StoryEditorOCM
Korčula11. KORČULANSKI BAROKNI FESTIVAL

Iz mačeva su frcale iskre! Publika je uživala u punokrvnoj, iskrenoj moreški

Piše Dora Lozica
4. rujna 2022. - 14:28

Fantastičnom izvedbom barokne moreške, u petak je u Ljetnom kinu u Korčuli otvoren 11. Korčulanski barokni festival. Korčulani su još jedan barokni rujan dočekali velikim pljeskom. Morešku su i ovog puta izveli članovi KUD-a Moreška i Hrvatski barokni ansambl predvođen dirigentom Ivanom Josipom Skenderom, a publika je ponovno uživala u punokrvnoj, iskrenoj moreški tijekom koje su iz mačeva frcale iskre.

image

OTVOREN 11. KORČULANSKI BAROKNI FESTIVAL

Zvonimir Ferina/Zvonimir Ferina

Moreškanti KUD-a Moreška i ove su godine pokazali koliko im barokna glazba odgovara, koliko uživaju u ovoj jedinstvenoj izvedbi koja se organizira tek jedanput godišnje te koliko je dobra suradnja društva i ansambla.

image

OTVOREN 11. KORČULANSKI BAROKNI FESTIVAL

Zvonimir Ferina/Zvonimir Ferina

Bili i crni kralj već su prepoznati dvojac, Marin Matulović i Francesko Verazza, a bula je ove godina bila Tina Mozara.

image

Bili i crni kralj već su prepoznati dvojac,
Marin Matulović i Francesko Verazza

Zvonimir Ferina/Zvonimir Ferina

Otvorenje su kratkim i pozdravnim govorima uveličali Laura Vadjon, poznata violinistkinja, umjetnička ravnateljica Baroknog festivala i ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla, gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević te Michael Unsworth, osnivač i glavni pokrovitelj festivala.

image

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević

Zvonimir Ferina/Zvonimir Ferina

Korkyra baroque festival ove će godine trajati od 1. do 17. rujna na raznim lokacijama, od Ljetnog kina, atrija gradske vijećnice, katedrale sv. Marka i ostalih crkvica i lokacija grada Korčule do Vele Luke, Vignja, Račišća, Pupnata i Vrnika.

image

Michael Unsworth, osnivač i glavni
pokrovitelj festivala, sa suprugom Mašom

Zvonimir Ferina/Zvonimir Ferina

Magične i autentične kulise Korčule i okolice i ove su godine privukle vrhunske glazbenika, svirače i pjevače iz Hrvatske i svijeta, slobodno možemo reći da Korčulanski barokni festival nudi najbolje od izvedbe barokne glazbe današnjice.

Tek nekoliko godina bilo je potrebno ovom mladom festivalu da izađe iz svojih okvira i osvoji pohvale i srca svjetskih stručnjaka, glazbenika, hrvatskih institucija i ono što je najteže, ali i najslađe – Korčulana. Sve veći broj posjetitelja svake godine opravdava njegovo postojanje.

24. travanj 2024 15:25