StoryEditorOCM
KonavleOglasio se iz Spuža

Zloglasni ‘šef komande mjesta Cavtat‘ Milivoje Katnić poručio dubrovačkom ratnom reporteru da mu ‘kopa jamu‘, a jedinom koji je protiv njega svjedočio, da ne izmišlja

Piše L. V.
7. srpnja 2024. - 18:00

Dosad je pred hrvatskim sudom saslušan samo jedan svjedok protiv Milivoja Katnića, šefa ‘Komande mjesta Cavtat‘ za vrijeme Domovinskog rata. No hrvatski arhivi, otkriva dubrovački ratni reporter, Luko Brailo, govore o još sedam mogućih svjedoka. Katnić je, u međuvremenu, iz pritvora u Spužu negirao sve optužbe.

U Cavtatu se, kao i na širem području, i danas vide i osjećaju traume rata, a ekipa TV Vijesti susrela se s Metodijem Prkačinom, preživjelim svjedokom ratnih zločina za koje je optužen bivši glavni specijalni tužitelj Milivoje Katnić.

Metodije Prkačin je bivši zatočenik logora Morinj kod Kotora. Majku su mu, kaže za TV Vijesti, u ratu zaklali, a dvojicu sinova teško ranili. Iako je crnogorskoj javnosti postao poznat prije deset godina, kad je javno svjedočio protiv Katnića, Prkačin je zasad jedini svjedok u ovom slučaju koji je po molbi Specijalnog tužilaštva saslušan pred sudom u Dubrovniku. Prkačin se prisjetio svog prvog susreta s Katnićem, kada je jednom susjedu išao popraviti televizijsku antenu.

-On je išao tim putem, prošao je kraj mene, iza mene je išla jedna žena i ja sam malo usporio da čujem što govore. On je nju pitao: ‘gospođo, možete li mi reći, tu imam jednog prijatelja, koji ima kuću pa nije tu, pa mi je rekao da mu je pripazim‘. Kako se zove?, kaže ‘Barišić Bartul‘, ona kaže ‘evo to je kuća‘ i on je otišao prema toj kući. Ja sam se sklonio u šumu da vidim što će raditi. On je koracima mjerio kuću, dužinu i širinu, nešto je gledao i nakon dva dana, tri, iza toga došli su kamioni, iz kuće je sve iznešeno. Nije ostalo ništa, pokušali su je zapaliti, ali u njoj nije ostalo ništa”, kaže Prkačin.

Ispričao je kako su ga crnogorski rezervisti jednom prilikom oteli i odveli u hotel Ineks-Makedonija, na razgovor kod Katnića, koji je tada bio zadužen za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu. Tada je iz Katnićeve kancelarije, tvrdi, pretučen i krvave glave izveden mještanin Ivo Piplica.

-I tada je Katnić rekao meni: ‘ulazi unutra‘, i rekao: ‘Metodije, glavu ću ti smrskat k‘o zmiji‘. Ja sam njemu na to odgovorio: ‘možete, nemam s čime ni namjeru se branit, gdje hoćeš da je stavim?‘ I onda je rekao: ‘sjedi‘ i dalje je nastavio razgovor. Sa mnom je razgovarao i tražio je da idem u Dubrovnik, donijeti pušku brodom međunarodnog Crvenog križa koji je činio vezu Dubrovnik – Cavtat. I ja sam mu na to odgovorio da mogu to učiniti samo ako budem imao dozvole od vlasti u Dubrovniku, jer bez toga neću. Onda mi je rekao da mi ostaju žena i sin kao taoci dok ja to ne napravim, kako god znam, da njega ne interesira na koji način".

Obitelj je iz zarobljeništva spasio pomoću prijatelja, a traženo oružje nije nikad poslao Katniču.

Na mjestu nekadašnjeg hotela Ineks-Makedonija gdje je 90-ih godina stolovao Milivoje Katnić, tokom okupacije Cavtata, ekipa TV Vijesti srela se i s ratnim novinarom Slobodne Dalmacije Lukom Brailom.

Brailo je, uvidom u dokumentaciju ratnog arhiva Hrvatske, utvrdio da, osim Prkačina, postoji još sedam svjedoka protiv Katnića. Kaže da Katnićevo ime pamte svi stanovnici Cavtata, jer su preko njega išle dozvole za putovanje humanitarnim brodom za Dubrovnik.

-On se odmah u prvim mjesecima istaknuo kao tu nekakva vrlo, vrlo jaka osoba, praktički čovjek bez čijeg se znanja i dopuštenja nije moglo zapravo ovdje i u širem dijelu, Konavala, ništa dogoditi", rekao je Brailo.

Prilikom mirovnih pregovora, novinarima iz Dubrovnika je bilo dozvoljeno ući u Cavtat, a Brailo je tad vidio prizore koje, dodao je, nikad neće zaboraviti. Gotovo polovica stanovništva bile su izbjeglice, kuće su bile spaljene, a aerodrom Čilipi opljačkan.

“Bilo je jako teško, jer je tu u cavtatskim hotelima u jednom momentu u jesen 1991. bilo skoro 3 tisuće duša iz svih dijelova Konavala koje su poharane. Svi ti ljudi su stanovali tu, plus domaća čeljad, tako da je Cavtat u jednom momentu bio veliki logor”, TV Vijesti prošlog je tjedna objavila razgovor s Brailom nakon čega je Milivoje Katnić u pismu koje je poslao iz zatvora Spuž optužio Braila da mu kopa jamu, a za Prkačina ponovio kako ništa od njegovih iskaza nije istinito pravdajući se kako mu vojna funkcija u Cavtatu nije omogućavala počinjenje zločina.

"Komanda mjesta je nadležna da se bavi socijalnim i društvenim životom građana Cavtata i uopće dubrovačke regije, da organizira školu, zdravstvo, proizvodnju osnovnih životnih namirnica, uspostavljanje pokidanih električnih instalacija, izdavanje propusnica stanovništvu, povratak raseljenih lica i slično. Dakle, ovdje nema ni potrebe niti prostora za nasilje ako nijeste bolesni ili psihopata", naveo je Katnić.

Prilikom posjete Cavtatu, brojni stariji prolaznici, koje je ekipa televizije pitala sjećaju li se Milivoja Katnića, odgovorili su potvrdno, ali pred kamere TV Vijesti nisu željeli niti su bili spremni podijeliti detalje. 

06. listopad 2024 01:09