StoryEditorOCM
KorčulaVRHUNSKO JELO I PIĆE |

ČETVRTO IZDANJE KORČULANSKIH PJATANCI: Poznati festival hrane i vina dobio svoju jesensku priču

Piše Dora Lozica
22. listopada 2020. - 16:33
„Na Korčulanskim Pjatancama konkurenti na tržišu se drže zajedno kako bi od svoje regije napravili nešto veliko, to je fantastično!“, u jednoj je rečenici korčulanski festival hrane i vina opisao poznati hrvatski čokolatijer Stiv Kahlina, jedan od malobrojnih uzvanika na četvrom izdanju Korčulanskih Pjatanci.

Izazovna vremena i neizvjesne epidemiološke situacije ugasile su mnoge manifestacije diljem Hrvatske i svijeta, međutim, inače proljetni festival hrane i vina prošle je subote doživio svoje skromno, ali zanimljivo četvro izdanje i to u bojama jeseni. Korčulanske Pjatance do danas su ugostile najpoznatija imena suvremene hrvatske kulinarske scene, nagrađivane chefove, glasovite vinare, uvijek s naglaskom na visokokvalitetne, lokalne i sezonske namirnice. Ništa se nije promijenilo ni na četvrtom izdanju festivala, osim broja predavača i posjetitelja, programskih dana i godišnjeg doba.

„Nismo htjeli izgubiti kontinuitet, bilo je trenutaka kad smo mislili kako se festival ipak neće održati, na kraju nam se jesenski termin učinio zgodnim. Puno je sezonskih namirnica na koje smo htjeli staviti naglasak poput šipka, gloga ili rogača. Bilo je i tartufa, začinskog bilja i mislim da smo dokazali kako Pjatance mogu izvući najbolje i iz lokalnih jesenskih namirnica“, ispričala nam je predsjednica udruge Korčulanske Pjatance Ivana Pačić Unković.

Korčulanske Pjatance su festival na kojem konkurentni, renomirani lokalni ugostitelji, surađuju, podržavaju i bodre jedni druge kako bi svoju destinaciju brendirali ne samo na nacionalnoj, već i na svjetskoj razini.  Posljednjih nekoliko godina Korčuli su donijele, uz svjetski poznatu enološku slavu, i neupitnu definiciju izvrsne gastro lokacije zahvaljujući najprije, od publike i struke prepoznatom festivalu. Jednostavan koncept vrhunskh menija po promotivnim cijenama tijekom festivalskih dana izašao je iz svojih okvira, a Pjatance su postale mjesto na kojem se vježba inovativnost i okuplja kulinarska krema. Na Korčuli se sve ćešće isprepliću posljednji „krikovi mode“ i zadnji trendovi moderne gastronomije na razvikanim temeljima autohtonih vinskih sorti kojima se mudro, vizionarski i tehnički izvrsno gospodari, a visoko podignuta letvica nedavno je malome otoku donijela i Michelinovu zvjezdicu koju je čvrsto ugrabio chef Marko Gajski iz restorana Palača Lešić Dimitri. Priču o Pjatancama započelo je 12 restorana, neki su krenuli nekim drugim putem, neki su ostali dio tima, a neki su se nedavno pridružili poput jedne od najpoznatijih hrvatskih slastičarki Smiljane Matijace koja je u obitelj Pjatančara donijela prepoznatljivi brend Cukarin.

„Udruga postoji kako bi oni koji su poznati po kvaliteti udružili snage. Danas je kvaliteta prva, a sve drugo je sporedno i stalno ponavljam kako je imperativ ostati kvalitetan. U ovom krugu ljudi radimo na inovacijama i boljitku, naši gosti to prepoznaju i zato smo imali sezonu s kojom smo realativno zadovoljni“, objasnila nam je Smiljana Matijaca koja je za svoje tradicionalne, korčulanske kolače dobila brojne nagrade i priznanja.

Kvaliteta od prvog dana jest okosnica festivala, prvenstveno kvaliteta namirnice, a onda i način na koji se s njom barata. Kako bi tu kvalitetu distribuirali i napravili standardom za cijeli otok, ali i šire, organizatori Korčulanskih Pjatanci prijašnjih su godina veliku važnost pridodavali radionicama. Nema tko nije, od najpoznatijih chefova u Hrvatskoj, u posljednje tri godine gostovao na Pjatancama u sklopu radionca, a članovi udruge odlučili su zadržati edukativni duh festivala.

Uz malobrojne posjetitelje i članove, prošle je subote u Konobi Maha održan kasni ručak na kojem su se posjetiteljima pridružili Rudolf Štefan, vlasnik i chef najboljeg restorana u Hrvatskoj, šibenskog Pelegrinija, pionir fine dining-a u Hrvatskoj te Stiv Kahlina, najuspješniji hrvatski čokolatijer javnosti otprije poznat kao reper El Bahatee. Kako doznajemo od predsjednice udruge, Rudolfovi su savjeti bili vrlo konkretni, članovi se nadaju profesionalizirati rad udruge u čemu im je pomogao svojim iskustvom i znanjem. Osim toga, nije krio oduševljenje otokom i festivalom.

„Počašćen sam pozivom na festival i jako mi je važno dati potporu ovakvim događajima. Bez ovakvih festivala neće biti ni kvalitetne gastronomije u Hrvatskoj. Korčulanske Pjatance su hvale vrijedan projekt i primjer svim ostalim regijama na koji način promovirati svoju destinaciju. Među članovima sam primijetio jedno veliko zajedništvo i simbiozu, a najveće bogatstvo Korčule je raznolikost i originalnost. Danas smo uživali u jednom fantastičnom kasnom ručku, svaki je slijed na svoj način bio izniman i poseban“, nije krio oduševljenje chef Štefan.

A meniju, koji je uvijek glavna zvijezda pjatančarskih večeri, ove su godine pristajale jesenske boje i okusi. Svaki je restoran-član udruge bio zadužen za jedan slijed, a pjati su bili inspirirani godišnjim dobom.

„Započeli smo sa salatom od samoniklog bilja, tapenade, kozjeg sira i mladog morača, potom s dimljenom rolicom punjenom tartarom od cipla s veloute umakom s mažuranom i majonezom od sušenih pamidori. Treći slijed bio je tartar biftek s ljutom paprikom, slijedio ga je rižot od kozica, biftek s briošem od gljiva i tartufima, a na kraju kruške u crnome vinu s pjenom od jogurta te harubice i tradicionalna lojenica tete Smiljane“, prezentirao nam je chef Ivan Marelić, vlasnik Konobe Maha i subotnji domaćin.

Kruške u vinu i famoznu lojenicu posjetitelji su začinili najboljom mlječnom čokoladom s dodacima na svijetu. Da, dobro ste pročitali, čokolatijer Stiv Kahlina i njegov brend Taman Artisan Chocolates za svoju je čokoladu sa sjemenkama bundeve i cvijetom soli prošle godine osvojio srebro krovne organizacije The Academy of Chocolat u Londonu, a potom je ocijenjena i kao najbolja mliječna čokolada s dodacima na svijetu.

„Fascinirala me čokolada kao kreativni materijal koji se može oblikovati izgledom, teskturom i okusom, a moja se fascinacija pretvorila u ozbiljan posao. Puno nas toga veže za Pjatance, svaki poziv doživljavamo emotivno, uživamo u intimnoj atmosferi koju imamo s članovima i posjetiteljima. Drugu godinu smo na festivalu, a vidimo se i dogodine, nismo niti promislili to preskočiti“, naglasio je Stiv Kahlina.

Kako će izgledati peto izdanje Korčulansih Pjatanci još je rano prognozirati. Neki su nam članovi otkrili kako im se iznimno sviđa jesenski termin festivala budući da nema treme nadolazeće sezone. Jedno je sigurno, a to je da će restorani Adio Mare, Filippi, LD Restaurant, Radiona, Konoba Maha, Konoba Mate, OPG Eko škoj i slastičarna Cukarin u sklopu Korčulanskih Pjatanci osmisliti dinamičan i edukativan program kao i kvalitetne, moderne i ukusne pjate.

„Nastavit ćemo raditi i truditi se biti što bolji i inovativniji. Pronalazit ćemo načine kako doprinijeti lokalnoj zajednici, razmišljamo o udruživanju s OPG-ima i proizvođačima hrane i vina. Svakako ćemo dodatno definirati našu viziju, a ono što dogodine isporučimo bit će kvalitetno i to je jedino što za sad možemo garantirati. Nadamo se proljetnom izdanju festivala otvorenom za naše sugrađane, turiste i goste“, najavila je predsjednica udruge Ivana Pačić Unković.
 
26. travanj 2024 03:15