StoryEditorOCM
KonavleVIDEO

Prvaši OŠ Gruda tek su naučili čitati, a već su pravi knjiški moljci, dokazali su to i pred kamerama, pogledajte što kažu o druženju s knjigom

Piše Gabrijela Bijelić
26. travnja 2024. - 21:27

Još su mali, a već su se zaljubili u čitanje! Štoviše, nadaju se da će uskoro uživati u još većoj biblioteci njihovih omiljenih naslova. Prvaši OŠ Gruda pravi su knjiški moljci, a odnedavno i sudionici RTL-ova programa za obnovu školskih knjižnica diljem Lijepe naše. Konkurencija je oštra ali najmlađi Konavljani hrabro su krenuli u podvig o kojemu nam je ispričala ravnateljica škole Zdenka Pivčić:

- Naša Osnovna škola Gruda broji 287 učenika u matičnoj i tri područne škole. Imamo lijepu školu, učenici imaju dobre uvjete za rad ali knjižnica nam zaista treba obnovu fonda. S tim se baš ne možemo pohvaliti. Tako da nam je ovaj natječaj došao "kao naručen." Na ovaj natječaj RTL koji pomaže djeci prijavio se 1.a razred pod mentorstvom knjižničarke Jelene Letunić i razrednice Patricije Uroš Pendo. Zašto prvaši? Baš kako u njihovom videu kažu, a učiteljica Patricija potvrđuje, oni su u prvi razred stigli da nisu znali slova, a od siječnja su redoviti u posuđivanju knjiga u školskoj knjižnici! I prije nego su završili abecedu pročitali su dosta naslova naše skromne knjižnice, kazala je knjižničarka Jelena. Budući da su oni naši najmlađi zaljubljenici u pisanu riječ, njihove mentorice su, uz suradnju s roditeljem jednog od učenika, gospara Matka Zglava, pomogli učenicima napraviti i prigodni video. Nas kao školu veseli da se u vrijeme digitalizacije djeca raduju knjigama. Sami u videu kažu da djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle. I to je stvarno tako - uvjerena je ravnateljica Pivčić, a o izgledima za osvajanje donacije ističe:

- Mi smo mala škola u odnosu na 141 školu koja se natječe za ovu nagradu. Neke od njih su škole s velikim "glasačkim tijelom", teško ćemo prikupiti dovoljno glasova da budemo među prvih pet škola koje će dobiti 5000 eura za obnovu knjižnice, ali ako ne pokušamo nećemo znati, zar ne? Našim učenicima dajemo primjer da se ulaganje u djecu i znanje uvijek isplati. Jako smo ponosni na njih. Na mladima svijet ostaje! - zaključila je entuzijastično ravnateljica OŠ Gruda.

Kako se knjigama vesele prvaši s Grude, pogledajte u njihovom videu.

26. travanj 2024 21:28