StoryEditorOCM
KorčulaLOKALNI IZBORI 2021. |

DRAMA JE IPAK GOTOVA: Odbijena tužba HDZ-a, Marija Klisura nova je načelnica Općine Lumbarda

Piše Dv
21. svibnja 2021. - 15:43

Nakon što je u srijedu Županijsko izborno povjerenstvo prihvatilo prigovor nezavisne kadidatkinje za načelnicu Lumbarde Marije Klisure, ukinulo rješenje o raspuštanju biračkog odbora i poništavanju izbora, poraženi lumbarajski HDZ nije odustao. Jučer su uložili tužbu Ustavnome sudu, ponovno traže ponavljanje izbora, a danas je tužba odbijena te je Marija Klisura načelnica Općine Lumbarda. 

Podsjetimo, prilikom brojanja glasova za općinskog načelnika, odnosno načelnicu, pronađen je jedan prazan glasački listić viška zbog čega je općinsko izborno povjerenstvo raspustilo birački odbor, a županijsko izborno povjerenstvo je najavilo ponavljanje izbora u nedjelju 23. svibnja. Marija Klisura uložila je prigovor na tu odluku kojeg je Županijsko izborno povjerenstvo, nakon glasovanja u proširenom sastavu i prihvatilo i to, kako neslužbeno doznajemo, gotovo jednoglasno.

Viktorija Knežević, odvjetnica Marije Klisure, izjavila je u srijedu da HDZ-ov kandidat ima pravo uložiti tužbu Ustavnom sudu, no kako je uvjerena da će Ustavni sud postupati prema dosadašnjoj praksi, a to je da do promjene odluke ŽIP-a neće doći. U srijedu smo neslužbeno doznali kako u lumbarajskom HDZ-u nisu raspoloženi za tužbe, već da su spremni napokon prihvatiti poraz.

U prilog tome ide i činjenica da su Mariju Klisuru, novoizabranu načelnicu Lumbarde, službeno pozvali na primopredaju vlasti koja bi se trebala organizirati u ponedjeljak.

„Poziv za službenu primopredaju vlasti dobila sam jučer, u četvrtak od strane općinske tajnice. Tražila sam da mi se poziv uputi službeno putem mail-a što je tajnica i napravila. Znači, službeni poziv HDZ-a za primopredaju vlasti sam dobila jutros, a tužba HDZ-a Ustavnom sudu je predana jučer?“, zbunjena je načelnica Klisura.

Da je tužba Ustavnom sudu predana jučer potvrdila je i odvjetnica načelnice, Viktorija Knežević. Odluku o ponavljanju izbora Ustavni sud bi trebao donijeti najkasnije sutra, niti 24 sata prije eventualnih ponovljenih izbora.

HDZ na čelu s bivšim načelnikom Kršinićem ponovno će se izvlačiti na jedan prazan glasački listić koji nije utjecao na konačan rezultat izgubljenih izbora. Pokušali smo dobiti Kršinića za komentar, no je odgovara na poziv. Od Lumbarjana smo neslužbeno doznali da je ova ustavna tužba navodno želja nekih drugih otočnih HDZ-ovaca koji su u samom vrhu stranke. Iako je tužba Ustavnom sudu njihovo pravo, pitamo se tko bi na ponovljenim izborima zaokružio za stranku koja na vrlo dramatičan i smiješan način ne zna prihvatiti poraz. U ponovnu pobjedu sigurna je i Marija Klisura.

„Nastavit ćemo staloženo i polako kao i do sad, izborili smo se do sad, borit ćemo se i dalje. Ljudi su već jednom rekli svoje mišljenje, ako bude potrebno, izjasnit će se ponovno“, uvjerena je.

24. travanj 2024 15:26