StoryEditorOCM
KonavleĆORIĆ OBEĆAO JOŠ

Kanalizacijski sustav Gruda pušten u rad

Piše DV
22. listopada 2020. - 15:10
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i načelnik Općine Konavle Božo LasićDNŽ
Kanalizacijski sustav Gruda, vrijedan 15 milijuna kuna, pušten je u rad, a na svečanosti su, uz domaćina - načelnika Boža Lasića, bili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te župan Nikola Dobroslavić.

- Drago mi je da su Hrvatske vode sufinanciranjem ovog projekta iskazale brigu za ovo područje i za ovaj kraj. No, osiguravanje što je moguće više razine vodoopskrbe i odvodnje na prostoru cijele Hrvatske nešto je što je kontinuirano i ne možemo stati s time sve dok sve naše građanke i građani ne budu imali pristup vodi za piće s jedne strane te sustavu javne odvodnje s druge strane - rekao je ministar Ćorić i istaknuo kako županija i svi gradovi i općine i u budućnosti mogu očekivati kontinuiranu potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i svih njegovih sastavnica u sufinanciranju svih faza projekata koji se odvijaju i koji će se odvijati na području Dubrovačko-neretvanske županije.

“To je bio velik posao, ali posao kojim se nismo puno hvalili. Završili smo kanalizacijski sustav u Cavatu, sada i na Grudi, a u tijeku su i radovi u Moluntu. Ovo je sustav za tisuću stanovnika, ali napravljen je na način da se može dodatno proširiti ako će biti potrebe”, rekao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić i naglasio kako se ovdje radilo o šest tisuća metara mreže kanalizacijskog sustava te dvije podzemne crpne stanice i biljnom uređaju za pročišćavanje u Konavoskom polju. Također, rekao je i kako je Općina, zajedno sa Županijom, već u pregovorima s Hrvatskim vodama o tome da se napravi akumulacija u Konavoskom polju odakle bi išlo navodnjavanje.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je Općini Konavle na investicijama kanalizacijskih sustava Cavtat i Gruda te Uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda na Grudi. „To su velike investicije, radi se o 30 milijuna kuna, i time je Općina potvrdila svoju brigu za područje, osobito u onome dijelu koje se odnosi na zaštitu okoliša", rekao je župan te podsjetio na još neke projekte u ovoj županiji: „Prije nekoliko dana smo obilježili početak radova na nekoliko objekata uređenja toka Neretve i kanalizacije u tom prostoru, imamo projekte aglomeracije Ploča i Metkovića, vrlo skoro očekujemo i potpisivanje za aglomeraciju Dubrovnik. Zajednički radimo na još jednom izuzetno važnom projektu, a to je Zaštita Neretve od zaslanjenja i Projekt navodnjavanja Donje Neretve, vrijednosti više od 500 milijuna kuna, koji smo prijavili na Mehanizam za oporavak i otpornost te se nadamo da će sve proći kako treba i da ćemo vrlo brzo moći započeti i s tim projektom“.

U Općini Konavle danas je potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između Općine Konavle i Općine Sveti Petar u Šumi, koju su potpisali načelnici Božo Lasić i Mario Bratulić. Tom je prilikom istaknuto kako je ova Povelja obveza i zalog za uspješnu suradnju i razmjenu iskustava i u budućnosti, a posebice u sektoru razvoja agroturizma.
25. travanj 2024 00:17