usluga približiti pacijentima.

„Ovim ultrazvukom omogućit će se bolja zdravstvena zaštita s ciljem što ranijeg otkrivanja malignih bolesti. Zbog toga smo dodatno zadovoljni, hvala i Gradu Korčuli na potpori, a županija će i dalje, sukladno mogućnostima, nastaviti ulagati u zdravstvene ustanove na svom području. Uskoro očekujemo primopredaju još jednog medicinskog aparata za DZ Korčula, u suradnji Ministarstva zdravstva i naše županije uskoro će se realizirati kupnja modernog CT uređaja“, najavila je pročelnica Popović.

Potvrdio je to i ravnatelj Fabris, odabran je ponuditelj, postupak kupnje CT uređaja je pri kraju, a Korčula će ga dobiti kroz nekoliko narednih mjeseci. Kad UZV i CT uređajima dodamo još i nedavno kupljeni, najmoderniji mamograf vrijedan milijun i pol kuna kojeg su zajedničkim snagama financirali i Grad Korčule, i DNŽ, i Ministarstvo zdravstva, i Liga protiv raka KPLM i DZ Korčula kao i uslugu telemetrijskog očitavanja rada srca, sa sigurnosti možemo reći da je DZ Korčula moderna zdravstvena ustanova na otoku u kojoj se provode suvremene metode dijagnostike i liječenja. Jedan od razloga napretka korčulanskog Doma zdravlja je neupitna potpora Grada Korčule, samo za novi UZV aparat izdvojili su gotovo 27 tisuća eura.

„Grad uvijek ima sluha za potrebe zdravstvene zaštite sugrađana, Ministarstvo zdravstva i država imaju obavezu ulagati i izgraditi standard zdravstvene zaštite, a mi, Grad Korčula, moramo graditi nadstandard poput financijskog pomaganja pri kupnji medicinskih aparata. Važan trenutak je bio kad je pripravnost Hitne medicinske službe uvrštena u financiranje iz državnog proračuna nakon što smo bili uporni i na tome smo inzistirali. Na taj smo način dobili 66 tisuća eura godišnje koje smo za to odvajali, a sad ih možemo uložiti u Dom zdravlja. Nećemo stati, svake godine Dom zdravlja je stavka u proračunu, sljedeće godine kupujemo UZV za ginekološku ambulantu“, najavila je gradonačelnica Nika Silić Maroević.

Ginekološku ordinaciju čekaju velike promjene, potvrdio je ravnatelj Fabris. Koncesiju još uvijek ima ginekolog dr. Kristo Cebalo koji će uskoro u mirovinu, a Korčula će dobiti dugo priželjkivanu, mladu specijalistkinju ginekologije dr. Lejlu Mitrović. Ne bi bilo pošteno, kaže nam sa smiješkom ravnatelj Fabris, da doktorica ne dobije vrhunski uređaj za početak rada pa je već krenuo u akciju prikupljanja sredstava.

„Već smo poslali zamolbe za sufinanciranje svim jedinicama lokalne samouprave, idućih mjeseci ćemo organizirati razne akcije u suradnji s udrugama, nadamo se na proljeće kad prikupimo sredstva početi s javnom nabavom. Kupujemo moderni 4D UZV koji će koštati između 50 i 60 tisuća eura. Sve to radimo kako bi stanovnicima otoka i poluotoka omogućili što lakši život u izoliranim sredinama“, zaključio je dr. Fabris.

 

27. travanj 2024 16:57