StoryEditorOCM
KonavleVijest koja je zatekla Konavljane

Iz Pridvorja odlazi fra Ivica Kyril Pavlović, zatvara li se samostan sv. Vlaha?

Piše Anđelka Kelava
20. studenog 2023. - 13:40

Konavljani je zatekla objava na Facebook grupi Zavazda Konavle o zatvaranju Samostana sv. Vlaha u Pridvorju.

- Ne znam što se ovo događa u Konavlima, zašto dozvoljavamo da se zatvori samostan koji je ovdje još od 14. stoljeća. U što se mi svi skupa pretvaramo - objavljeno je na društvenoj mreži.

Provjerili smo o čemu se radi i od sadašnjeg predstojnika samostana fra Ivice Kyrila Pavlovića dobili pojašnjenje:

- Samostan u Pridvorju u vlasništvu je Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Franjevačka provincija Uzvišenja sv. Križa- Bosna Srebrena iz Sarajeva preuzela je vođenje samostana na nekoliko godina i sada ga vraća vlasniku. Naša provincija na nekoliko godina preuzima Samostan sv. Antuna Padovanskog i župu sv. Jakova na Čiovu. Budući da Franjevačka provincija sv. Jeronima nije u mogućnosti imati dva fratra još nije poznato hoće li doći novi fratar u Pridvorje, biti rezident ili će biti opsluživan iz Dubrovnika - kazao nam je fra Kyril Pavlović, koji je dobio novu službu. Naime, fra Ivica odlazi u mjesto

Donji Svilaj u općni Odžak u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ove nedjelje održat će oproštajnu misu u Pridvorju, a ističe kako će mu Konavle uvijek ostati u srcu i oduševljen je načinom na koji je bio prihvaćen u Konavlima:

- Ljudski se pristupilo, domaćinski ugostilo a prijateljski nastavilo. U ovakvom okruženju, teško je biti bolji, a još teže ne biti dobar- kazao je u razgovoru za Dubrovački vjesnik  fra Ivica prije godinu dana nakon stupanja na službu u Pridvorju. 

Samostan u Pridvoju registriran je kao spomenik kulture prve kategorije kod Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Splitu. 1991. godine. U Domovinskom ratu samostan i crkva su spaljeni i uništeni, a nakon rata zaslugom franjevačke Provincije sv. Jeronima, dobročinitelja, Republike Hrvatske i općine iz temelja je obnovljeni. Radove je vodio pokojni fra Marijan (Baldo) Zlovečera, domaći sin ove župe.

O fra Ivici Kyrilu Pavloviću Dubrovački vjesnik je pisao prošle godine. Tekst pročitajte OVDJE.

29. travanj 2024 16:45