StoryEditorOCM
KorčulaZAPALILI ATMOSFERU

Fantastičnim koncertom u kultnom "KUM-u", Jaune Melone najavili album

Piše dora lozica
16. rujna 2022. - 18:53

 

Gorio je KUM u srijedu, kultno okupljalište korčulanske alternativne scene koje je osnovala Korčulanska udruga mladih davne 2006. godine. Od onda do danas, prostorije KUM-a ugostile su brojne poznate bendove i DJ-eve, ali i još više lokalnih bendova kojima je domaća publika bila odskočna daska za daljnje uspjehe.

Jedan od takvih zasigurno je Jaune Melone, bend čije je neobično ime koje u prijevodu s francuskog znači žuti pipun, u zadnje vrijeme postalo najzvučniji dio korčulanske uderground scene. Dupkom pun KUM u srijedu potvrdio je očito, Korčulani su gladni zvuka gitare, basa i bubnja, ali i novih bendova i njhovih autorskih pjesama, punokrvnih koncerata i alternativne zabave.

Jaune Melone čine Andrej Korica na gitari, također vokal, tekstopisac, frontman i, kako kažu uz smijeh, duhovni vođa. Prati ga Karlo Dužević na gitari i Stjepan Gatti na bubnjevima. Tom korčulanskom trojcu pridružio se i dubrovački dvojac, Marin Lucianović na basu i Maro Morača na klavijaturama i sampleovima. Popričali smo s Karlom i Marinom ne bi li doznali kako su se uopće upoznali te kako je žuti pipun ugledao svjetla pozornice.

„Otprilike 2016. godine srednjoškolski cover bend Potres mozga prestaje s radom, nekako smo se štufali, a Andrej i Stjepan su nastavili svirat. Andrej je u međuvremenu pisao neke pjesme i 2019. on i ja se susrećemo na nekoj zabavi i dogovaramo se kako ćemo zasvirat. Kad smo uzeli gitare ponovno se dogodila kemija, vratio se neki žar među nama. Poslali su mi demo koejg su snimili Andrej i Stjepan, bio sam oduševljen, snimio sam sam svoje dijelove i negdje od početka prošlog ljeta nas troje radimo na autorskom materijalu“, prisjetio se Karlo koji nam otkriva kako trenutno imaju desetak završenih pjesama i još neke napola dovršene, više nego dovoljno za album.

Marina i Mara upoznali su u Zagrebu, njih dvoje bili su tonci u Kulturnom centru Mesnička gdje je Karlo konobario.

„Ljudi s mora su se našli u Zagrebu. Karlo, Andrej i Stjepan su imali unajmljen prostor za sviranje, opuštanje i druženje pa smo Maro i ja uletili tamo svirat. Kako smo počeli skupa koristiti taj prostor, tako smo počeli i skupa svirati, dogodila se konekcija Korčule i Dubrovnika, ipak smo ista županija“, priča nam Marin.

Ono što su pripremali prošle godine, u srijedu su izveli na stageu, deset autorskih pjesama koje su oduševile publiku. Za sebe kažu da su alternativni rock s elementima psihodelije, funka, bluesa i grunga, a istančano uho čut će i stoner kao i njhove uzore poput Red Hot Chili Peppersa, Pearl Jama, Doorsa, Hendrixa pa sve do Megadetha. Na kraju koncerta raspoložena publika je pitala još, ponovili su hit večeri Restless inspiriranu Mobyjem, a za kraj nagrada za publiku i za sve one razočarane otkazivanjem koncerta benda Rage against the macihne, odsvirali su metal-himnu Killing in the Name.

Fenomenalnu rock večer upotpunila je predgrupa, FUPEPASRE Trio koejg čine poznati lokalni glazbenici Peco, Palčić i Sreja, a na kraju večeri zasvirala su i dva rockera koji su prešli u elektroniku, DJ Techa i DJ Dishpetzo.

Kako doznajemo od članova benda, ovu zimu ostaju na otoku kako bi se maksimalno posvetili snimanju albuma, a već na zimu možemo očekivati i prvi singl. U međuvremenu, poslušajte ih večeras u dubrovačkom klubu Dubina gdje će svirati s bendom Nijanse od 23 sata. Nećete požaliti!

19. travanj 2024 23:07