StoryEditorOCM
KonavleBIT ĆE SMIJEHA I ZABAVE

Matko Klarić i Nataša Pećar na Grudi pokrenuli školu sporta za mališe: ‘Izuzetno je bitno da se djeca kreću, Sportivo smo zamislili kao mjesto gdje će najmlađi krenuti svojim prvim sportskim koracima‘

Piše Gabrijela Bijelić
14. studenog 2022. - 21:34

Mali Konavljani od ove srijede kreću u školu sporta! Pokretači Sportske škole Sportivo su Matko Klarić, uspješni trener juda iz Judo klupa Konavle, dipl.kineziolog i licencirani instruktor Hrvatskog judo saveza, te Nataša Pećar, magistrica kineziologije u edukaciji i kinezoterapiji, inače profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Cavtat, te stručna suradnica edukator rehabilitator pri Dječjem Vrtiću Konavle.

image

Gruda postaje sjedište škole sporta za najmlađe

Cropix

Oni će najmlađe na poseban način, kroz dosta smijeha i zabave, uvesti u svijet sporta u Sportskoj dvorani na Grudi:

- Ciljna su nam skupina djeca srednje i starije predškolske dobi sa navršenih 4 godine starosti, te osnovnoškolska populacija željna raznovrsne sportske edukacije i igre do trenutka selekcioniranja u određeni sport. Sportivo smo zamislili kao mjesto gdje najmlađi kreću svojim prvim sportskim koracima te kroz igru i zabavu upoznaju svijet sporta. Bogatstvo Sportiva je sinkronizacija velikog broja igara, poligona za usvajanje širokog spektra znanja iz različitih sportskih aktivnosti. Tu su ‘kraljica sportova‘ atletika, gimnastika, sportovi s loptom- nogomet,rukomet, košarka, odbojka, borilački sportovi judo, karate, sportovi s reketom-badminton… Program podrazumijeva inicijalnu procjenu kinantropološkog statusa djeteta, rad u kvantitativno malim grupama s dva voditelja na najviše 20 polaznika i mogućnost pohađanja dva do četiri puta tjedno programa na dvije lokacije. Program je već započeo s provedbom u OŠ Župa Dubrovačka u dvorani stare škole, no velika nam je želja bila isto učiniti i u Konavlima. Sada je došao i taj momenat – kazala je ponosna suosnivačica Sportiva Nataša Pećar.

image

Pokret je ključan za razvoj djece

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

- Program motoričke edukacije i razvoja koji paralelno prati socio-emocionalni razvoj djeteta u našem je fokusu te je isto tako temelj svih kinezioloških aktivnosti predviđenih programom. Osvjedočeni kako djeca pokretom izražavaju osjećaje, pomoću njega komuniciraju, njime mijenjanju osobine i razvijaju sposobnosti, izražavaju svoje želje, potrebe,uspjeh, neuspjeh, zadovoljstvo, ljutnju nameće se zaključak kako sport nije samo zabavna aktivnost koja doprinosi njihovom tjelesnom zdravlju već potiče i psihološki i socijalni razvoj djece i uči ih vještinama primjenjivim i izvan terena i dvorane – ističe Pećar.

Dodaje kako je ideja za osnivanjem Sportiva kod nje postojala još od fakulteta, a nakon dolaska u Konavle i zasnivanja obitelji na vlastitom iskustvu potvrdila činjenicu stečenu formalnim obrazovanjem, a to je da djeci pokret (tjelesna aktivnost) predstavlja veselje i izazov i u kojem vrlo brzo usvajaju nove i različite motoričke sadržaje.

- Izuzetno je bitno da se djeca kreću, govorim to stalno, jer ako se dijete premalo kreće, njegov se prirodni nagon za kretanjem smanjuje, a to s vremenom ostavlja posljedice na cjelokupnu motoriku djeteta i u odrasloj se dobi teško može nadoknaditi. Živimo u vremenu gdje razni vanjski faktori dovode do ne samo motoričkih poteškoća već i ostalih koje se uz njih vežu – rekla je Pećar.

Navela je da su to poremećaji jezično govornog razvoja i komunikacije, teškoće psihosocioemocionalnog razvoja, uključujući i kašnjenje u psihomotornom razvoju, teškoće pažnje i ponašanja te sve češće dijagnoza iz spektra autizma.

- Sagledavajući cjelokupnu zdrastveno-edukativnu „sliku“ sporta, a uz dodatni poticaj kolega iz okoline, sa dugogodišnjim, uspješnim, trenerom juda Matkom Klarićem, krenuli smo u pokretanje Sportske Škole Sportivo - otkrila je Nataša Pećar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24. travanj 2024 00:41