Sinoć je u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju Agroturizam Konavle organizirao radionicu: Kušanje mladih vina, za konavoske vinare.
Voditelji radionice su bili iskusni vinski eksperti s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo prof. dr. sc. Marko Karoglan i dr. sc. Mirela Osrečak. U Pridvorju se okupilo oko 30-ak predstavnika konavoskih vinara koji stavljaju svoja vina na tržište ili ih plasiraju na kućnom pragu u svojim kušaonicama i agroturizmima. Kušalo se 36 konavoskih vina, i to 17 bijelih, 5 rosea i 14 crnih uzoraka vina. Uz dubrovačku malvasiju bili su prisutni i pošip, chardonay, bijele kupaže te merlot, cabernet savignon, plavac i crne kupaže. Kroz vođeno kušanje Karoglan i Osrečak su prokomentirali svako vino i sugerirati vinarima daljnje korake u preradi i procesu zrenja kako bi finalni proizvod bio što bolji.
"Generalno sam zadovoljan kvalitetom uzoraka koji su pristigli na ovu radionicu. To će sve biti dobri finalni proizvodi. Istaknuli smo više uzoraka s izuzetnim potencijalom i ukoliko se bude ispravno postupalo s tom sirovinom do finalizacije sigurno će biti vrhunski proizvodi. Primijetili smo i nekoliko vina kojima je u ovom trenutku potrebna manja intervencija kako bi se pravilno odnjegovala i pripremila za tržište" - zaključio je Karoglan u zaključnom stručnom osvrtu na trenutno stanje vina u Konavlima.
U nastavku sinoćnjeg edukativnog programa voditelj sekcije vinara Agroturizma Konavle Željko Pasković je najavio nekoliko aktivnosti koje će Udruga za vinare organizirati tijekom zimskih mjeseci te je ovo bila i prilika okupljene vinare pozvati na vinski događaj u okviru ovogodišnjih 17. Mirisa Božića koji se uskoro organiziraju u Konavlima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....