Članovi Udruge Agroturizam Konavle u nedjelju večer su se vratili s nezaboravnog putovanja kroz Italiju i Albaniju, bogatiji za nova iskustva i ideje koje će podijeliti s lokalnom zajednicom.
Putovanje je započelo u Cameranu, slikovitom mjestu poznatom po tradiciji proizvodnje vina. Ondje nas je obitelj Silvano srdačno dočekala, podijelila svoju priču i predstavila izvrsna vina. Dalje smo nastavili kroz gradić Amatrice, koji i dalje stoji u ruševinama nakon razornog potresa, gdje smo posjetili tradicionalnu sušaru mesa obitelji Berardi. Dan smo završili u Pontelatoneu uz devet sljedova talijanskih delicija i kušanje vrhunskih lokalnih vina.
Obilazak antičkog grada Pompeja oduševio je sve sudionike. Freske, grafiti i arhitektura tog drevnog grada oživjeli su bogatu povijest na jedinstven način. Naša avantura nastavila se kroz uske ulice Sorenta, gdje je vještina vozača našeg autobusa izazvala divljenje i potrebu za molitvom prolaznika i lokalaca. Posjet agroturizmu Nonno Luigino bio je poseban trenutak ispunjen toplom dobrodošlicom i nezaboravnim lokalnim okusima.
U Capaccio-Paestumu smo posjetili siranu Tenuta Vannulo, koja proizvodi vrhunsku mozzarellu od bivoljeg mlijeka. Poseban tretman životinja, uključujući masaže i klasičnu glazbu, ključan je za kvalitetu njihovih proizvoda. Kiša nas je spriječila u obilasku jednog od planiranih imanja, no vlasnik Giovanni Scianatica osvojio nas je pričama o svojoj tradiciji i ulozi agroturizma u Apuliji. Večer na trajektu prema Albaniji protekla je u ugodnom druženju uz vino i specijalitete koje smo kupili tijekom putovanja.
U Albaniji smo posjetili imanje Mirza i Zanave, gdje braća vode pogon smješten u bivšem zatvoru. Njihova posvećenost tradiciji u proizvodnji sira, mesa i vina ostavila je snažan dojam na sve sudionike. Putovanje smo završili bogatiji za nova znanja i inspiraciju, spremni podijeliti doživljaje s našom zajednicom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....